10 enkle tips for hvordan du kan løpe raskere

Løper raskt

De som virkelig kan å løpe raskt får det til å se så enkelt ut. Det ser nesten ut som om de ikke trenger å prøve engang.

Men, slik er det jo faktisk ikke. Selvfølgelig, løpere i verdensklassen, slik som Usain Bolt har nok en «liten» genetisk fordel, men han må fortsatt jobbe ekstremt hardt for å vedlikeholde den gode formen.

Og vet du hva? Det er faktisk en god del enkle grep du kan gjøre selv for å bli raskere!

1. Riktig løpeteknikk

Vi plasserer denne først, da dette uten tvil er en av de aller viktigste faktorene dersom du forsøker å bli raskere.

Man kan si mye om riktig løpeteknikk, men helt enkelt så er nøkkelen at du må holde overkroppen rett og avslappet, og se til at foten plasseres under hofta di mens du løper.

Hvordan du bevegerer armene har også naturligvis mye å si, og du bør absolutt passe på å ikke veive rundt med armene mens du løper.

2. Intervalltrening

Føler du at du rett og slett ikke har tid til å trene for å bli raskere?

Da anbefaler vi at du prøver intervalltrening, som helt enkelt går ut på at du varierer mellom høy og lav intensitet i løpet av treningsøkten.

Og ikke bare det. Det brenner en hel masse kalorier også!

3. Bruk tredemølla

I et land som Norge er det ikke alltid enkelt å opprettholde løpetreningen gjennom hele vinteren. Med mindre man har en tredemølle, da!

Ikke bare er en tredemølle en fantastisk måte å holde kondisjonen vedlike gjennom vinteren, men for mange er det også enklere å trene med en høyere stegfrekvens på en tredemølle.

4. Husk å tøye

Det er fortsatt mye uenighet om tøying faktisk bidrar til å motvirke skader eller ei. Èn ting er for øvrig de fleste enige om, og det er at du blir mer fleksibel (myk) av å tøye.

Sett i sammenheng med løping så gjelder dette spesielt hoftebøyerne, som absolutt bør være myke og fleksible dersom du ønsker å løpe så raskt som mulig.

5. Finn frem hoppetauet

Vi anbefaler at du henter litt inspirasjon fra bokserne, og finner frem hoppetauet.

Neida, det ser kanskje ikke så kult ut – men det vil uten tvil bidra til at du blir kvikkere på foten!

6. Bruk gode løpesko

Vi sier ikke at du skal begynne å løpe barbeint, men for å legge til rette for at du kan løpe så raskt som mulig bør du vurdere å finne noen løpesko med lav vekt.

Lette løpesko vil føre til at du bruker mindre energi mens du løper, samtidig som stegene blir.. ja, lettere.

7. Ikke glem kjernemuskulaturen

En sterk kjernemuskulatur, spesielt de nedre magemusklene, vil bidra til at du kan ta mer eksplosive steg mens du løper.

Faktisk hevder mange at kun 15 minutters trening av kjernemuskulaturen et par ganger i uka er tilstrekkelig for å få gode resultater!

8. Fettprosent

Dette sier vel seg selv, men vi nevner det allikevel.

Dersom du har planer om å bli skikkelig rask, er det enkelt og greit ingen vei utenom. Du må opprettholde en relativt lav fettprosent!

Årsaken er enkel. Det vil rett og slett være mye tyngre å løpe med 20 kilo ekstra fett, enn det er med 5 kilo ekstra fett.

9. Tren styrke

Sterke og eksplosive muskler vil bidra til at du kan legge mer kraft i hvert eneste steg, og dermed løpe enda raskere.

Vi sier ikke at du bør trene som en bodybuilder, men et program spesielt designet for eksplosivitet kan være en god idè.

10. Se fremover

Når vi sier at du bør se fremover har dette egentlig 2 ulike betydninger.

  1. Du bør fysisk se fremover mens du løper. Svært mange gjør den feilen at de ser for mye ned, som vil resultere i at du løper tregere.
  2. Du bør ha en mentalitet hvor du hele tiden ser fremover, og setter deg nye mål. Dette vil bidra til mer motivasjon, samtidig som du vil få en god mestringsfølelse når du faktisk når målene dine!

Så, hva venter du på? Kom deg ut og løp!

Avatar

Anders

Anders har trent både styrke og kondisjon gjennom mange år, og er spesielt opptatt av kondisjonstrening. Når han ikke er ute på løpetur finner du han i blant på det lokale gymmet, hvor han trives med styrketrening. Lidenskapen er nok likevel kondisjonstrening. Anders vet hvor viktig det er å sette seg realistiske mål, og er opptatt av at trening skal være gøy, uten at man nødvendigvis må kjøre på etter de beste resultatene hele tiden. Utover dette er Anders en ivrig researcher for ulike produkter relatert til trening.