Løpe med vektvest: Dette bør du tenke på

Løping med vektvest

I jakten på varierte og effektive metoder å forbedre løpeformen på, har vektvest dukket opp som et nytt treningsverktøy.

Men hva vet vi egentlig om fordelene, og hvordan kan du få mest mulig ut av løping med vektvesten? I denne artikkelen gir vi deg noen tips.

Hva er en vektvest?

En vektvest, slik navnet antyder, er en vest utstyr med innebygde vekter. Den byr på en praktisk måte å øke belastningen på under treningsøkten. Dette gjør vektvesten til et potensielt effektivt verktøy for deg som ønsker å øke intensiteten på treningen.

Vektvester finnes i ulike modeller med varierende vekt, festemetode og kvalitet. De vanligste vektene er 10, 20 og 30 kg. Det finnes også vester som kan veie opptil 70 kg. Vanligvis er 10 kg den mest brukte vekten.

Fordeler ved å løpe med vektvest

Kvinne som løper fort på 3 km

Det er mye som tyder på at det å løpe med vektvest byr på en hel del fordeler. La oss se på noen av de mest åpenbare fordelene.

1. Bedre holdning og hastighet

Det å løpe med vektvest kan gi deg bedre holdning når du løper. Vektvesten utfordrer kroppen til å opprettholde riktig plassering av tyngdepunktet, noe som gjør at du må være mer oppmerksom på holdningen din når du løper. Dette kan resultere i en styrket og mer oppreist holdning over tid.

Videre tyder mye på at løping med vektvest kan gjøre at du blir raskere over tid. En mindre studie med 11 langdistanseløpere viste en økning i topphastighet på 2,9 prosent etter regelmessig bruk av vektvest.

2. Bedre utholdenhet

Å løpe med en vektvest er jo tyngre enn vanlig løping. Her vil du måtte jobbe hardere, og hjertet vil slå raskere. Resultatet vil kunne bli at du får bedre kondisjon, og blir mer utholden.

En liten studie viste at de som brukte vektvest hadde høyere pustefrekvens og hjerteslag når de trente.

3. Økt beintetthet og forebygging av osteoporose

Løping med vektvest har vist seg å potensielt kunne øke beintettheten. Vektbærende trening er ansett som betydningsfult for å forebygge osteoporose. Dette er spesielt viktig for kvinner etter overgangsalder.

4. Bedre balanse

Når du løper med vektvest, må du jobbe litt hardere for å opprettholde riktig holdning og teknikk. Her må du ha mer oppmerksomhet på hvordan du beveger deg når du løper. Den ekstra oppmerksomheten kan gjøre at du får bedre balanse.

Ulemper med vektvest

Løping og jogging med vektvest kan være en effektiv måte å forbedre balanse og utholdenhet på, men det er samtidig viktig å være oppmerksom på ulempene. Det er blant annet økt risiko for skader og belastning på leddene, spesielt knær og hofter. Potensielt kan det føre til belastningsskader over tid.

Det er derfor viktig å bruke det med måte, og gradvis økte intensiteten for å minimere risikoen for skader.

Hva bør jeg tenke på?

  1. Finn passende vekt: Velg en vektvest som passer din fysiske form og ditt treningsnivå. En vekt som utgjør 4-10 prosent av kroppsvekten din regnes vanligvis som et greit utgangspunkt.
  2. Gradvis økning i vekt: Start med lav vekt og økt gradvis for å la kroppen tilpasse seg den ekstra belastningen. Stort sett trenger du ikke legge på mer enn 5 – 10 kg.
  3. Kroppsholdning og teknikk: Vær oppmerksom på holdningen og løpeteknikken din.
  4. Sørg for at den sitter godt: Det er viktig at vektvesten sitter godt. Forsikre deg om at den er sikkert festet rundt kroppen for å forhindre ubehag eller at den flytter på seg under løpingen.

Hvem passer løping med vektvest for?

Løping eller jogging med vektvest kan være gunstig for mange, men er ikke nødvendigvis egnet for alle. Hvis du har helseproblemer eller er usikker på om løping med vektvest er trygt for deg, bør du forhøre deg med lege eller annet helsepersonell før du begynner.

Løping med vektvest kan passer i utgangspunktet best for erfarne løpere som ønsker å utfordre seg selv, og treningsentusiaster som ønsker variasjon.

Avslutning

Bedre holdning og kondisjon utgjør gode grunner til å vurdere vektvesten som treningsverktøy. For å oppnå maksimalt utbytte er det viktig å velge riktig vekt, øke gradvis, fokusere på god holdning og sørge for at vesten sitter godt.

Ved å følge disse retningslinjene reduseres risikoen for skader, samtidig som de øker potensielle fordeler.

Kilder

Karoline Frantzen

Karoline Frantzen

Karoline har en bachelorgrad i folkehelsearbeid fra Høyskolen i Innlandet og sertifisert personlig trener gjennom Norges idrettshøyskole. I tillegg har hun et årsstudium i pedagogikk og utdanning i digital markedsføring. De siste årene har hun jobbet som personlig trener og online coach. Karoline ønsker å bruke sin utdanningsbakgrunn og erfaring til å inspirere lesere til å prioritere sin helse, og oppleve treningsglede og økt livskvalitet
facebook-social webpage-social