Back to basics – Rygghev uten apparat!

Rygghev uten apparat

En sterk kjerne handler ikke bare om magemuskulaturen – musklene i den nedre delen av ryggen er minst like viktige.
Musklene i dette området bidrar faktisk til å stabilisere hele ryggsøylen, og er en av de viktigste faktorene for at du enkelt kan opprettholde en god holdning.

Funksjonelt sett er også musklene i den nedre delen av ryggen svært viktige, og dersom du har solide og sterke muskler i dette området vil det være mye enklere for deg å gjennomføre enkle oppgaver i hverdagen.

Det finnes mange måter å trene musklene i nedre del av ryggen, og rygghev er en av favorittene hos mange.

En av de store fordelene med rygghev er at øvelsen ikke kun isolerer muskulaturen i den nedre delen av ryggen, og spesielt setemuskulaturen vil også virkelig få kjørt seg.

Rygghev kan gjennomføres på mange ulike måter, men felles for alle variantene er at øvelsen skal utføres rolig og kontrollert.
Du bør altså utvilsomt unngå raske og «rykkende» bevegelser, da det vil øke risikoen for skader.

En av de mest populære variantene av rygghev er uten apparat.
Mye av grunnen til dette er nok at det er så enkelt å gjennomføre øvelsen, og det eneste du trenger er en treningsmatte.

Rygghev uten apparat

Dersom du ikke har tilgang på et treningssenter, eller kun ønsker å gjennomføre noen enkle øvelser hjemme, er rygghev uten apparat et svært godt alternativ.

Rygghev uten apparat kan gjennomføres på 2 ulike måter, og dersom du er nybegynner anbefaler vi at du begynner med den enkleste metoden.

Rygghev uten apparat – enkel versjon

Denne variasjonen av rygghev uten apparat vil legge minst belastning på korsryggen din, og er derfor et perfekt utgangspunkt for deg som har lite treningserfaring.

  1. Legg deg ned på en treningsmatte med ansiktet vendt ned. Beina skal være strekt ut, og armene skal ligge ned langs siden av kroppen din.
  2. Hev deretter overkroppen rolig opp fra gulvet, og hold denne posisjonen i 2-3 sekunder.
  3. Repeter denne bevegelsen 10-15 ganger.

For best resultater anbefaler vi at du gjennomfører 3-4 sett.

Rygghev uten apparat – supermann-variant

Yes, du leste riktig – supermann-variant.

Og frykt ikke, bevegelsen er ikke så akrobatisk som den kanskje høres ut.
Denne variasjonen innebærer forøvrig at du skal løfte både overkroppen og bena samtidig, noe som er mer utfordrende enn å bare løfte overkroppen.

  1. Legg deg ned på en treningsmatte med ansiktet vendt ned. Beina skal strekkes helt ut, og i tillegg skal du også strekke armene ut rett fremfor deg.
  2. Stram muskulaturen i både mage og ben, samtidig som du hever overkroppen og bena opp fra treningsmatten. Hold denne posisjonen i 3-5 sekunder, før du rolig går tilbake til utgangsposisjonen.
  3. Gjenta bevegelsen 10-15 ganger.

Også denne øvelsen bør gjennomføres med totalt 3-4 sett.

Lykke til med treningen!

GetFitness

GetFitness er en nettside hvor det publiseres nyttig informasjon om trening, kosthold og kosttilskudd. Vi ønsker å bidra med kunnskap og informasjon, slik at du kan gjøre de beste valgene for deg selv og din egen helse. Artiklene som publiseres på vårt nettsted er ment for å være informative, og flere av artiklene er publisert av frivillige som ønsker å dele sin kunnskap om trening og kosthold. Kontakt oss gjerne dersom du ønsker å publisere en artikkel hos oss!