Tilskudd av krillolje: Disse er best i test

Krillolje kapsler

Annonsørinnhold question-circle

Når du handler via våre lenker mottar vi en provisjon fra nettbutikken. Dette endrer ikke prisen for deg som forbruker!

Krillolje er en god kilde til de viktige fettsyrene DHA og EPA, som kan ha mange gunstige effekter for helsen.

Om du spiser lite fisk til vanlig, og heller ikke klarer å få i deg tran, kan krillolje i kapsler være et godt alternativ. Vi ser nærmere på et utvalg av produktene.

Krillolje Best i Test: Et utvalg produkter

info

EFSA anbefaler et daglig inntak av EPA og DHA på minst 250 milligram. Det er først ved et inntak på minst 250 milligram at man får de gunstige helseeffektene fra EPA og DHA.

Produktene i denne gjennomgangen er ikke innkjøpt og testet av oss i virkeligheten. Vi har sett nærmere på innholdet av EPA og DHA per dosering, og rangert produktene deretter.

Husk at kosttilskudd aldri må tas som erstatning for et sunt kosthold.

Lenkene i denne oppsummeringen fører til den av våre samarbeidspartnere med produktet på lager til best pris.

arrow-downSlik vurderer vi produktene

Når vi vurderer produkter etterstreber vi å teste dem i virkeligheten. I tilfeller hvor det ikke er praktisk eller økonomisk mulig for oss å teste produktene i virkeligheten, gjennomfører vi en såkalt «meta-test». Dette innebærer at vi setter en vurdering for produktene basert på ulike kriterier.

Disse kriteriene er eksempelvis pris, spesifikasjoner, kundeanmeldelser, omtaler av nettbutikken, garantitid, design og eksterne tester. Vi presiserer at flere av produktene i våre omtaler ikke er testet av oss i virkeligheten. Produktene som er inkludert i våre omtaler er utvalgt fra nettbutikker med affiliate-program, hvor det utbetales en viss provisjon per kjøp.

Rangeringen i våre tester gir uttrykk for redaksjonens og skribentens personlige oppfatning av de ulike produktene.

1. Pureness Krill Omega-3

Pureness Krill Omega-3

getfitness-badge
Pureness Krill Omega-3
Omega 3 fettsyrer (2 kapsler): 318 mg EPA (2 kapsler): 178 mg DHA (2 kapsler): 82 mg Kolin (2 kapsler): 83 mg Astaxantin (2 kapsler): 100 µg

Krill Omega-3 fra Pureness er krill som er hentet opp ved hjelp av bærekraftig fiske. Hver kapsel inneholder viktige Omega-3-fettsyrer, som DHA og EPA.

Totalt inneholder tilskuddet 260 milligram DHA og EPA kombinert. Med dette er faktisk Krill Omega-3 fra Pureness det tilskuddet med høyest innhold av DHA og EPA i denne gjennomgangen.

Pureness Krill Omega-3 inneholder altså rikelige mengder av både DHA og EPA. DHA og EPA er langkjedede fettsyrer, og er det som kalles for umettede omega-3 fettsyrer. Og ja, de er viktige for både synet, hjernen og hjertet.

Den europeiske matmyndigheten (EFSA) anbefaler et daglig inntak av 250 mg EPA + DHA. Med Pureness Krill Omega-3 får du altså dekket dagsbehovet med kun 2 kapsler!

Som de andre krilloljene i denne artikkelen, er også krillen som Krill Omega-3 lages av, hentet opp i havområdene rundt Antarktis. Dette er kjent for å være verdens reneste havvann, mye på grunn av den store avstanden til fabrikker og annen type forurensning. Preparatet er 100 % sporbart.

Krill Omega-3 kommer i pakker på 120 kapsler, og den anbefalte døgndosen er 2 kapsler. En pakke holder derfor til 60 dagers forbruk.

2. Vital Arctic Oil

Vital Arctic Oil

Vital Arctic Oil
Omega 3 / 6 (per dosering): 266 mg EPA (per dosering): 120 mg DHA (per dosering): 56 mg Kolin: Ikke oppgitt Astaxantin: 100 µg

Vital Arctic Oil fra MyRevolution består av den patenterte Superba-krilloljen. Dette er i følge produsenten en av verdens reneste kilder til de viktige omega-3-fettsyrene DHA og EPA.

Ved å bruke Vital Arctic Oil daglig kan du gjøre kroppen din flere tjenester. Krilloljen kan bidra til å fremme et normalt immunforsvar og stabilisere hormonnivåene. Samtidig har det vist seg at krillolje er godt for både lever, hjerne og øyne – og ikke minst, hjertet!

Med Vital Arctic Oil får du i deg 120 mg EPA og 56 mg DHA per dosering (2 kapsler). EFSA anbefaler som nevnt et daglig inntak på omtrentlig 250 milligram EPA og DHA daglig, samlet sett. Med Vital Arctic Oil får du i deg 176 mg DHA + EPA per dosering. Da er du godt på vei!

Vital Arctic Oil kan bestilles fra MyRevolution. Hver pakke inneholder 60 kapsler og holder i 30 dager.

3. Life Krill Oil fra Life helsekost

Life Krill Oil

Life Krill Oil
Omega 3 fettsyrer (2 kapsler): 220 mg EPA (2 kapsler): 120 mg DHA (2 kapsler): 55 mg Kolin (2 kapsler): 50 mg Astaxantin (2 kapsler): 100 µg

Life Krill Oil er helsekostkjeden Life sin egen krillolje. Oljen er utvunnet fra krill som er hentet opp i de Antarktiske havområdene, kjent for å være av ypperste kvalitet. Du finner rikelige mengder med EPA og DHA fettsyrer, som er en del av Omega-3-familien.

Life Krill Oil inneholder totalt 175 mg EPA og DHA. Dette er tilnærmet identisk med Vital Arctic Oil fra MyRevolution.

DPA og EPA er viktige fettsyrer for en rekke av kroppens funksjoner. Derfor er det viktig å få i seg nok Omega-3 i en eller annen form. Du kan naturligvis få det i deg ved å spise fisk, men for å sikre tilstrekkelig mengde, er det lurt å ta omega 3 tilskudd daglig.

En artig detalj er at det står oppgitt nøyaktig fangstposisjon på pakken, så du kan se hvor oljen du holder i hånda stammer fra. Ikke spesielt viktig for helsen sin del, men litt moro er det jo.

Life Krill Oil fås kjøpt i både i nettbutikken og de fysiske butikkene til helsekostbutikken Life. Hver pakke inneholder 60 kapsler, og anbefalt dosering er 1-2 kapsler daglig.

Hva er krillolje?

info

Krillolje er et kosttilskudd som utvinnes fra krill. Krill er små krepsdyr som lever i havet. Krillolje inneholder fettsyrene DHA og EPA.

Krillolje utvinnes fra krill, som er en liten kreps som kun er opptil 7 centimeter når den er fullvoksen. Hovedbestanden finner vi i havområdene rundt Antarktis.

Krillen er kanskje mest kjent for å være livretten til blåhvalen, og livnærer også en rekke andre skapninger i havet. Man skulle tro at havet fort blir tomt for krill, når et så lite dyr skal være med på å mette verdens største pattedyr. Sannheten er at krillen faktisk er verdens største dyreart, om vi ser på totalvekten.

Likevel kan vi ikke risikere at krillen blir utryddet, da den er en svært viktig del av næringskjeden i havet. Vi kan derfor betrygge deg med at fangsten av krill blir nøye overvåket, så det hele tiden skal være en bærekraftig bestand.

Overvåkingen er det den internasjonale organisasjonen Convention on the Conservation of Antarctic Marine Living Resources som står for. Per i dag er krillbestanden stor og langt unna en faretruende grense. Du kan derfor ta krillolje uten å være redd for å være en miljøsynder.

Hva er forskjellen på krillolje og fiskeolje?

Vi mennesker er avhengig av omega-3-fettsyrene DHA og EPA. Dette er fettsyrer kroppen selv ikke produserer, så vi må innta det via kostholdet vårt, eller i form av tilskudd.

I mange år var tran (fiskeleverolje) det vi tydde til når vi skulle ha i oss ekstra omega-3. De senere årene har både selolje og krillolje tatt opp kampen om forbrukerne. Men er krillolje mer effektivt enn tran?

I tillegg til å være rik på omega-3, inneholder krilloljen også antioksidanten astaxanthin. Det er denne som gir krilloljen den karakteristiske rødfargen. Også villaksen får rødfargen sin fra astaxanthin, via maten den spiser.

Det mangler god forskning på om astaxanthin er et godt antioksidant for menneskekroppen. Derimot har særlig japanerne utført noen studier, som har pekt i retning av at stoffet kan være gunstig å ta. Og det er iallfall ingenting som tyder på at det er skadelig å innta det i moderate mengder.

Tas omega-3 fra krillolje bedre opp?

Noe av det produsentene av krillolje trekker frem, er at omega-3 fra deres produkt er bundet i form av fosfolipider. Dette er en vannoppløselig fettforbindelse, og skal gjøre at omega-3 fra krillolje tas enklere opp i kroppen.

Professor Stine Marie Ulven, ved fakultet for helsefag ved Høyskolen i Oslo, har forsket på krillolje og hvorvidt omega-3 fra krillolje tas bedre opp i kroppen enn omega-3 fra tran. I en studie fra 2010 fikk de en indikasjon på at man kan ta lavere dose med krillolje enn tran, og likevel få i seg like stor mengde omega-3.

Denne studien trekkes ofte frem når krilloljeprodusentene skal markedsføre produktene sine. Dessverre er ikke studien i seg selv nok til å sette 2 streker under svaret, og det forskes fortsatt på krilloljens effekter. Blant annet på om krillolje kan forsinke aldringsprosessen. Det blir spennende å følge med videre.

Hvorfor er krill sunt?

Det er mange gode grunner til å ta krill, på lik linje med både tran og selolje. Vi har allerede snakket om viktigheten av å få i seg omega-3. Men hvorfor er dette så viktig?

Omega-3-fettsyrer er helt avgjørende for mange organer og funksjoner i kroppen. Siden kroppen selv ikke klarer å produsere disse fettsyrene, må man tilføre det selv via maten eller tilskudd.

Hvis du ikke spiser fisk 2-3 ganger i uken, er det spesielt viktig at du får i deg omega-3 gjennom tilskudd. Ved å ta omega-3, for eksempel krillolje, kan du få mange ulike helsefordeler.

  • God hjernefunksjon.
  • Normalt syn.
  • Reduksjon av det dårlige kolesterolet.
  • Bedre blodtrykk.
  • Bedre hormonbalanse.

Det hevdes ofte at omega-3 også kan ha en forebyggende effekt på revmatiske lidelser, men det er ingen studie som viser et entydig svar på dette.

Hvem skal ikke ta krillolje?

De aller fleste kan ta krillolje. Har du derimot skalldyrallergi bør du ikke ta det, da du kan få en allergisk reaksjon. Da er det bedre å holde seg til den gode, gamle tranen.

Krillolje: Ofte stilte spørsmål

down-arrow Hva er krillolje?

Krillolje er et kosttilskudd som utvinnes fra krill, som er små krepsdyr som lever i havet.

Kosttilskuddet er rikt på omega 3-fettsyrer, og kan blant annet bidra til normal hjerte- og hjernefunksjon.

down-arrow Hvorfor bør man ta krillolje?

Krillolje bør tas som et kosttilskudd da det inneholder rikelige mengder av DHA og EPA.

De gunstige helseeffektene av DHA og EPA oppnås ved et daglig inntak på minst 250 milligram kombinert.

down-arrow Hvor mye EPA og DHA trenger man?

EFSA anbefaler et daglig inntak på minst 250 milligram av DHA og EPA kombinert.

down-arrow Hvem bør ikke ta krillolje?

Personer som er allergiske mot skalldyr bør ikke ta krillolje. Om du spiser mye fisk til daglig er det heller ikke nødvendig med et ekstra tilskudd av omega 3.

Vi anbefaler at du alltid rådfører deg med en lege før du begynner med et nytt kosttilskudd.

Kilder

Kristin Aksnes

Kristin Aksnes

Kristin har flere års erfaring som tekstforfatter og oversetter. I tillegg har hun lang erfaring fra helsesektoren, og har god innsikt i ulike kosttilskudd og deres påvirkninger på kroppen. Bak hver tekst som Kristin skriver, ligger det nøye research, så du som leser skal være sikret god og riktig informasjon. På fritiden trives Kristin ute i naturen, hvor hun pleier sin hobby med geocaching.
facebook-social instagram-social xplace-social