Stormkjøkken Test: Se forbrukernes favoritt

Stormkjøkken

Annonsørinnhold question-circle

Når du handler via våre lenker mottar vi en provisjon fra nettbutikken. Dette endrer ikke prisen for deg som forbruker!

Er det på tide å skifte ut det gamle stormkjøkkenet, eller skal du kjøpe stormkjøkken for første gang? Les vår test av stormkjøkken og se hvilket som ble vår favoritt. 

De senere årene har nordmenns interesse for friluftsliv tatt seg kraftig opp. Dette var nemlig én av de positive følgene av coronapandemien. At flere oppdaget gledene med naturen.

Skal man overnatte ute, må man naturligvis ha mat. Da blir det jo litt problematisk at det er et generelt bålforbud mellom 15. april og 15. september i Norge. I denne perioden er det kun lov å tenne bål der kommunen har tilrettelagt for det med egne bålplasser. I slike tilfeller kan det jo være lurt å ha med seg et stormkjøkken i sekken, så både middagen og kaffen er reddet.

I vår test har vi sett på et utvalg av stormkjøkken, og tatt en nærmere titt på både forbrukernes og ekspertenes erfaringer. Les videre for å se hvilke stormkjøkken vi anbefaler!

Test av Stormkjøkken – Best i Test 2023

Oppsummert er dette produktene som inngår i vår test. Du kan lese mer om hvert stormkjøkken lenger ned i artikkelen.

Lenkene i denne oppsummeringen fører til den av våre samarbeidspartnere med produktet på lager til best pris.

  1. BEST I TEST - Eagle Products Stormy
  2. BESTE PREMIUMVALG - Trangia 25-4 UL
  3. Primus PrimeTech Stove Set 2,3L
  4. Primus PrimeTech Stove Set 1,3L
  5. MSR PocketRocket 2 Mini Stove Kit

arrow-downSlik vurderer vi produktene

Når vi vurderer produkter etterstreber vi å teste dem i virkeligheten. I tilfeller hvor det ikke er praktisk eller økonomisk mulig for oss å teste produktene i virkeligheten, gjennomfører vi en såkalt «meta-test». Dette innebærer at vi setter en vurdering for produktene basert på ulike kriterier.

Disse kriteriene er eksempelvis pris, spesifikasjoner, kundeanmeldelser, omtaler av nettbutikken, garantitid, design og eksterne tester. Vi presiserer at flere av produktene i våre omtaler ikke er testet av oss i virkeligheten. Produktene som er inkludert i våre omtaler er utvalgt fra nettbutikker med affiliate-program, hvor det utbetales en viss provisjon per kjøp.

Rangeringen i våre tester gir uttrykk for redaksjonens og skribentens personlige oppfatning av de ulike produktene.

1. Eagle Products Stormy

BEST I TEST - Eagle Products Stormy

4.9
star-rating star-rating star-rating star-rating star-rating
question-circle question-circle question-circle question-circle question-circle
getfitness-badge
Eagle Products Stormy
Brenseltype: Gass Beregnet for: 3 - 4 personer Materiale: Anodisert aluminium Vekt: 1040 gram Mål (H x L x B): 12 x 21 x 21 cm

Eagle Stormy har blitt en favoritt hos mange, og vi ser at forbrukerne gir topp tilbakemeldinger på stormkjøkkenet fra norske Eagle Products.

Et solid norsk produkt

Eagle Products ble etablert så langt tilbake som i 1946, så man kan trygt si at de er en ringrev innen friluftsliv. Produktene deres er kjent for å være av god kvalitet, noe vi erfarer at også gjelder turkjøkkenet Eagle Stormy.

Kan brukes som multikoker

Eagle Stormy kan brukes som en multikoker. Du kan altså både bruke gass og sprit som brennstoff. Skal du bruke sprit, må du huske å kjøpe med en egen brenner til det. De fleste velger å holde seg til gassen, da dette jo er langt mer effektivt. I tillegg slipper du å søle, noe som er ganske lett når du skal fylle på rødsprit.

Gassbrenneren på Eagle Stormy er på 2800 watt og gir derfor god varme når du skal tilberede dagens måltid.

Både kjeler og stekepanne

Denne versjonen fra Eagle kommer med to kjeler (1,45 og 1,7 liter), samt en stekepanne (19 centimeter). Hvis du ønsker kaffekjele, må du kjøpe dette i tillegg da det ikke er inkludert i pakken. Kjeler og stekepanne håndteres med den medfølgende klypen.

I følge Dagbladets testpersoner, er den medfølgende vindskjermen uten dobbel avslutning på toppen. Som følge av det, bøyes vindskjermen langt lettere.

Gassbrenneren følger også med, men du må altså kjøpe en spritbrenner i tillegg, om du også trenger det.

Tar liten plass i sekken

Sammenpakket er Eagle Stormy bare 21 x 12 cm, så du trenger ikke å være redd for at den skal ta altfor mye plass i sekken. Stekepannen og kjelene stables og det hele puttes i et lite, medfølgende nett.

Du må riktignok også ha med deg brennstoff, men velger du gass er heller ikke dette noe som krever stor plass.

Lag mat til hele familien

Eagle Stormy er designet til å kunne lage mat til opptil fire personer. Det er altså tilstrekkelig stort til en gjennomsnittlig familie.

Stormkjøkkenet er laget i anodisert aluminium. Det betyr at aluminiumet er overflatebehandlet for å tåle mer og ikke ruste. Du kan derfor ha glede i av dette stormkjøkkenet i mange år fremover – så lenge du tar godt vare på det, riktignok!

Oppsummering

Eagle Stormy er et godt valg til deg som skal ut i naturen. Det er lite som tyder på at du ikke vil bli fornøyd om du går for dette stormkjøkkenet, som tar liten plass i sekken.

Fordeler

  • Egnet for gass og sprit.
  • Plassbesparende.
  • Solide materialer.
  • Leveres med kjele og stekepanne.
  • Komplett pakke.
  • Multikoker.

Ulemper

  • Mangler kaffekjele.
  • Vindskjerm kan bøye seg.

2. Trangia 25-4 UL m/gassbrenner

BESTE PREMIUMVALG - Trangia 25-4 UL

4.5
star-rating star-rating star-rating star-rating star-rating
question-circle question-circle question-circle question-circle question-circle
getfitness-badge
Trangia 25-4 UL
Brenseltype: Gass Beregnet for: 3 - 4 personer Materiale: Aluminium Vekt: 1145 gram Størrelse: 22 x 10,5 cm

Dette stormkjøkkenet fra Trangia er et av de beste på markedet, og kommer godt ut i mange ulike tester.

Ultralett og plassbesparende

Trangia 25-4 UL er et utrolig lett stormkjøkken av svært god kvalitet. Her får du et turkjøkken som du kan ha glede av i mange år fremover og tilberede de herligste rettene på.

Til tross for at du blant annet får med to kjeler, kaffekjele og stekepanne, veier ikke apparatet mer enn 1190 gram. Dette takket være det ultralette materiale (UL) som alle delene til stormkjøkkenet er laget i, bortsett fra kaffekjelen. Den består av vanlig aluminium, som heller ikke er et veldig tungt materiale.

Vi kan også glede den miljøbevisste med at minimum 50 % av Trangia 25-4 UL er laget av resirkulert materiale.

Ikke nok med at Trangia 25-4 UL er lett. Stormkjøkkenet tar i tillegg svært liten plass. Når det er pakket sammen måler det ikke mer enn 22 x 10,5 centimeter, så det skulle ikke være noe problem å få plass til dette i sekken. Sammenpakket ligner turkjøkkenet en liten bolle med lokk.

TV2 hjelper deg har testet ut Trangia 25-4 UL. Der opplevde testpersonene at det kunne være litt knotete å få på plass stroppen som skal holde alt på plass når stormkjøkkenet er pakket sammen. Kanskje går det bedre etter litt trening.

Komplett pakke

I pakken får du med to kjeler (1,75 liter og 1,5 liter), én kaffekjele (0,9 liter) og én non-stick stekepanne (22 cm i diameter). I tillegg får du med brenner, vindskjerm, sele og tang, samt en gassbrenner. Trangia 25-4 UL kan også tennes opp med alkohol. Det krever riktignok at du kjøper en alkoholbrenner separat.

Vi anbefaler likevel å bruke gass. Både fordi det er mer effektivt og fordi det veier mindre!

Funksjonell vindskjerm

Denne modellen fra Trangia bygges opp på en sokkel, der det også er plass til brenselet. Det følger i tillegg med en vindskjerm, som festes til sokkelen. Den er svært funksjonell og gir ly for både vær og vind, noe som jo er bra i et land der været er svært vekslende.

I tillegg sørger vindskjermen for at varmen konsentreres inn mot kjelen og dermed gir økt effektivitet. På den måten vil du også forbruke mindre drivstoff.

På vindskjermen finner du også 3 foldbare føtter. Disse brukes til å plassere kjelene på. Når du skal bruke stekepannen løfter du opp føttene og setter pannen på dem. Denne metoden kan du også bruke om du har større kjeler fra før, eller ønsker å kjøpe det separat.

Godt egnet for hele familien

Hvis du er ute etter et solid stormkjøkken som passer til en familie på 4, er Trangia 25-4 UL et svært godt valg. Det at man i tillegg har mulighet til å bruke større kjeler, er et stort pluss.

Det vil naturligvis ta større plass, men da kan du også mette flere mager!

Oppsummert

Trangia 25-4 UL er et godt valg for deg som er ute etter et allsidig stormkjøkken som både kan fyres opp med gass og sprit. Vindskjermen sørger for at du kan lage mat i fred, uten at du har altfor mye unødvendig varmetap.

Husk bare å kjøpe med gass i tillegg, da dette ikke er inkludert.

Fordeler

  • Tar lite plass i sekken.
  • God vindskjerm.
  • Mye utstyr for pengene.
  • Ka fyres med både gass og sprit.

Ulemper

  • Stroppen kan være vanskelig å få på plass når stormkjøkkenet skal pakkes sammen.

3. Primus PrimeTech Stove Set 2,3 liter

Primus PrimeTech Stove Set 2,3L

4.5
star-rating star-rating star-rating star-rating star-rating
question-circle question-circle question-circle question-circle question-circle
Primus PrimeTech Stove Set 2,3L
Brenseltype: Gass Beregnet for: 4 - 5 personer Materiale: Anodisert aluminium Vekt: 870 gram Størrelse: 20,2 x 13 cm

Primus PrimeTech Stove Set 2,3L er en større versjon av lillebroren, Stove Set 1,3L.

Det opprinnelige stormkjøkkenet

Mange tenker på primus når de ser et stormkjøkken. Grunnen til det er at den første parafinbrenneren fikk nettopp fikk navnet Primus. Den ble utviklet helt tilbake i 1892 av den svenske mekanikeren Frans Wilhelm Lindquist.

Den første utgaven kom med brenneren på toppen. Noen år senere, endret de designet til det vi kjenner i dag, med brenneren på siden.

Primusen er kjent for å takle krevende forhold. Visste du for eksempel Fridtjof Nansen og Roald Amundsen hadde med seg Primus-brenner til henholdsvis Nord- og Sydpolen? Eller at Edmund Hillary og Tenzing Norgay (de første til å bestige Mount Everest) pakket med seg en på turen?

Primus hadde monopol i mange år, men på 80-tallet kom de første konkurrerende produktene, og i dag finnes det en rekke merker og modeller.

Slitesterkt materiale

Primetech Stove Set 2,3 liter er testens dyreste alternativ, men til gjengjeld får du et solid produkt.

Dette turkjøkkenet er produsert i anodisert aluminium, altså aluminium som er overflatebehandlet for å gjøre det mer motstandsdyktig mot slitasje og rust.

Passer for opptil 5 personer

Selv om dette er testens dyreste stormkjøkken, er det også det med best kapasitet. Her kan du lage mat til opptil fem personer.

Du får med 2 kjeler på 2,3 liter. Den ene kjelen er i tillegg teflonbelagt. I tillegg har bunnen en funksjon for varmeveksling som skal effektivisere matlagingen og minimere gassforbruket.

Primetech Stove Set leveres uten både stekepanne og kaffekjele. Vi skulle helst sett at den iallfall hadde en stekepanne. Det er tross alt ikke alt som er like enkelt å tilberede i en vanlig kjele.

Enkel bruk

Primus Primetech Stove Set 2,3L fyres med gass. Når du skal pakke ut primusen, trenger du bare å løfte av kjelene, skru på gassbeholderen og tenne opp. Brenneren er fastmontert på understellet, så det trenger du ikke å montere.

Stormkjøkkenet er utstyrt med gnisttenner. I tillegg har klypa en låsemekanisme, så den låses fast kjelen. Det er jo lurt, med tanke på at klypa ikke faller av. Likevel er det verdt å merke seg at også klypa er av aluminium, og ikke har noe varmedempende håndtak. Det vil derfor bli veldig varmt hvis du lar det stå på under matlagingen.

Når du skal pakke sammen Primetech Stove Set, er det bare å legge det tilbake i posen. Sammenpakket er størrelsen på 20,2 x 13 centimeter. Altså ikke avskrekkende for et turkjøkken for opptil 5 personer!

Oppsummering

Du kan ikke trå feil med en Primus. Vi setter spesielt pris på at den ene kjelen har en varmevekslende bunn, som gjør oppvarmingen mer effektiv.

Fordeler

  • Varmevekslende bunn for effektiv matlaging.
  • Slitesterkt hardanodisert aluminium.
  • Klype med låsemekanisme.
  • Egnet for 4 – 5 personer.

Ulemper

  • Håndtaket blir svært varmt hvis det blir stående på gryta.
  • Mangler stekepanne og kaffekjele.
  • Relativt dyr.

4. Primus PrimeTech Stove Set 1,3L

Primus PrimeTech Stove Set 1,3L

4
star-rating star-rating star-rating star-rating star-rating
question-circle question-circle question-circle question-circle question-circle
Primus PrimeTech Stove Set 1,3L
Brenseltype: Gass Beregnet for: 2 - 3 personer Materiale: Anodisert aluminium Vekt: 903 gram Mål (H x L x B): 10,5 x 18 cm

Primus PrimeTech Stove Set 1,3L er lillebroren til Primus PrimeTech Stove Set 2,3L, men har ellers den samme gode kvaliteten vi ofte ser fra svenske Primus.

Enkelt å transportere og montere

PrimeTech Stove Set 1,3L er et lite, men funksjonsrikt stormkjøkken. Den beskjedne størrelsen på 10,5 x 18 centimeter og vekt på 903 gram, gjør denne til en liten lettvekter. Skal du på tur alene eller sammen med inntil 2 personer, vil dette være et godt valg.

Stormkjøkkenet ligger trygt i et lite nett. Når du skal bruke det, tar du det bare ut av nettet og løfter vindskjermen ut av kjelene. Brenneren er fastmontert på understellet, så du trenger bare å skru fast gassbeholderen før du fyrer opp med den medfølgende gnisttenneren.

Drivstoffgjerrig stormkjøkken

Primetech Stove 1,3L kommer med 2 kjeler på 1,3 liter. Du får også med gjennomsiktig lokk, så du kan se maten mens du tilbereder den. Den ene kjelen er utstyrt med varmeveksling, som gir en langt bedre oppvarming. Dermed kan du spare mye gass. I tillegg vil vindskjermen gi god ly for været, og dermed slipper du så mye varmetap.

Noen vil nok savne både stekepanne og kaffekjele, men dette må du i så fall kjøpe ved siden av.

Stormkjøkkenet er laget i solid anodisert aluminium. Det betyr at aluminiumet har fått en spesiell overflatebehandling som gjør den motstandsdyktig og holder den rustfri.

Den medfølgende klypen kan låses fast i kjelen. Det er praktisk, da du unngår at klypen glipper taket. Likevel bør du ta av klypen under matlagingen, da den ellers blir veldig varm.

Oppsummering

Primus svikter aldri forbrukerne hva gjelder kvalitet. Kjelen med varmeveksler lar deg spare gode mengder med gass under matlagingen. Vi liker samtidig den låsbare klypen som gjør at den ikke faller av utilsiktet.

Fordeler

  • Tar liten plass.
  • Én kjele med varmveksler gir lavere forbruk av gass.
  • Slitesterkt anodisert aluminium.
  • Klype med låsemekanisme.

Ulemper

  • Mangler stekepanne/kaffekjele.
  • Klypen blir veldig varm om den blir stående på under matlaging.

5. MSR PocketRocket 2 Mini Stove Kit

MSR PocketRocket 2 Mini Stove Kit

3.5
star-rating star-rating star-rating star-rating star-rating
question-circle question-circle question-circle question-circle question-circle
MSR PocketRocket 2 Mini Stove Kit
Brenseltype: Gass Beregnet for: 1 - 2 personer Materiale: Anodisert aluminium Vekt: 278 gram Størrelse: 4,3 x 3,3 x 7,9 cm

Hvis du trenger et lite stormkjøkken som kan lage mat til 1-2 personer, bør du ta en titt på denne lettvekteren. MSR Pocket Rocket 2 Mini Stove Kit er testens minste stormkjøkken, men det betyr ikke at det er dårlig.

Veier nesten ingenting

Med en vekt på kun 278 gram, er dette et stormkjøkken du knapt vil merke at du har med deg. Du må selvfølgelig inkludere vekten til en gassbeholder, men selv da er dette en skikkelig lettvekter.

Et stormkjøkken for 2 personer

MSR PocketRocket 2 Mini Stove Kit passer til deg som ikke krever flere gryter, stekepanne og kaffekjele. I pakken får du med én hardanodisert aluminiumsgryte på 0,75 L med lokk, kjelehåndtak, dyp bolle og gassbrenner. Gassen må du kjøpe ved siden av.

Dette er altså ikke et stormkjøkken du velger om du skal ha med hele familien på tur. Skal du derimot ut på en helgetur alene eller sammen med én person til, kan denne versjonen fint holde.

Spørsmålet er om det holder med kun én kjele. Selvfølgelig rekker dette om du skal varme Real Turmat, men ellers begrenser det seg veldig hvor mye du kan tilberede. Vi skulle derfor sett at de inkluderte ytterligere én kjele, da det ikke hadde trengt å gå utover totalstørrelsen.

Et godt valg for de lette turene

Vi hadde nok ikke pakket med oss det ultrakompakte MSR RocketPocket 2 Mini Stove om vi skulle på en lengre tur. Selv om det kun var én person som skulle mettes. Men for en liten overnattingstur i helgen, har du det du trenger. Da er det fint å vite at dette kokeapparatet får god plass selv i den lille tursekken.

Vi merker oss at både forbrukerne og diverse testpersoner trekker frem mangelen på støttebein, noe som gjør at stormkjøkkenet står ustøtt. Det kan derfor være lurt å investere i tilhørende støttebein.

Oppsummering

MSR RocketPocket 2 Mini Stove er fint til de mindre turene og passer for 1-2 personer. Den lave vekten og den beskjedne størrelsen gjør stormkjøkkenet godt egnet til kortere utflukter!

Fordeler

  • Ultrakompakt lettvekter.
  • Perfekt for mindre turer.

Ulemper

  • Kun én kjele.
  • Mangler støttebein.

Stormkjøkken: Dette bør du tenke på

Vekt

Størrelse og vekt: Noe av det første du bør tenke på når du skal kjøpe et stormkjøkken er størrelse og vekt.

Om du planlegger lengre turer vil du sannsynligvis helst ønske å kjøpe et letthåndterlig og kompakt alternativ.

Husk likevel at mindre stormkjøkken også kan være mindre robuste. Her gjelder det å balansere behovet for lav vekt og størrelse med robusthet!

Brenseltype

Brenseltype: Det er flere ulike typer brensel du kan velge å bruke i et stormkjøkken. Hvert av brenslene har sine fordeler og ulemper.

Gass er svært effektivt og enkelt å kontrollere, men kan til gjengjeld være litt mer tungvindt å frakte med seg om gassbeholderen er stor.

Alkoholbrennere har som oftest en lavere vekt og et mer kompakt design, men vil ikke kunne gi fra seg like mye varme som gassbrennerne.

Koketid

Effektivitet og koketid: Et effektivt stormkjøkken vil raskt kunne koke vann og tilberede mat. Men effektivitet kan variere mye mellom forskjellige modeller og brenseltyper.

Koketid er viktig når du er på tur og ønsker å spare både tid og brensel.

Materialer og holdbarhet: Et stormkjøkken bør tåle tøff behandling over lengre tid. Du skal jo tross alt ha med deg stormkjøkkenet ut i naturen, med alt det måtte medføre.

Før du kjøper stormkjøkken bør du ta en nærmere titt på hvilke materialer som er brukt. Optimalt sett bør overflaten på stormkjøkkenet være produsert med rustfrie materialer.

Brukervennlighet

Brukervennlighet: Brukervennligheten må naturligvis tas hensyn til.

Det bør være enkelt å fyre opp stormkjøkkenet, og rengjøringen bør heller ikke være spesielt komplisert.

Om du planlegger å reise ut på lengre turer kan det samtidig være greit å velge et stormkjøkken som er enkelt å pakke ned, og som tar lite plass i sekken.

kapasitet

Kapasitet: Når vi snakker om kapasitet for et stormkjøkken tenker vi på hvor mange personer man kan lage mat til samtidig.

Om du planlegger å reise på turer alene er det ingen grunn til å velge et stormkjøkken som er tilpasset en hel familie.

Tilsvarende er det lite praktisk og veldig tidkrevende å lage mat til 3 – 4 personer på et stormkjøkken som i utgangspunktet kun er egnet for 1 person.

stormkjøkken tilbehør

Tilbehør: Før du kjøper stormkjøkken bør du se på hvilket tilbehør som følger med i pakken.

Noen stormkjøkken leveres med både stekepanne, flere kjeler, oppbevaringsveske og mye mer.

Andre utgaver kan ha et mer begrenset utvalg tilbehør. Her gjelder det å finne noe som passer ditt behov!

vindbeskyttelse

Vindbeskyttelse: Vind er aldri særlig gøy når man skal lage mat på et stormkjøkken.

Heldigvis leveres mange stormkjøkken med en egen vindskjerm som kan plasseres på stormkjøkkenet for å få ly mot vinden.

Om du planlegger å være mye ute i naturen er det utvilsomt anbefalt med en vindskjerm.

Pris

Pris: Pris er som alltid en faktor man bør ta hensyn til.

Heldigvis er det ikke ekstremt dyrt for stormkjøkken. Stort sett koster produktene fra 1.000 – 3.000 kroner.

Ulike typer stormkjøkken

Stormkjøkken, turkjøkken, primus… Kjært barn har mange navn, der sistnevnte egentlig er et merkenavn, men de refererer altså til dette minikjøkkenet vi tar med oss i sekken når vi skal ut på tur i skog og mark. De er laget for å ta minst mulig plass når vi frakter det med oss.

Før du går til innkjøp av et turkjøkken, bør du tenke over hvilken type brenner du vil ha. De som har levd litt lengre, vil ofte tenke på den tradisjonelle primusen som fylles med rødsprit eller en annen type etylalkohol. I dag har vi 3 varianter. Vi skal her gi deg en kort introduksjon til de ulike variantene.

1. Rødsprit

Stormkjøkken med spritbrennere er enkle i bruk og kan nok være det beste valget for nybegynneren. Alt du må gjøre, er å fylle den medfølgende beholderen med sprit og deretter tenne på. Det er derimot viktig å merke seg at denne typen turkjøkken ikke egner seg når gradestokken kryper under -5 °C.

Effekten er relativt lav, rundt 700-800 watt. Skal du koke opp én liter vann tar dette cirka 15 minutter. Den lave effekten krever naturlig nok mer drivstoff. Du må derfor beregne ganske god tid på å varme opp maten, og ergo må du også ha med deg en del rødsprit om du skal på tur over flere dager.

Noen av spritbrennerne kan sote en del, med mindre du kjøper et sotfritt alternativ.

Det er viktig at du kjenner til hvordan du bruker og vedlikeholder stormkjøkkenet ditt. Feil bruk, manglende vedlikehold og lekkasjer kan føre til brann. Les derfor alltid brukerveiledningen for din modell.

2. Gass

Gass er effektivt og oppnår en høy effekt på cirka 3.000 watt. Her vil det kun ta cirka 3-4 minutter å varme opp én liter vann, i motsetning til spritbrennerens 15 minutter. Gass veier i tillegg lite, så du får mye varme for lite vekt. Gassbeholderne får du i ulike størrelser, fra 100 gram opptil 500 gram. En beholder på 250 gram vil gi en brennetid på cirka én time.

I likhet med rødsprit, fungerer også gass dårlig når temperaturen er under -5 °C. Du kan likevel få god effekt ved å varme opp gassen først. For eksempel ved å legge den inni jakka og bruke kroppsvarmen din til å varme den.

Ellers finnes det også gass som tåler lavere temperaturer, som både kan brukes sommer og vinter.

Skal du bruke stormkjøkkenet utenlands, bør du sjekke at det er mulig å få tak i gass i det aktuelle landet. Det kan nemlig være vanskelig, ja også umulig, å få tak i enkelte land.

3. Multifuel

Ønsker du et allsidig stormkjøkken, bør du se på et multifuel-apparat. Som navnet tilsier, kan det brenne på flere typer brensel; bensin, parafin og lampeolje. Noen apparater kan også bruke gass.

Uansett hvilken brenseltype du bruker, vil du oppnå en tilnærmet lik effekt som for gass (cirka 3.000 watt), og dermed kunne varme opp én liter vann på 3-4 minutter.

Denne typen stormkjøkken er litt mer avansert enn de to foregående. Oppvarmingen skjer ved du at du pumper luft inn i en drivstofftank/-flaske. Deretter åpnes en ventil og drivstoffet vil begynne å sive via en slange og inn i brenneren.

Deretter tenner du på drivstoffet, som omdannes til gass som vil komme ut av dysene på brennerhodet.

Det kan høres ut som at det er vanskelig å håndtere et multifuel-apparat. Etter et par forsøk, bruker prosessen å sitte i fingrene og du vil føle deg tryggere.

Det fine med multifuel-stormkjøkken, er at de fungerer utmerket også på svært kalde dager.

Stormkjøkken: Ofte stilte spørsmål

down-arrow Hvilket stormkjøkken ble best i test?

I vår test kåret vi Eagle Products Stormy til best i test.

down-arrow Hva er best av sprit- og gassbrenner?

Dette er litt smak og behag. Likevel er gass langt mindre brannfarlig enn sprit, og enklere å frakte.

down-arrow Hvilket type stormkjøkken anbefales om vinteren?

Til vinterbruk vil vi anbefale gass. Pass da på å kjøpe gassbeholdere som er beregnet på kalde temperaturer