Symptomer på Runners Knee: Dette bør du se opp for

Runners Knee

Runners knee er veldig vanlig hos de som løper mye. Men vet du egentlig hva symptomene er?

Om du løper ofte og fra tid til annen har merket en viss smerte i knærne, kan det være at du har det som kalles for runners knee. Oversatt til norsk betyr det løperkne, og er en tilstand som det kan ta litt tid å bli kvitt.

Men hva er egentlig de konkrete symptomene på runners knee? Og hva kan du gjøre for å behandle skaden når uhellet er ute?

Hva er Runners knee?

Som nevnt oppstår altså runners knee stort sett hos de som løper mye. Årsaken til skaden er at det legges for stor belastning på kneleddet over tid.

På utsiden av lårene våre ligger en tykk og kraftig senestruktur. Denne senestrukturen går fra utsiden av hoftemuskulaturen, før den fester seg på utsiden av kneet.

Det er litt uklart hvordan runners knee oppstår. Årsaken ser ut til å kunne være at senestrukturen blir gjenstand for irritasjon når man løper ofte. På sikt kan denne irritasjonen føre til en betennelse i slimposen som ligger under senestrukturen. Dette vil videre føre til smerter i kneet.

Uavhengig av hva som er årsaken til runners knee, er hvertfall de aller fleste enige om at det er en belastningsskade. Forskning har også vist at risikoen for å få runners knee øker om du løper med feil teknikk. Det samme gjelder om du ikke har den støtten du trenger i løpeskoene dine.

Hva er symptomene på Runners knee?

Det første symptomet er som oftest at man kjenner diffuse smerter rundt kneskåla. Smertene sitter typisk på utsiden av kneet.

Om det ikke gjøres noe for å forbedre tilstanden vil ofte smertene bli verre over tid. Etterhvert vil man kjenne en tydelig og skarp smerte, som vil forverres ved trening. Et typisk symptom på løperkne er også at smertene letter litt så snart man avslutter treningen.

Smertene kjennes ofte best når man løper i nedoverbakken, siden det legger mest belastning på kneleddet.

Tidlig i forløpet vil du muligens ikke oppleve smerter før treningsøkten har vart en god stund. Om du har gått lenge med tilstanden uten behandling vil smertene kunne oppstå svært tidlig i treningsøkten.

Forebygging

Det finnes heldigvis mange gode metoder for å forebygge løperkne. Flere av metodene er også veldig enkle.

  1. Ikke gå for hardt ut. Pass på at treningsbelastningen økes jevnt over tid. Da unngår du å gå for hardt ut.
  2. Lytt til din egen kropp. Som nevnt vil løperkne i mange tilfeller først utarte seg som diffuse smerter rundt kneskålen. Dersom du kjenner slike smerter, bør du ta det med ro en liten periode. Ikke overse smertene!
  3. Bruk passende løpesko. Pass på at du har løpesko som passer deg og dine løpestil. Dette vil gjøre løpeturen langt mer behagelig, og skaderisikoen reduseres betraktelig.
  4. Ha korrekt løpeteknikk. Du bør passe på at du har god teknikk mens du løper.
  5. Mobilitetsøvelser. Pass på at du opprettholder fleksibilitet i muskulaturen din. Dette kan du gjøre ved å trene gode og passende øvelser.

Egenbehandling

Om du er klar over symptomene på runners knee kan du raskt begynne behandling så snart smertene oppstår. Du unngår da at tilstanden forverres. Med riktig fremgangsmåte kan du faktisk bli helt kvitt problemene.

Det aller første du bør gjøre når du kjenner på symptomene er å roe ned på treningen. Optimalt sett bør du unngå alle aktiviteter som gir smerte. I hvertfall for en liten periode.

Så snart du kan trene uten smerter, bør du unngå bratte bakker og skrått underlag. Gå rolig ut.

For å forebygge vil det også lønne seg å gjennomføre ulike tøyeøvelser. Informasjon om hvilke øvelser som kan utføres bør du få fra en fysioterapeut. De har knallgod kompetanse på runners knee!

Kilder

Avatar

Anders Olsen

Anders har trent både styrke og kondisjon gjennom mange år, og er spesielt opptatt av kondisjonstrening. Når han ikke er ute på løpetur finner du han i blant på det lokale gymmet, hvor han trives med styrketrening. Lidenskapen er nok likevel kondisjonstrening. Anders vet hvor viktig det er å sette seg realistiske mål, og er opptatt av at trening skal være gøy, uten at man nødvendigvis må kjøre på etter de beste resultatene hele tiden. Utover dette er Anders en ivrig researcher for ulike produkter relatert til trening.