30/30 Intervaller: Bedre forbrenning og kondisjon på rekordtid!

Kvinne som skal løpe 30/30-intervaller

Hørt om 30/30-intervaller? Dette er knallhard intervalltrening som gir en real boost for forbrenningen og kondisjonen.

Intervalltrening er ikke noe nytt. Både mosjonister og profesjonelle utøver har drevet med intervaller i mange år, og alt tyder på at det kan gjøre underverker for både forbrenning og kondisjon.

Kort fortalt innebærer 30/30-intervaller at du skal løpe i 30 sekunder, og deretter hvile i 30 sekunder. Dette gjentas et visst antall ganger.

Men hvem passer 30/30-intervaller for? Og hvordan fungerer treningen i praksis?

Hvem bør trene 30/30-intervaller?

Kvinne med pulsklokke

30/30-intervaller er en relativt tøff form for intervalltrening. Dette vil likevel ikke si at du må ha lang erfaring med løping og intervalltrening for å komme i gang.

Før du går i gang med intervalltrening bør du naturligvis ha en viss erfaring med løping. Om du ikke har løpt eller jogget før anbefaler vi at du begynner med noen rolige økter før du går i gang med intervaller.

Du kan gjerne gjennomføre 2 – 3 rolige joggeturer i uka gjennom totalt 4 uker. På denne måten får du øvd inn god løpeteknikk, og du lar kroppen bli vandt til belastningen den får av å løpe.

I løpet av de rolige joggeturene anbefaler vi at du legger inn noen hurtige temposkift her og der. Dette gir god trening på intervaller, og passer perfekt for å forberede kroppen til 30/30-intervaller.

Slik trener du 30/30-intervaller

Coopertest

På papiret er 30/30-intervaller veldig enkle å utføre. Du skal simpelthen løpe i 30 sekunder, og deretter hvile i 30 sekunder.

Når vi sier hvile mener vi ikke at du skal stå helt i ro eller sette deg ned mellom intervallene. Kroppen skal holdes i bevegelse. Du bør altså jogge rolig eller gå i hvileperiodene.

Hvor mange serier du gjennomfører totalt blir i stor grad opp til deg. Vi anbefaler at du prøver deg frem med 4 – 6 serier. I praksis vil det altså si at du skal ta 4 – 6 runder 30/30-intervaller.

Før du går i gang er det også viktig at du varmer opp godt nok. Jogg rolig i 10 – 15 minutter, og legg inn noen hurtige temposkift her og der. Du skal rett og slett forberede kroppen på intervalløktene.

Etter økten er det også greit å holde kroppen i bevegelse en liten stund til. Jogg rolig i 5 – 10 minutter etter økten, og tøy ut lett ved behov.

Ikke gjør denne feilen

Intervaller er knallgod trening, men det er likevel èn feil som går igjen hos veldig mange. Her er det rett og slett snakk om tempo og belastning.

Intervalltrening vil faktisk ikke si at du skal gi alt og sprinte så raskt du overhodet kan. For de som er i svært god form kan dette fungere, men for de fleste av oss vil det bare resultere i at man går på en smell og ikke får gjennomført hele økta.

Når du går i gang med det første 30-sekunders draget skal du altså ikke sprinte som en villmann bortover asfalten. Tempoet skal være forholdsvis høyt, men du bør klare å opprettholde samme tempo gjennom hele draget.

Pulsen skal naturligvis bli høyere, men om du hiver etter pusten etter første drag har du gått for hardt ut. Den beste effekten får du når faktisk klarer å gjennomføre hele treningsøkta på en god måte.

Rådet er derfor enkelt. Ikke gå for hardt ut, og prøv å hold et jevnt tempo på alle 30-sekunders dragene!

Avatar

Anders Olsen

Anders har trent både styrke og kondisjon gjennom mange år, og er spesielt opptatt av kondisjonstrening. Når han ikke er ute på løpetur finner du han i blant på det lokale gymmet, hvor han trives med styrketrening. Lidenskapen er nok likevel kondisjonstrening. Anders vet hvor viktig det er å sette seg realistiske mål, og er opptatt av at trening skal være gøy, uten at man nødvendigvis må kjøre på etter de beste resultatene hele tiden. Utover dette er Anders en ivrig researcher for ulike produkter relatert til trening.