Kardio for vekttap – dette gjør du feil

Kvinne som løper ute i terrenget

Er det den dagen igjen allerede? Ja, idag er det kardio på programmet. Et nødvendig onde for mange, som man bare vil få unnagjort. Opp på mølla, sette på favorittprogrammet på TV og jogge en halvtimes tid.

Dessverre er det denne tankegangen som gjør at kardiotreningen blir forgjeves, og kan potensielt være skadebringende. Mangel på engasjement for det du driver med gir økt risiko for skade, og du kan faktisk miste muskelmasse. Og du som brukte så mye tid og ressurser på styrkeprogrammet ditt.

Men hvis du prøver å gjøre om litt på den tankegangen, og vurderer hva slags kardiotrening du gjør og hvordan du gjør det, vil du kanskje se økt motivasjon og at du får igjen for innsatsen.

Her er noen feil man ofte gjør, og dersom man er bevisst så kan du unngå samme feil.

Intervalltrening uten frokost

Frokost og kaffe for en god start på dagen

Er du en av de som tar intervalltrening før frokost fordi du har hørt at det er den beste måten å forbrenne fett på? Da bør du revurdere. Det er ikke sånn det virker alltid.

Kroppen din trenger glukose for å få energi nok til å utføre intervalltrening med høy intensitet, og uten dette vil du kunne oppleve dårlig ytelse og risiko for muskeltap. Dette gjelder for de aller fleste.

Kroppen trenger energi for å yte bra, derfor bør du holde kardio på tom mage til et minimum, ihvertfall med lavere intensitet.

Ikke trene variert

Uansett om du er en person som liker å trene kardio eller ikke, så har man en tendens til å trene det samme hver gang. Med mindre du har et konkret mål, som for eksempel å trene deg opp til et maraton, så bør man variere treningen.

Spesielt om målet ditt er å gå ned i fettprosent, da vil variasjon gi deg mer utbytte. I likhet med styrketrening så vil repetering av èn enkelt øvelse gjøre deg bedre i akkurat den øvelsen. Når kroppen din venner seg til den øvelsen så vil den bruke mindre energi på å utføre den. Så, akkurat som ved styrketrening, vil variasjon i treningen utfordre kroppen din og du har lettere for å oppnå de resultatene du ønsker.

Det er en verden av gode kardioøkter der ute, vær kreativ!

Overdrive kardio for å oppnå kaloriunderskudd

Det er enkelte myter som går igjen og som ikke kan gjentas ofte nok – kardio er ikke nok!

Mange tenker at ettersom kardio, eller HIIT er veldig utmattende og gjør at man svetter masse, så er det nok for å opprettholde et kaloriunderskudd. Så i stedet for å passe på hva man spiser, så kan man jo bare trene en hel masse kardio?

Dette er oppskriften på å bli utslitt og overtrent. Kroppen din er ikke laget for å opprettholde et så høyt aktivitetsnivå som kreves for at dette skal fungere. Kroppen trenger hvile, hvis ikke vil den etterhvert brytes ned. Dette resulterer i større risiko for skader, overtrening, dårligere immunforsvar, muskeltap og dårlig søvnkvalitet.

Da er utgangspunktet ditt verre enn når du bare ville gå ned i fettprosent. Så om du tyr til mer kardio for å forbrenne de ekstra kaloriene, bør du heller gjøre noe med kostholdet. Du kan ikke løpe fra de dårlige valgene du tar!

Kilder

Avatar

Hege

Hege trives spesielt godt inne på treningssenteret, og har gjennom over 5 år med aktiv styrketrening tilegnet seg mye nyttig kunnskap. Hege har gjennomført flere online kurs i forbindelse med trening og kosthold, og gjør samtidig en svært god jobb som produkttester her hos oss.