Opplevd at du skjelver etter trening? Dette kan være årsaken!

Mann som er sliten etter trening

Har du opplevd at musklene eller hendene skjelver litt etter trening? Da bør du lese videre og finne ut årsaken!

Om du har trent skikkelig hardt er det ikke uvanlig at man kan skjelve litt etter treningsøkten er ferdig. For mange kan det være helt normalt, mens for andre kan det bare være et tegn på at man kanskje har trent litt for hardt.

Men hva er det egentlig som gjør at man begynner å skjelve etter treningen? Og hva kan man gjøre med det?

Hvorfor skjelver musklene etter trening?

Det kan være mange ulike årsaker til at musklene og hendene skjelver etter man har trent. Det er derfor også viktig at du legger merke til andre eventuelle symptomer du måtte oppleve.

Samtidig bør du også forsøke å finne ut av om det er et slags mønster. Blir skjelvingen bedre eller verre når du trener på ulike måter? Eller kanskje det påvirkes av hva du spiser før og etter trening?

Her er det altså viktig at man følger med litt, slik at man enklere kan finne ut av årsaken på egenhånd. Når det er sagt er det likevel stort sett 5 ulike årsaker til at man begynner å skjelve etter trening.

 1. Slitne muskler. Dette er en av de desidert vanligste årsakene til skjelving etter trening. Musklene er rett og slett slitne, og det er en naturlig respons at de begynner å skjelve.
 2. Statiske øvelser. Å holde musklene i samme posisjon over lengre tid kan også forårsake skjelving. Typisk etter planken eller 90-graderen inntil en vegg!
 3. Lavt blodsukker. Mange er ikke flinke nok til å spise riktig mat før og etter trening. Dette kan føre til lavt blodsukker, som igjen kan gi skjelvende og ristende muskler.
 4. Du er dehydrert. Å få i seg nok væske er viktig for å opprettholde elektrolyttbalansen i kroppen. Når du svetter vil du miste mye væske og du kan bli dehydrert. Dette kan gi både kramper og skjelvende muskler.
 5. For mye koffein. Med både kaffe og diverse pre-workout tilskudd skal det lite til før man får i seg for mye koffein. Skjelving er et veldig vanlig symptom på at man bør kutte ned på koffeininntaket.

Hvordan kan man unngå skjelving etter trening?

Heldigvis er det en del du kan gjøre selv for å unngå at musklene rister og skjelver etter trening.

 1. Hvile. Overbelastning er en av de vanligste grunnene til at musklene skjelver. Da er det rett og slett bare avslapning og hvile som gjelder!
 2. Få i deg mat. Å få i seg litt rask næring etter trening kan bidra til å redusere skjelvingen. Hovedfokuset bør være på karbohydrater og proteiner. Karbohydratene vil fylle opp igjen glykogenlagrene dine, mens proteinet vil bidra til å bygge opp igjen musklene.
 3. Drikk vann eller sportsdrikk. Få i deg rikelig med væske både før, under og etter trening. Dette opprettholder elektrolyttbalansen i kroppen, samtidig som du holder deg hydrert.
 4. Tøy ut. Lett tøying kan bidra til å løsne opp i stive og slitne muskler. Dette kan redusere både kramper, spasmer og skjelvinger.

Når bør man kontakte lege?

I de aller fleste tilfeller er det helt vanlig å skjelve litt etter trening. Som nevnt bør du likevel følge med på andre eventuelle symptomer.

Dersom skjelvingen ikke gir seg i løpet av kort tid bør du kontakte lege. Det samme gjelder dersom du opplever noen av disse symptomene.

 • Tung pust.
 • Svimmelhet.
 • Kvalme og oppkast.
 • Besvimelse / tap av bevissthet.
 • Anfall.

Les også: Effektiv HIIT-økt med manualer og hoppetau!

Kilder

Avatar

Anders

Anders har trent både styrke og kondisjon gjennom mange år, og er spesielt opptatt av kondisjonstrening. Når han ikke er ute på løpetur finner du han i blant på det lokale gymmet, hvor han trives med styrketrening. Lidenskapen er nok likevel kondisjonstrening. Anders vet hvor viktig det er å sette seg realistiske mål, og er opptatt av at trening skal være gøy, uten at man nødvendigvis må kjøre på etter de beste resultatene hele tiden. Utover dette er Anders en ivrig researcher for ulike produkter relatert til trening.