I utgangspunktet er løping bra for kroppen. Man oppnår fordeler i form av forbedret kardiovaskulær helse, økt forbrenning og økt utholdenhet.
En faktor som likevel ofte oversees er løpeteknikk.
Dersom man ikke har riktig løpeteknikk, risikerer man plager som plantar fascitt, legghinnebetennelse, smerter i leggen, vondt under foten, løperkne..
Listen er lang, og vi anbefaler derfor at du lærer deg hva som er korrekt løpeteknikk!
Uavhengig av om du løper på tredemølle eller ute, er naturligvis hvilke sko du benytter viktig. Løpeskoene bør ha tilstrekkelig demping, og kjennes behagelige ut når man løper.
Det er mye snakk om hva som er den optimale teknikken når man løper, noe som gjør det vanskelig å vite hvilken tilnærming som passer for akkurat deg.
I denne guiden forsøker vi å luke ut de mest vanlige nybegynnerfeilene, og gi gode tips for hvordan du kan unngå skader.
Dersom du allerede har teknikken på plass, anbefaler vi at du sjekker ut enten Gerilja Kardio eller HIIT intervaller. Begge programmene er ekstremt effektive for å forbrenne fett og øke utholdenheten.
Riktig løpeteknikk: Dette er feilene du må unngå
1. Steglengde og -frekvens
Hastigheten man løper i er et resultat av hvor lange steg man tar (steglengde), og hvor ofte man tar et steg (stegfrekvens).
Det man ofte ser er at mange mosjonister som ønsker et høyere tempo, forsøker å øke steglengden – som igjen reduserer stegfrekvensen. På den andre siden av skalaen har man de som har for høy stegfrekvens. Altså, de tar for mange steg, og blir på denne måten raskere slitne.
Det gjelder altså å finne en gyllen middelvei, og ofte nevnes 180 steg i minuttet som den perfekte frekvensen. For å evaluere deg selv anbefaler vi at du teller antall steg i 15 sekunder, og ganger dette med 4. Du vil da vite hvor mange steg du tar i minuttet, og kan justere deretter.
- Les også: Stegfrekvens: Et viktig mål for løping?
For de ekstra interesserte, her er en videoanalyse av Chris Solinsky’s steglengde og -frekvens. Chris Solinsky er tidligere rekordholder på 10 000 meter, og kan vise til en meget god løpeteknikk.
2. Løping på hælene
En veldig typisk teknikkfeil mange nybegynnere (og viderekomne) gjør er at de lander på hælene.
Man kan se for seg denne potensielt skadelige løpeteknikken som at man løper med hoftene bak bena.
Om dette hørtes litt forvirrende ut, tenk på det på denne måten:
Du kan ikke tilføre kraft og «skyve» foten din fremover når den allerede er foran hoftene. For at du skal kunne generere noe kraft, må hoftene være over og foran foten.
Vi forstår at det kan være vanskelig å vite om man lander på hælene eller ei – dagens løpesko har ofte meget god demping, som faktisk tillater at man kan løpe med direkte feil teknikk, uten at man nødvendigvis får skader.
Skulle man allikevel være uheldig, kan feil løpeteknikk føre til plager som blant annet plantar fasciitt, som kjennetegnes ved stikkende smerter under hælen og foten.
Dersom du er usikker på om du løper på hælene eller ikke, kan du spørre deg selv følgende:
Dersom jeg løp barføtt og på asfalt, ville jeg fått vondt i hælen?
Dersom svaret er ja, da løper du antageligvis på hælene – og bør forsøke å ha en mer «fremoverlent» holdning.
3. Mangel på mobilitet
Som nevnt tidligere er steglengden og -frekvensen de to faktorene som avgjør hvor raskt man løper.
Mobilitet (bevegelighet) er uten tvil den viktigste faktoren for de som ønsker å løpe fort, og opprettholde en sunn kropp. Dersom man mangler mobilitet i underkroppen, er man definitivt mer skadeutsatt, og spesielt ved løping.
En god fremgangsmåte for å øke kroppens mobilitet ved løping er såkalt Aktiv Isolert Tøyning. Denne formen for tøyning bidrar til at man kan forlenge musklene, som fører til redusert skaderisiko og et høyere prestasjonsnivå.
4. Anspenthet i overkroppen
En av de største utfordringene for å oppnå riktig løpeteknikk er å klare å slappe av, selv når man løper raskt.
Et godt eksempel på dette kan være om man ser for seg en profesjonell sprinter løpe i sakte film. Man vil da se hvor avslappet utøveren er – knærne løftes på en kontrollert og avslappet måte, og skuldrene er lave og avslappede.
Våre tips for å sikre at man løper med en avslappet overkropp er som følger:
- Vinkelen på albuene dine bør være ca 90 grader når du løper. Ikke «veiv» rundt med armene. Ikke bare ser det dumt ut, du blir også mye raskere sliten.
- For å sikre at du løper med lave og avslappede skuldre, bør du i ny og ne faktisk heve skuldrene. Deretter senke de ned igjen i avslappet posisjon. Dette gjør deg mer bevisst, og bidrar til at du kan opprettholde god løpeteknikk selv ved lengre treningsøkter.
- Ikke «hopp» opp og ned mens du løper. Optimalt bør kroppen være ved samme høyde hele tiden – se for deg at du «flyter» fremover.
- Unngå å «svaie» fra side til side – overkroppen bør være posisjonert parallelt med hoftene.
5. Man løper ikke raskt nok
Dette er faktisk et problem man ofte ser – man løper aldri raskt, og blir dermed heller aldri raskere.
På denne måten vil man heller ikke få arbeidet med teknikken.
Løsningen på dette problemet er naturligvis ganske enkel – man må simpelthen begynne med å løpe raskt!
Det er vanskelig å løpe raskt med dårlig løpeteknikk, som innebærer at man gradvis vil forbedre løpeteknikken ved at man regelmessig trener på det.
Et godt virkemiddel for å løpe raskt ofte, er at man følger et godt treningsprogram – sjekk ut Gerilja Kardio eller HIIT intervaller for inspirasjon!