Mat som øker forbrenningen: Finnes det?

Mat som øker forbrenningen: Finnes det?

Synes du at forbrenningen din er litt treig? Lurer du på om det finnes mat som øker forbrenningen? Vi har tatt en nærmere titt på noen matvarer.

Det er en vanlig misforståelse at lav forbrenning skyldes medisinske årsaker, eller at det rett og slett er noen som har lavere forbrenning enn andre. Sannheten er at det er svært få sykdommer som fører til lavere forbrenning. Som oftest har det kun med aktivitetsnivået å gjøre!

Metabolisme og forbrenning

Mat som øker forbrenningen

Kroppen vår trenger vann, oksygen og næringsstoffer for å kunne fungere. Når vi spiser, vil kroppen forbrenne maten og omsette den til stoffer som er helt essensielle for at kroppen vår skal fungere, for eksempel karbohydrater, fett og protein. Det er dette som kalles metabolisme, forbrenning eller stoffskifte. Metabolismen er helt avgjørende for å kunne forbrenne og lagre fett.

Denne prosessen er relativt identisk for alle mennesker, men det er litt variasjoner når det kommer til hvor raskt næringsstoffene omsettes. Her spiller genene våre en stor rolle.

Hvorfor har jeg lav forbrenning?

Lav forbrenning er ikke en medfødt «tilstand». Kroppen vår har en egen evne til å tilpasse seg, og det gjelder også forbrenningen vår. Er du lite aktiv, vil kroppen bremse forbrenningen. Er du derimot aktiv, vil kroppen din øke forbrenningen. Det er altså hvordan aktivitetsnivået ditt er, som avgjør hvor mye du forbrenner.

For å gå ned i vekt handler det kun om én ting; Du må forbrenne flere kalorier enn du spiser, altså det vi kaller kaloriunderskudd.

For å oppsummere kort. Personer med høy forbrenning er rett og slett mer aktive enn de med lav forbrenning!

Hvilemetabolisme

Det er enkelt å forbrenne flere kalorier ved å være i aktivitet. Likevel er det hvileforbrenningen som er den aller viktigste, da den i snitt utgjør 70% av den daglige kaloriforbrenningen din. Nøyaktig hvor mye den utgjør avhenger selvfølgelig av aktivitetsnivået.

Det er ikke noe fasitsvar når det kommer til hvor mye en person forbrenner i hvile. Her er det en rekke ulike faktorer som spiller inn.

  • Alder.
  • Muskelmasse.
  • Kjønn.
  • Vekt.
  • Kosthold.

For eksempel har menn som oftest en høyere hvileforbrenning enn kvinner. Samtidig vil vi, etter hvert som vi eldes, miste muskelmasse, noe som igjen fører til lavere hvileforbrenning. Derfor er det også viktig at vi reduserer kaloriinntaket når vi blir eldre.

Noe annet som spiller en stor rolle, er hva du spiser. Har du for eksempel i lengre tid spist svært lite kalorier, vil kroppen din begynne å gå på sparebluss, og metabolismen reduseres. Bruk gjerne vår kalkulator for å finne ut av hvor mye kalorier du trenger i løpet av en dag!

GetFitness Kalorikalkulator

Mat som øker forbrenningen: Finnes det?

Du har sikkert hørt snakk om mat som øker forbrenningen. Men er det faktisk noe hold i disse påstandene? Vi skal ta en gjennomgang av de mest kjente matvarene som man hevder øker forbrenningen.

1. Chili

Chili blir ofte brukt i såkalte «slankepiller». I markedsføringen omtales det gjerne som et produkt som øker energiomsetningen, får i gang blodomløpet og stimulerer forbrenningen. Alt i alt et supert produkt for deg som vil ned i vekt. Tenk så fantastisk det hadde vært om dette stemte!

Dessverre må vi skuffe deg her. For selv om vi riktig nok kan svette som gale når vi spiser chili, så er det ingen forskning som viser at det har noen effekt på forbrenningen.

Produsentene av disse slankepillene refererer gjerne til en studie som ble gjennomført på Purdue University i USA. Og ja, de fant ut at chili øker forbrenningen – med et snitt på to kalorier per time. Altså nær sagt ingenting!

De som selger slankemidler vet at forbrukerne som oftest ikke går inn og leser studier de refererer til, og dermed holder det å fortelle om den. For det er jo ikke løgn? Eller?

2. Koffein

Her har vi en gladnyhet til kaffeelskeren. Ifølge en studie som ble publisert i International Society of Sports Nutrition, kan nemlig inntak av kaffe før kondisjonstrening bidra til økt fettforbrenning. Studien viste at effekten var størst på ettermiddagen, der fettforbrenningen økte med hele 29%, mot kun 11 % på morgenen.

I tillegg er jo koffein kjent for å være prestasjonsfremmende. Det var nok ikke uten grunn at nettopp koffein, inntil 2004, hadde en øvre grenseverdi i dopinglisten til WADA. I ettertid har man faktisk sett at koffeinkonsentrasjonen i urinen til toppidrettsutøvere har økt.

3. Helkorn

Noe av det aller sunneste vi kan spise, er helkorn. Spiser du en god mengde med helkorn daglig, vil du kunne forebygge både type 2-diabetes og hjerte- og karsykdommer.

Det spiller ingen rolle om kornet er bearbeidet eller helt. Det essensielle er at alle delene av kornet er med – inkludert kim og skall. Grunnen er helt enkelt at det er her vi finner hoveddelen av vitaminer, mineraler og fibre.

En studie gjort ved universitetet i Øst-Finland viste i tillegg at et høyt inntak av fullkorn ga en bedret glukosemetabolisme.

For å ha maksimal utbytte av fullkorn, bør du spise grove kornprodukter hver dag. Helsemyndighetene anbefaler daglig inntak av sammalt mel på 90 gram for menn og 70 gram for kvinner.

4. Vann

En studie utført i Israel viser at vann kan øke hvileforbrenningen. Studien ble riktignok utført på overvektige barn, men man har også sett at voksne kan ha samme effekten.

Forsøkspersonene i denne studien, drakk 10 ml kaldt vann (4 °C) og ble målt både før og etter vanninntaket. Resultatet av studien viste at hvilemetabolismen økte med hele 25 %, når man sammenlignet med målingene utført før testen startet. Effekten varte i over 40 minutter.

5. Grønn te

Grønn te er én av tingene som ofte blir trukket frem som et middel som fremmer forbrenningen. I Japan ble det utført en studie på om inntak av grønn te kan ha noen virkning på utholdenhetstrening og forbrenning.

Resultatet av studien viste at regelmessig inntak av grønn te, kombinert med trening, kan gi en økt metabolisme under treningsøkten.

Derimot viser også nyere forskning at overdrevet inntak av grønn te kan ha en skadelig effekt på lever og nyrer. Og da spesielt om du kombinerer det med tilskudd basert på grønn te. Holder du deg til 1-2 kopper om dagen, vil du likevel være godt innenfor det trygge området.

Faktorer som påvirker forbrenningen

Det er nok ikke mulig å øke forbrenningen kun ved hjelp av utvalgte matvarer. Her handler det aller mest om livsstilen din. Likevel er det jo noen enkle tips du kan ta med deg, som definitivt vil hjelpe deg på veien.

Vær mer aktiv

Dette dreier seg om de enkle grepene i hverdagen. Som å la heisen stå og ta trappen i stedet. Eller gå av bussen én holdeplass før. En liten innsats kan gjøre stor nytte.

Tren mer kondisjon

Jada, vi vet at vi maser om dette både titt og ofte. Men for å opprettholde en sunn kropp, må vi røre på oss. Det handler ikke om å trene seg opp til New York Marathon. Det vi snakker om er kondisjonstrening av en eller annen form. Kanskje liker du å danse eller sykle? Eller bare gå en tur i raskt gange med en god venn.

Finn en treningsform du trives med og som vil få opp pulsen din, og du vil også få opp forbrenningen mens du trener.

Tren styrke

Styrketrening er gull for deg som ønsker økt forbrenning. Muskler forbrenner nemlig mer energi enn det fett gjør. Dermed vil styrketreningen også gi utslag på lang sikt. Når du får mer muskler, vil hvileforbrenningen din øke. I tillegg er jo en sterk kropp mer motstandsdyktig mot både sykdommer og skader.

Få nok søvn

Vi vet at dette er lettere sagt en gjort, i en travel hverdag. Dessverre er det slik at lite søvn og en ustabil døgnrytme kan gi utslag i både lavere forbrenning og type 2-diabetes.

Det er lurt å legge seg og stå opp til samme tid hver dag, også i helgene. Hvor mange timer søvn vi trenger, er svært individuelt. Noen klarer seg med færre en seks timer, mens andre må ha ni timer. Det viktigste her er at du føler deg uthvilt når du står opp!

Stress kan ha negativ effekt på forbrenningen

Vi vet alle at stress er en uting. Likevel opplever mange av oss å føle seg stresset altfor ofte. Blant de negative effektene stress kan medføre, er lavere forbrenning én av dem.

Når vi er stresset produserer kroppen mer kortisol, også kalt «stresshormonet». Det er sett at mennesker med høye nivåer av kortisol også lettere utvikler overvekt. I tillegg kan jo overvekt i seg selv føre til at man føler seg stresset, så det kan fort bli en ond sirkel.

Hvis du kjenner deg igjen, anbefaler vi deg å ta en samtale med fastlegen din, så dere sammen kan finne en god og sunn løsning!

Kilder

Kristin Aksnes

Kristin Aksnes

Kristin har flere års erfaring som tekstforfatter og oversetter. I tillegg har hun lang erfaring fra helsesektoren, og har god innsikt i ulike kosttilskudd og deres påvirkninger på kroppen. Bak hver tekst som Kristin skriver, ligger det nøye research, så du som leser skal være sikret god og riktig informasjon. På fritiden trives Kristin ute i naturen, hvor hun pleier sin hobby med geocaching.
facebook-social instagram-social xplace-social