Hvor viktig er dropp på løpesko?

Løpesko med dropp

Om du har kjøpt løpesko har du nok sett at dropp ofte nevnes. Hvor viktig er det egentlig å velge løpesko med «riktig» dropp?

Dropp er helt enkelt et mål for høydeforskjellen mellom hæl- og forfotpartiet på løpeskoene. Om hælpartiet er 26 millimeter høyt og forfoten er 20 millimeter høy har skoene en dropp på 6 millimeter.

Løpesko med mye demping har en tendens til å ha høyere såle. Alene gir altså ikke dropp noe informasjon om tykkelsen på sålen, men kun høydeforskjellen fra hælen til forfoten.

Men hvor viktig er egentlig dropp? Har høydeforskjellen noe å si når du skal velge løpesko?

Dropp på løpesko: Kortversjonen

Lav dropp (mindre enn 6 millimeter) er best egnet for de som lander mer på forfoten når de løper. Passer godt til deg som vil løpe raskt, og som ikke har skader i legger og ankler. Veldig lav dropp er best egnet til erfarne løpere.

Normal til høy dropp passer best om du lander litt mer på hælene. Dette gjelder de aller fleste av oss, og sko med dropp fra 5 – 10 millimeter er et godt allround-valg. Sliter du med en skade i legger / ankler kan du velge sko med dropp inntil 14 millimeter, da belastningen vil flyttes mer over til knær og hofter.

Derfor har løpesko dropp

Tradisjonelt sett har løpesko gjerne hatt relativt høy dropp, med alt fra 10 – 14 millimeter. For en tid tilbake ble lav dropp mer populært, og man finner nå løpesko med alt fra 0 – 14 millimeter dropp på markedet.

Tanken bak løpesko med lav dropp er at de skal kunne redusere skadepotensialet, og samtidig gi en mer naturlig løpeteknikk. Mindre erfarne løpere har nemlig en tendens til å lande på hælene når de løper. Løpesko med lav dropp vil naturlig flytte tyngdepunktet litt lenger frem, slik at man lander mer på midt- og forfoten når man løper.

Lav dropp vil typisk legge mer belastning på ankler og legger, mens høy dropp flytter belastningen mer over til knær og hofter.

Fun fact: Noen har faktisk gått så langt at de løper barfot for å bevege seg så naturlig som mulig. Hæl- og tåpartiet på føttene har samme høyde, og man har da i praksis null dropp. 

Høy eller lav dropp: Hva er best?

Hvor høy dropp løpeskoene bør ha avhenger av både løpeteknikk og hvor mye erfaring du har. Generelt sett kan man si at relativt høy dropp passer bedre til hobbymosjonister, mens erfarne løpere kan nyte godt av fordelene med lav dropp.

Det aller viktigste er at du prøver løpeskoene før du bestemmer deg. Her gjelder det å finne sko som er komfortable å løpe i, uavhengig av hvilken dropp skoene har. Likevel kan du følge noen enkle «retningslinjer» når du skal velge mellom lav og høy dropp.

Lav dropp (mindre enn 6 millimeter)

Løpesko med lav dropp er godt egnet til deg som vil løpe fort, og som naturlig lander litt mer på forfoten når du løper. Som nevnt vil lav dropp flytte belastningen mer over på ankler og legger. Sliter du med vonde og stive legger etter trening bør du heller vurdere løpesko med litt høyere dropp – og ikke minst, god demping.

Løpere med en god del erfaring er ofte gode til å lande på forfoten. Stor høydeforskjell mellom hæl- og frontpartiet vil da være til hinder for løpeteknikken. Sko med lav dropp er da et åpenbart valg, da de er spesielt designet for at tyngdepunktet skal være lenger frem på foten. For mange vil det samtidig være enklere å opprettholde god stegfrekvens når skoene har lav dropp.

Om du velger å gå for løpesko med lav dropp bør du prøve deg litt frem. Veldig lav dropp, typisk under 4 millimeter, krever ofte litt tilvenning. Som vi har nevnt – her gjelder det å teste løpeskoene og kjenne hvordan de føles.

Høy dropp (mer enn 6 millimeter)

Løpesko med normal dropp passer de aller fleste. Nybegynnere bør stort sett velge sko med dropp fra 6 – 10 millimeter, som kjennetegner gode allround løpesko.

Selv om man optimalt sett bør lande på forfoten, vil de fleste av oss ha tyngdepunktet litt lenger bak mot hælene. Med en slik løpestil er sko med normal til høy dropp mye mer tilgivende, og stegene vil føles mer naturlige enn om du går til innkjøp av «profesjonelle» sko med lav dropp. Samtidig passer normal dropp veldig godt om målet ikke er å løpe veldig raskt.

Sliter du med stive og vonde legger kan du eventuelt velge løpesko med enda høyere dropp, gjerne 10 – 14 millimeter. For de aller fleste av oss er nok likevel 6 – 10 millimeter en gyllen middelvei.

Ikke se deg blind på dropp

Dropp er bare en av mange faktorer du bør vurdere før du kjøper løpesko. Eksempelvis er demping, stabilitet, passform og respons minst like viktig – om ikke mer.

Du bør altså ikke se deg blind på dropp når du skal velge løpesko. Det aller viktigste er at skoene er behagelige å bruke, og føles naturlige når du løper. Uavhengig av om høydeforskjellen mellom hælen og forfoten er høy eller lav.

Avatar

Anders Olsen

Anders har trent både styrke og kondisjon gjennom mange år, og er spesielt opptatt av kondisjonstrening. Når han ikke er ute på løpetur finner du han i blant på det lokale gymmet, hvor han trives med styrketrening. Lidenskapen er nok likevel kondisjonstrening. Anders vet hvor viktig det er å sette seg realistiske mål, og er opptatt av at trening skal være gøy, uten at man nødvendigvis må kjøre på etter de beste resultatene hele tiden. Utover dette er Anders en ivrig researcher for ulike produkter relatert til trening.