ClickCease Kalorikalkulator – Enkel kalkulator for å beregne kaloribehov

Kalorikalkulator – Enkel kalkulator for å beregne kaloribehov

Beregning av kalorier

Har du noensinne lurt på hvor mange kalorier du egentlig forbrenner i løpet av en dag?

Med vår kalorikalkulator kan du enkelt beregne hvor mange kalorier du trenger hver eneste dag.

Kalkulatoren tar høyde for både kjønn, alder, vekt, høyde og aktivitetsnivå. Du vil få et estimat for hvor mange kalorier du må spise for å vedlikeholde vekten din.

Om du ønsker å gå opp i vekt må du spise litt mer kalorier enn det som vises i kalkulatoren. Prøver du derimot å gå ned i vekt, bør du spise omkring 500 kalorier mindre enn det kalkulatoren viser.

Kalorikalkulator – Beregn ditt kaloribehov

Du kan lese mer detaljert om kalkulatoren og de ulike formlene for beregningen lenger ned i artikkelen.

GetFitness Kalorikalkulator

Hvorfor bruke en kalorikalkulator?

Uavhengig av hva som er målet ditt er det nyttig å bruke en kalorikalkulator. Kalkulatoren vil gi deg et godt estimat på hvor mange kalorier du forbrenner, og du får et godt innblikk i hvor mye du faktisk bør spise i løpet av dagen.

Ofte forsøker mange å gå opp eller ned i vekt helt uten at de har noen som helst formening om hvor mye de faktisk forbrenner. Du kan naturligvis klare å nå målet ditt uansett, men det er langt enklere å planlegge måltidene om du har en viss formening om hvor mange kalorier du faktisk trenger.

Om du ønsker å gå ned i vekt, anbefaler vi at du spiser 500 kalorier mindre enn det som vises i kalorikalkulatoren. I praksis vil du da ha et kaloriunderskudd på 500 kalorier om dagen.

Om du ønsker å gå opp i vekt, kan du spise 500 kalorier mer enn det kalkulatoren viser. Dette gir deg et kalorioverskudd på 500 kalorier per dag.

Hvordan fungerer kalorikalkulatoren?

Kalorikalkulatoren er designet for å være enkel å bruke. Du trenger kun å fylle inn den påkrevde informasjonen for å se det estimerte kaloriforbruket ditt.

Du fyller bare inn alder, kjønn, høyde, vekt og aktivitetsnivå. Deretter trykker du på knappen for å beregne kaloribehovet ditt.

Om du ikke er kjent med de ulike formlene, anbefaler vi at du lar dette valget stå som det er.

Hva er BMR?

BMR står for Basal Metabolic Rate, og omtales ofte på norsk som hvilestoffskiftet.

BMR er det antallet kalorier kroppen din trenger for å utføre de nødvendige kroppsfunksjonene. Hvilestoffskiftet kan altså sees på som den mengden kalorier du trenger for å holde deg i live, og samtidig opprettholde alle nødvendige kroppsfunksjoner.

I praksis vil alle ha noe høyere kaloriforbruk enn dette. BMR tar ikke høyde for eventuell aktivitet i løpet av dagen.

Hva er de ulike formlene?

I vår kalorikalkulator kan du bruke totalt 3 ulike formler for beregning av kaloribehov.

Harris-Benedict

Denne formelen var en av de første formlene for beregning av BMR, og ble gjennomgått i 1984 da den ble mer nøyaktig.

Formelen ble primært benyttet frem til 1990, frem til Mifflin-St Jeor ble introdusert.

Mifflin-St Jeor

Denne formelen benyttes også til å beregne BMR. Formelen har over tid vist seg å være mer nøyaktig enn Harris-Benedict formelen.

Dette er ansett som den mest nøyaktige formelen, og vi anbefaler derfor i utgangspunktet at du lar valget stå på denne.

Katch-McArdle

Ulikt de 2 andre formlene, benytter Katch-McArdle seg også av fettprosent. Over tid har det vist seg at denne formelen kan være noe mer nøyaktig enn de andre. Dette gjelder spesielt for personer med lav fettprosent.

En forutsetning for å bruke denne formelen er naturligvis at du vet hvor høy fettprosent du har. Om du ikke er helt sikker på hva den er anbefaler vi at du heller går for Mifflin-St Jeor.