Beste løpesko for asfalt og tredemølle 2023

Mann som løper på asfalt med joggesko

Annonsørinnhold question-circle

Når du handler via våre lenker mottar vi en provisjon fra nettbutikken. Dette endrer ikke prisen for deg som forbruker!

Gode løpesko er ekstremt viktig for å få mest ut av treningen – og ikke minst, unngå skader!

Det eksisterer forøvrig et hav av forskjellige løpesko. Hvilke bør man velge? Hva er de beste løpeskoene i 2023?

Test av beste løpesko for asfalt og mølle

Oppsummert er dette rangeringen i vår test. Du kan lese mer om alle skoene lenger ned i artikkelen!

 1. Reebok Nano X2
 2. Adidas UltraBoost 22
 3. Hoka One One Clifton 8
 4. Hoka One One Mach 5
 5. Asics Gel-Cumulus 23 GTX

1. Reebok Nano X2

Reebok Nano X2

5
star-rating star-rating star-rating star-rating star-rating
question-circle question-circle question-circle question-circle question-circle
getfitness-badge
Reebok Nano X2

Reebok slår til igjen, og leverer nå den 12. utgaven av den svært populære Nano-serien.

Reebok Nano X2 er 2022-utgaven av Nano-skoene, som gjennom 12 år har vært et populært valg for den fitness- og treningsinteresserte forbrukeren.

På papiret er dette en svært fleksibel treningssko, og omtales ofte som the official shoe of fitness – og dette med god grunn.

Nano X2 er produsert med en svært fleksibel overdel bestående av Flexweave-materiale, og selve sålen sikrer både god støtte og godt grep.

EVA-mellomsålen sikrer samtidig tilstrekkelig demping, slik at skoene er godt egnet til lengre løpeturer. Her vil du ikke kjenne på mye ubehag, selv om du løper på relativt hardt underlag.

Reebok Nano X2 er for øvrig ikke kun egnet til løping, og disse funksjonelle skoene passer perfekt til en lang rekke treningsformer. Vi nevner eksempelvis CrossFit, HIIT og tradisjonell styrketrening. Den gode og stabile undersålen sikrer god støtte ved tunge løft, og det gode grepet gir deg rask reaksjonsevne ved intense kondisjonsøvelser.

Reebok Nano X2 er enkelt og greit et fantastisk godt valg for deg som er på utkikk etter allsidige og funksjonelle treningssko. Passer til en lang rekke treningsformer!

Fordeler

 • Allsidige.
 • God demping.
 • God stabilitet.
 • Holdbar konstruksjon.
 • Behagelig passform.

2. Adidas UltraBoost 22

Adidas UltraBoost 22

4.9
star-rating star-rating star-rating star-rating star-rating
question-circle question-circle question-circle question-circle question-circle
Adidas Ultraboost 22

Adidas UltraBoost 22 minner på mange måter om de tidligere modellene i samme serie. Her får man fortsatt myke og fleksible løpesko, med god stabilitet.

Flere av forbrukerne har lagt spesielt vekt på den stramme og behagelige passformen. Likt som forgjengerne byr UltraBoost 22 på god stabilitet, og man får en behagelig og fri følelse underveis på løpeturen. Samtidig er overdelen produsert av Adidas’ egne Primeknit+ tekstil, som gir god pusteevne selv på lengre turer.

UltraBoost 22 er utstyrt med hele 10 millimeter dropp. Dette er identisk med forgjengerne, og skoene er derfor godt egnet til mellom- og langdistanseløp.

Adidas UltraBoost 22 er meget myke sko, men flere brukere har likevel rapportert om at skoene føles stabile. Dette er ulikt fra modeller som ble utgitt for noen år siden, som har hatt litt å gå på når det kommer til stabilitet.

Adidas UltraBoost 22 kort og godt meget gode løpesko. Skoene passer spesielt godt til deg som trives med mellom- og langdistansetrening!

Fordeler

 • God demping.
 • Skoene føles myke og stabile.
 • Stram passform.
 • Stilig design!

Ulemper

 • Kan oppleves som for stramme rundt foten for enkelte.

3. Hoka One One Clifton 8

Hoka One One Clifton 8

4.9
star-rating star-rating star-rating star-rating star-rating
question-circle question-circle question-circle question-circle question-circle
Hoka One One Clifton 8

Hoka fortsetter suksessen, og har nå kommet med sin 8. utgave av Clifton-serien. Også denne gangen høster skoene svært gode tilbakemeldinger fra forbrukerne.

Clifton 8 er først og fremst lette og myke løpesko, som gir komfort i hvert eneste steg. Herreutgaven har en omtrentlig vekt på 250 gram, mens dameutgaven av skoene kun veier rundt 215 gram. Til tross for at skoene ser relativt store ut, har altså Hoka klart å holde vekten relativt lav.

Generelt sett er Clifton 8 veldig lik forgjengeren, Clifton 7. Nytt med Clifton 8 er for øvrig at mellomsålen har fått en oppgradering. Den nye mellomsålen sikrer litt bedre respons på løpeturen. Dette er en kjærkommen oppgradering, da de tidligere Clifton-skoene rett og slett kunne føles litt for myke i bruk.

Ellers er sålen og overdelen ganske så like de man finner på forgjengeren. Man får fortsett god demping, og Hokas egne High-Abrasion Rubber gir godt grep og god slitestyrke.

Samtidig har overdelen god pusteevne, og er generelt litt mer fleksibel enn hva overdelene har vært på enkelte av de tidligere utgavene.

Skoene får også skryt for sitt stilige lavprofil-design. De ser rett og slett bra ut, uten å skape alt for mye oppmerksomhet!

Med hensyn på stabilitet, lever Clifton 8 opp til forventningene. Skoene gir god stabilitet, uten at de føles for stive under løpeturen.

Hoka One One Clifton 8 er utmerkede løpesko for kort- og mellomdistanseturer, som gir mer enn tilstrekkelig støtdemping og stabilitet!

Fordeler

 • God støtdemping.
 • Meget god pusteevne.
 • Holdbare sko.
 • Stilig og unikt design.

Ulemper

 • Den myke sålen gir noe lavere energiretur.

4. Hoka One One Mach 5

Hoka One One Mach 5

4.8
star-rating star-rating star-rating star-rating star-rating
question-circle question-circle question-circle question-circle question-circle
Hoka One One Mach 5

Hoka gjør det igjen. I 2021 var Hoka Mach 4 den store snakkisen blant løpeglade. Den fikk gode skussmål fra alle kanter og det var ikke uten grunn. Nå har Hoka kommet med en oppfølger, nemlig Mach 5.

Man skal jo ikke endre på en suksessoppskrift, og det har nok også vært i tankene til Hoka. Det er nemlig ingen revolusjonerende nyvinning du får med Hoka One One Mach 5, kontra 4. De er forholdsvis like. Det er likevel gledelig å se at Hoka evner å endre på det som kan bli bedre.

Midtsålen på Hoka One One Mach 5 fått en oppgradering. Mach 4 har en PROFLY-midtsåle med myk og god demping. Denne har blitt blitt videreutviklet og mellomsålen består nå av to lag. Ett lag med gummiert EVA nederst, toppet av oppgraderingen PROFLY+, med enda bedre demping og fleksibilitet.

Når det kommer til yttersålen, har Hoka heldigvis latt den være uforandret. Den består, i likhet med mellomsålens nederste lag, av gummiert EVA-skum. Man kan lett tenke at dette materialet vil slites fort, men her har det motsatte blitt bevist for lengst.

I tillegg til å være slitesterkt, bidrar materialet til at skoen har god friksjon både på tørt og vått underlag. Hoka One One Mach 5 er i utgangspunktet en asfaltsko. Den har dermed vist seg å også være god på grusveier og litt finere stier.

I tillegg er overdelen av engineered mesh byttet ut med tynt og elastisk Jaquard-mesh, som gir enda bedre hold.

Lissene er fortsatt flate. Det bidrar til at det er mindre risiko for at lissene skal gli opp, samtidig som at de ikke gir ubehagelige trykkpunkter!

Fordeler

 • God demping.
 • Puster godt.
 • God friksjon.
 • Behagelig passform.

Ulemper

 • Dempingen gir litt lav energirespons.

5. Asics Gel-Cumulus 23 GTX

Asics Gel-Cumulus 23 GTX

4.7
star-rating star-rating star-rating star-rating star-rating
question-circle question-circle question-circle question-circle question-circle
Asics Gel-Cumulus 23 GTX

Asics Gel-Cumulus 23 GTX er en løpesko som er inspirert av kumulusskyer. Her får du en lett sko, som gjør løpingen komfortabel. Skoen former seg etter foten din og er en god mengdetreningssko for deg som har en nøytral løpestil.

Den øverste delen av mellomsålen har fått en 3D Space-konstruksjon, med et mønster som ligner på innsiden av en bikube. Dette gir bedre fleksibilitet og støtdemping. Her er det forskjell på herre- og damemodellen. Herremodellen har kun konstruksjonen i hælen, mens damemodellen har den i framfoten.

For ekstra støtdemping har Asics utstyrt mellomsålen med flytefoam i full lengde, i tillegg til GEL-teknologi i hælen, for bedre demping. Flytefoam er det mest responsive mellomsålemateriale hos ASICS, og gir en god balanse av demping og respons.

Yttersålen gir godt feste på ulike overflater, takket være bærekraftig Asics Lite-gummi. Dette materialet gir skoene god holdbarhet og slitestyrke.

Asics jobber stadig for å utvikle og forbedre produktene sine. Blant annet har overdelen fått et mer ventilerende materiale enn forgjengerne. Dette er en fordel, da føttene ikke blir så fort klamme når de får god tilgang til luft.

Overdelen er også mykere og det er lagt til ekstra støtte for foten på strategiske områder.

Asics Gel-Cumulus 23 GTX har blitt svært godt tatt imot. Dette er en god sko som passer for mange. Skoen er ikke beregnet på høy fart, men er ypperlig til lengre distanser. Hvis du ønsker en allsidig sko, vil dette absolutt være et godt valg.

Fordeler

 • God demping og respons.
 • Mye sko for pengene.
 • God allsidighet.
 • Slitesterk yttersåle.

Ulemper

 • Litt tyngre enn forgjengeren.
 • Ikke beregnet for høy fart.

Faktorer ved kjøp av løpesko

Det finnes en rekke faktorer man bør ta hensyn til ved kjøp av løpesko.

Ved valg av løpesko som primært skal benyttes på asfalt eller mølle bør man ofte fokusere på god demping. Dette vil på sikt motvirke belastningsskader fra det harde underlaget.

Dette blir allikevel en vurderingssak. For mye demping vil ofte gjøre skoene mindre responsive, som resulterer i at skoene kan føles tyngre og mindre raske.

Det stilles ikke store krav til grep for løpesko som skal benyttes på asfalt eller mølle, og materialet bør gjerne holdes lett og ledig.

I vår test har løpeskoene blitt vurdert på generelt grunnlag, hvor faktorer som pris, støtdemping, stabilitet, løpsfølelse og grep er vektlagt.

Demping

Demping på skoene er spesielt viktig dersom du skal løpe på asfalt eller grus.

Årsaken er åpenbar – for å unngå unødig belastning på knær, legger og føtter, bør man ha god demping i skoene dersom man skal løpe på hardt underlag.

Dersom du derimot stort sett skal ferdes ute i terrenget på stier og myk skogbunn, er ikke dempingen like relevant for deg, og du bør heller ta en titt på vår test av terrengsko.

Dropp

Dropp vil simpelthen si forskjellen i såletykkelse fra frontpartiet (forfoten) på skoen, til bakpartiet (hælen) – og angis normalt i millimeter (mm).

Dersom du eksempelvis har en sko med 0 mm dropp, vil det i praksis si at du har en sko med helt flat såle. Har du derimot en sko med 10 mm dropp, vil det si at sålen er 10 mm høyere i hælpartiet enn i forfoten.

Mengdetreningssko har typisk 8 – 12 mm dropp, mens sprint- og terrengsko har mellom 3 -6 mm dropp.

Årsaken er enkel – desto høyere dropp, desto enklere er det å lande på hælen.

I praksis vil lav dropp gjøre det enklere å lande på forfoten, som bidrar til at du kan løpe raskere. Det er nettopp derfor man ser sprintsko med lav dropp, gjerne 3-4 millimeter.

Det bør forøvrig trekkes frem at sprintsko med lav dropp passer best for erfarne løpere, da man raskt kan oppleve skader dersom man ikke er vant til designet med lav dropp.

Materiale

En viktig faktor som påvirker løpeskoenes egenskaper har materialet som skoen er laget av.

Typisk vil man se at konkurranse- og lettvektssko er produsert med lett og luftig mesh-materiale, som primært passer for de som løper på asfalt.
Det lette mesh-materialet er ikke like slitesterkt som andre materialer, og vil derfor slites raskt ned dersom du løper mye i terrenget.

Pusteevne er også direkte påvirket av skoens materiale.
Enkelte foretrekker antageligvis sko med mindre pusteevne, slik at de holder bedre på varmen – som typisk er ønskelig for deg som løper på høsten og vinteren.
Forøvrig er nok det mest normale å foretrekke løpesko med god pusteevne – da unngår man varme og svette føtter, og minimerer risikoen for gnagsår!

Hvor skal du løpe?

En svært viktig faktor du må ta hensyn til ved kjøp av løpesko er hvor du planlegger å løpe.

Dersom du stort sett planlegger å løpe på hardt underlag, eksempelvis asfalt eller grus, er det hensiktsmessig å anskaffe sko med god demping.

Om du derimot planlegger langdistanseløp i terrenget, er ikke demping en viktig faktor, da du får en god og naturlig demping direkte fra underlaget.

Dersom du løper mye i terrenget, bør du heller fokusere på terrengsko som er holdbare, har god stabilitet, og ikke minst; et godt grep!

Type løpesko

Avhengig av hvordan du planlegger å trene, er det designet ulike typer av løpesko, som er tilpasset ulike formål.

Primært deles disse typene inn i 3 kategorier, lettvektssko, konkurransesko og mengdetreningssko.

Lettvektssko er sko spesielt tilpasset korte og raske turer.
Disse skoene har gjerne relativt liten stabilitet og lite demping.
Dette gir deg responsive og myke sko, som bidrar til at løping / sprinting går enda lettere.

Konkurransesko er i utgangspunktet kun en ekstremvariant av lettvektsskoene.
Denne typen løpesko er enda mykere, og har enda mindre demping enn lettvektsskoene.
Konkurranseskoene er spesielt godt egnet til intervalltrening, og benyttes ofte i profesjonelle konkurranser.

Mengdetreningssko er derimot mer passende for lengre turer, og det er denne typen løpesko du oftest finner i butikkene.
Som navnet tilsier er disse skoene spesielt egnet for lengre turer, på bakgrunn av at de har bedre støtdemping og stabilitet – som minsker risikoen for skader.
Typisk er også mengdetreningsskoene mer holdbare enn lettvekts- og konkurranseskoene.

Grep

Dersom du planlegger og ferdes ute i terrenget, bør du være forberedt på at du kan møte vått og glatt underlag – og du bør dermed ha sko med godt grep.

Grep er en av de viktigste faktorene dersom du planlegger å løpe mye i terrenget.

Løpesko med godt grep er karakterisert ved at gummiblandingen i sålen er mykere enn for andre sko.
Dette vil gi deg et bedre feste når du ferdes i terrenget, og løpeturene blir langt mer behagelig!

Lykke til med treningen!

Avatar

Anders O

Anders har trent både styrke og kondisjon gjennom mange år, og er spesielt opptatt av kondisjonstrening. Når han ikke er ute på løpetur finner du han i blant på det lokale gymmet, hvor han trives med styrketrening. Lidenskapen er nok likevel kondisjonstrening. Anders vet hvor viktig det er å sette seg realistiske mål, og er opptatt av at trening skal være gøy, uten at man nødvendigvis må kjøre på etter de beste resultatene hele tiden. Utover dette er Anders en ivrig researcher for ulike produkter relatert til trening.