Ergometersykkel vs spinningsykkel: Hvilket apparat er best?

Ergometersykkel

Du har sikkert prøvd deg på en ergometersykkel eller en spinningsykkel før. Mange lurer på hva som er best. Er det ergometersykkelen eller spinningsykkelen?

Til tross for at apparatene er veldig like, er det likevel noen forskjeller du bør være klar over.

Bruksområde

Først bør man se på bruksområdene til de 2 apparatene.

Ergometersykler brukes typisk i treningsprogrammer hvor man skal få bedre kondisjon, og kanskje også gå ned noen kilo i vekt.

Spinningsykler brukes ofte på gruppetimer. Posisjonen du sitter i mens du sykler minner mer om slik du normalt ville sittet på en ekte sykkel. Om du allerede er ute og sykler på fritiden, kan det derfor være lurt å velge en spinningsykkel.

Utover dette så er bruksområdene til de to treningsapparatene ganske like. Uansett om du velger en spinningsykkel eller en ergometersykkel vil du nyte godt av fordeler som bedre kondisjon, økt forbrenning og økt styrke i underkroppen.

Brukervennlighet

Det er lite forskjell mellom hvor brukervennlig en spinningsykkel er kontra en ergometersykkel. Det er mer eller mindre bare å hoppe på og sette i gang.

Den ene faktoren som gjør spinningsykkelen litt mindre brukervennlig er bremsemekanismen. Når man sykler på en spinningsykkel får pedalene litt ekstra fart.
Om du helt plutselig bestemmer deg for å stoppe syklingen vil det kunne føles litt ubehagelig. Du må rett og slett bruke litt ekstra kraft for å hindre pedalene i å spinne rundt. Det vil ikke skje på en ergometersykkel.

Løsningen på problemet er for øvrig enkel. Spinningsykler har som oftest en håndbrems!

Kaloriforbruk

Mange er opptatt av kaloriforbruket.  Generelt sett vil du forbrenne litt mer kalorier på en spinningsykkel enn på en ergometersykkel.

Årsaken er at du i praksis vil måtte bruke mer kraft for å holde selve spinningen i gang. Samtidig er det enklere å stå oppreist mens man sykler på en spinningsykkel.
Forskjellen er likevel ikke spesielt stor. I det store og hele vil du nok ikke merke en stor forskjell.

Skaderisiko

Skaderisikoen for de 2 treningsapparatene er mer eller mindre lik.

Risikoen for å skade seg i løpet av en økt på en spinningsykkel eller en ergometersykkel er svært lav. Her handler det stort sett kun om hvordan du sitter.

Med korrekt sittestilling og en fornuftig belastning er skaderisikoen lav for begge apparatene.

Muskelgrupper

Muskelgruppene som aktiveres når du trener på en spinningsykkel er de samme som på ergometersykkelen. Mange velger for øvrig å stå oppreist mens de spinner. Dette vil aktivere musklene i overkroppen i større grad.

Man kan naturligvis også stå oppreist på en ergometersykkel, men det er enklere å gjøre det på en spinningsykkel.

Treningscomputer

Spinningsykler leveres ofte uten en integrert treningscomputer. Du får dermed ikke oppdatert informasjon om distanse, tidsbruk, kaloriforbruk og lignende i løpet av treningsøkten.

Du kan naturligvis bruke en pulsklokke eller lignende, som hvertfall vil kunne gi deg detaljert informasjon om pulsnivå og kaloriforbruk.

På den andre siden leveres ergometersykler så godt som alltid med en innebygd treningscomputer. Ofte har computerne også forhåndsinstallerte treningsprogrammer.

Oppsummering

Oppsummert er det ikke veldig mye som skiller tradisjonelle trimsykler fra spinningsykler.

På en spinningsykkel vil sittestillingen minne mer om en ekte sykkel, og kaloriforbruket vil i de fleste tilfeller være noe høyere på en spinningsykkel.

Skaderisikoen er lav for begge apparatene, og muskelgruppene som aktiveres er i stor grad de samme. Med unntak av om du står oppreist på spinningsykkelen!

Avatar

Hege Vestrum

Hege trives spesielt godt inne på treningssenteret, og har gjennom over 5 år med aktiv styrketrening tilegnet seg mye nyttig kunnskap. Hege har gjennomført flere online kurs i forbindelse med trening og kosthold, og gjør samtidig en svært god jobb som produkttester her hos oss.