ZMA Test – Best i Test 2021

ZMA kapsler

Inneholder annonsørlenker

ZMA er et kosttilskudd som inneholder en kombinasjon av mineralene sink og magnesium, samt vitamin B6.

Men hva er det beste tilskuddet av ZMA på markedet?

Test av ZMA – Best i test 2021

Vital Sleep

5
Vital Sleep MyRevolution

Beskrivelse: Dette ZMA-tilskuddet vil bidra til både dypere søvn, raskere restitusjon og mindre risiko for stølhet og kramper etter trening.

Vital Sleep er ulikt fra andre ZMA-tilskudd ved at det ikke er tilsatt vitamin B6.

Dette er ikke nødvendigvis en negativ egenskap, da for høye verdier av vitamin B6 kan gi deg mer energi. Siden tilskuddet skal inntas rett før leggetid er ikke dette nødvendigvis en god egenskap.

I tillegg til dette er også Vital Sleep tilsatt rosenrot, som vil bidra til at kroppen kan håndtere stress på en bedre måte.

Èn boks med Vital Sleep holder i hele 60 dager!

Fordeler

 • Dypere søvn.
 • Forbedret restitusjon.
 • Fornuftig pris.
 • 60 døgndoser per boks!

Ulemper

 • Kapslene er basert på gelatin fra storfe, og er derfor ikke egnet for veganere og vegetarianere.

Næringsinnhold per døgndose

 • Magnesium: 84 mg
 • Sink: 10 mg
 • Rosenrot: 50mg

DNS ZMA

5
DNS Zma

Beskrivelse: Dette tilskuddet av ZMA er levert av den anerkjente leverandøren DNS. Du kan derfor stole på at kvaliteten står i første rekke.

DNS ZMA inneholder en optimal mengde magnesium, som vil føre til en positiv effekt på både søvnkvalitet og kroppens muskelfunksjon.
Tilskuddet inneholder faktisk hele 600 milligram magnesium. Passer derfor også perfekt om du sliter med muskelkramper.

Innta dette tilskuddet før leggetid, og føl deg trygg på at du legger til rette for optimal muskelvekst og restitusjon!

Fordeler

 • Optimalt innhold av magnesium.
 • Forbedret muskelfunksjon.
 • Forbedret restitusjon.
 • God pris!
 • 60 døgndoser per boks!

Ulemper

 • Kunne med fordel inneholdt mindre vitamin B6.

Næringsinnhold per døgndose

 • Magnesium: 600 mg
 • Sink: 25 mg
 • Vitamin B6: 4,2 mg

Hva er ZMA?

ZMA er et kosttilskudd som inneholder kombinasjon av mineralene sink og magnesium, samt vitaminet B6.

ZMA er på ingen måte et nytt produkt, og har lenge blitt brukt som et kosttilskudd for de som ønsker å få mer muskler.

Sink er et essensielt mineral med gode egenskaper som stimulerer aktiviteten til mange enzymer i kroppen. Disse enzymene er kritiske for mange biokjemiske reaksjoner i kroppen. Sink har faktisk også vist seg å være veldig viktig for proteinsyntesen.

Magnesium har en viktig rolle i mer enn 300 ulike metaboliske reaksjoner i kroppen. De mest kjente prosessene er nok proteinsyntesen,, cellevekst og reproduksjon av celler.

Et ZMA kosttilskudd er altså en kombinasjon av mineralene sink og magnesium. Tilskuddene inneholder også ofte vitamin B6, som skal bidra til å forbedre opptaket av de to mineralene.

Har ZMA effekt?

Ja og nei.

Om du allerede har høye nok verdier av næringsstoffene man finner i ZMA vil ikke tilskuddet ha noen effekt. Alle de tre komponentene som er å finne i ZMA er likevel veldig viktige i flere av kroppens biologiske prosesser.

Dersom man har lave nivåer av sink og magnesium har dette en sterk negativ effekt på muskelveksten, og et ZMA-tilskudd kan derfor være greit å vurdere.

En nylig studie viste at utøvere som inntok et ZMA-tilskudd i 8 uker, fikk hele 30% høyere testosteron-nivåer, og 5% høyere IGF-1-nivåer. Utøverne som fikk ZMA hadde også 2.5 ganger bedre styrkeøkning enn kontrollgruppen.
I praksis betyr dette altså at dersom man får i seg ZMA vil man kunne oppnå høyere testosteronnivåer og forbedret styrke.

I tillegg til å bidra til et mer anabolt hormonnivå, ble det også observert i studien at ZMA bidrar til forbedret søvnkvalitet.

Alt i alt ser altså ZMA ut til å være et greit kosttilskudd for de som trener mye.

Ved å innta dette tilskuddet får man i seg viktige mineraler man uansett har behov for, og sammensetningen av mineralene har dessuten vist til å kunne øke nivået av testosteron i kroppen.

Referanser

 • ”Citrulline malate enhances athletic anaerobic performance and relieves muscle soreness”
 • «The effects of a commercially available botanical supplement on strength, body composition, power output, and hormonal profiles in resistance-trained males»
 •  «Physiological Aspects of Male Libido Enhanced by Standardized Trigonella foenum-graecum Extract and Mineral Formulation»
 • “Effects of Combined Creatine Plus Fenugreek Extract Vs. Creatine Plus Carbohydrate Supplementation on Resistance Training Adaptations”.

Så langt det er økonomisk og praktisk mulig gjennomfører vi selv tester av produktene.
Om det ikke er mulig tildeler vi produktene en nøyaktig score basert på spesifikasjoner og funksjoner, samt vurderinger og tilbakemeldinger fra forbrukerne.

GetFitness

GetFitness er en nettside hvor det publiseres nyttig informasjon om trening, kosthold og kosttilskudd. Vi ønsker å bidra med kunnskap og informasjon, slik at du kan gjøre de beste valgene for deg selv og din egen helse. Artiklene som publiseres på vårt nettsted er ment for å være informative, og flere av artiklene er publisert av frivillige som ønsker å dele sin kunnskap om trening og kosthold. Kontakt oss gjerne dersom du ønsker å publisere en artikkel hos oss!