Bør man trene løping før frokost? Vi ser på fordelene!

Jente som smiler på cardio-trening

Et spørsmål som ofte går igjen hos de som ønsker å gå ned i vekt er om man bør løpe før frokost eller ikke. Det kan enten være intervalltrening eller helt vanlig jogging.

Svaret på spørsmålet er ikke et enkelt ja eller nei. Menneskekroppen er et komplisert maskineri, og man kan ikke simpelthen si at alle bør løpe før frokost for å få mest ut av treningsøkten.

Utover dette har man også flere eksperter som hevder at kroppen forbrenner protein dersom man trener på tom mage. Argumentet mot løping før frokost er at det kan føre til tap av muskelmasse.

Men hva sier forskningen?

Høyere fettforbrenning

Flere studier har vist tendenser til at man faktisk kan forbrenne mer fett dersom man trener kondisjon før frokost.

Enkelte av disse studiene har til og med konkludert med at man forbrenner hele 20% mer fett dersom man utfører cardio før frokost.

Kondisjonstrening før frokost er effektivt på bakgrunn av at mens du sover og faster gjennom natten, så senkes insulin- og blodsukkernivåene i kroppen.
Som et resultat av dette så vil blodomløpet ha et høyt nivå av fettsyrer.

I tillegg til dette har også ulike studier konkludert med at kardio i en fastet tilstand vil aktivere flere fettforbrennende hormoner enn ellers.
Denne ulikheten gjør det langt enklere for kroppen å bryte ned fettsyrene i kroppen. Resultatet blir en høyere fettforbrenning.

Denne forhøyede fettforbrenningen varer ikke bare gjennom treningsøkten, men vil faktisk vare opptil 24 timer etter den gjennomførte treningsøkten.

Så da skulle vel alt være bra, da? Cardio før frokost er åpenbart det beste alternativet?

Kroppens tilpasningsevne

Som mange vet er menneskekroppen ekstremt tilpasningsdyktig, og dette gjelder også innenfor trening.

Over tid vil kroppen balansere seg selv, og justere fettforbrenningens nivå.
Det er derfor viktig at man ikke bare tar hensyn til effektene av trening i en fastet tilstand over en kort periode. Man må rett og slett se på langtidseffektene for å finne ut om det er en stor gevinst av å hive seg ut på trening før man har spist.

Det eksisterer dessverre ikke mange studier som har sett på langtidseffektene av å trene på tom mage. De få studiene som er utført taler i den retning av at det utgjør liten til ingen forskjell for kroppens fettforbrenning.

I en av de få studiene hvor det ble tatt høyde for langtidseffektene av trening i en fastet tilstand for fettforbrenningen, ble det konkludert med at det var svært lite å hente.

Det ble registrert en minimalt større nedgang i fettprosent hos gruppen som utførte cardio før frokost kontra de som ikke gjorde det. Denne forskjellen kan simpelthen ha oppstått på bakgrunn av tilfeldigheter og individuelle forskjeller.

Andre lignende studier har kommet til samme konklusjon – uavhengig av treningsform, hadde det svært lite å si for vektnedgangen om man trente før frokost eller ei.

Konklusjon

Konklusjonen her er simpelthen at det er uenighet blant forskerne for om trening i en fastet tilstand vil føre til høyere fettforbrenning.

Det ser ut til at man kan oppleve en marginalt høyere forbrenning av fett dersom man utfører cardio før frokost, eller i en fastet tilstand.
For den vanlige «mannen / kvinnen i gata» har nok denne effekten likevel svært lite å si, i det store og hele.

Men; en ting er hvertfall sikkert.
Kardio i seg selv øker fettforbrenningen, uavhengig av hvilken tid på døgnet du skulle velge å trene.

Vår anbefaling er derfor klar.
Tren cardio når det passer for deg, bare pass på at det faktisk blir gjort!

Avatar

Anders Olsen

Anders har trent både styrke og kondisjon gjennom mange år, og er spesielt opptatt av kondisjonstrening. Når han ikke er ute på løpetur finner du han i blant på det lokale gymmet, hvor han trives med styrketrening. Lidenskapen er nok likevel kondisjonstrening. Anders vet hvor viktig det er å sette seg realistiske mål, og er opptatt av at trening skal være gøy, uten at man nødvendigvis må kjøre på etter de beste resultatene hele tiden. Utover dette er Anders en ivrig researcher for ulike produkter relatert til trening.