Få vekk magefettet på 1 uke: Er det mulig?

Få vekk magefett

Få vekk magefettet på 1 uke. Synes du det høres for godt ut til å være sant? Ja, for det er det også. Det er helt umulig å trene bort magefettet på kun én liten uke. 

Derimot er ikke magefettet noe du skal overse. Dette fettet kan nemlig være svært skadelig for helsa di. Dessverre er det også det fettet som er vanskeligst å bli kvitt. Så hvordan får du det til? Og er det egentlig mulig å slanke kun magen?

Underhudsfett er fettreservene som man finner rett under huden. Magefettet, eller visceralt fett, er det som hoper seg opp i magen, mellom alle organene. Det er ikke vanskelig å forstå at akkurat dette fettet kan skape store problemer.

Økt fare for betennelser

Grunnen til at dette fettet er spesielt farlig, er fordi fettcellene som legger seg rundt magen kan produsere proteiner som setter i gang betennelsesreaksjoner i kroppen din.

En følge av dette kan være økt risiko for diabetes, overvekt, hjerte-karsykdom, depresjon, demens og kreft.

I 2012 utførte Mayo Clinic i USA en undersøkelse, der de tok for seg mennesker med normal kroppsvekt, men som hadde mye fett rundt midjen. Resultatet viste at disse hadde større risiko for å dø tidlig, kontra de med smale midjer.

Kan jeg trene bort det farlige fettet?

Få vekk magefett på 1 uke: Er det mulig?

Ja, faktisk er trening mer effektivt enn endret kosthold når det kommer til å redusere magefettet. Nå sier vi ikke at du kan spise hva du vil, så lenge du trener. For det er selvfølgelig også viktig å tenke på hva man putter i munnen.

Det man har sett er at selv med moderat trening, mister man mer av magefettet enn av den totale fettprosenten.

Studier viser at utholdenhetstrening er mer effektivt enn vekttrening. Så ønsker du å redusere magefettet bør du heller gå raske turer eller jogge, fremfor å løfte vekter på treningsstudioet. Derimot viste en studie fra 2013 at en kombinasjon av aerob trening og trening med vekter er det aller beste.

Hjelper det å ta sit-ups?

Vi hører hele tiden at vi må ta sit-ups for å få flatere mage. Men funker egentlig det?

Der må vi nok skuffe deg. Du vil ikke oppnå en flat mage ved å bare ta sit-ups og ikke gjøre mer enn det. Vi kan dessverre ikke slanke visse områder av kroppen, kun ved å trene den ene delen.

Du kan likevel med fordel ta sit-ups, for holdningen din blir bedre når du har sterkere magemuskler. Husk bare at du også må trene ryggen i samme slengen, for å få styrken der også.

Skal du gå ned i vekt må du spise færre kalorier enn du forbrenner. Du må justere kostholdet og du må mosjonere.

Du vil altså oppnå bedre resultater av å gå en tur, fremfor å ligge på stuegulvet og ta sit-ups, i håp om å få en flat mage.

Alder spiller en rolle

Dessverre er det ingen quick fix når det kommer til magefett. Det er vanskelig å bli kvitt og det er tidkrevende. Jo eldre man blir, jo vanskeligere er det.

Etter hvert som vi blir eldre, vil muskelmassen avta. Fettet derimot, det øker. Når vi taper muskelmasse vil vi også forbrenne mindre kalorier. Dette gjør det enda mer utfordrende å holde en sunn vekt.

Spesielt kvinner opplever at magefettet blir plagsomt jo eldre de blir, helt uavhengig av om de er overvektige. Grunnen til det er trolig den reduserte produksjonen av østrogen. Man tror at det påvirker fettfordelingen på kroppen.

I tillegg spiller genene våre en stor rolle. Sliter du med stor mage, men er generelt slank ellers, har du kanskje en slektning med samme problemet?

Så hvordan kan man få vekk magefettet?

Det er dessverre ingen snarvei. Derimot mener amerikanske Mayo Clinic at du kan komme langt på vei ved å gjøre følgende:

  • Spis sunt. Fokuser på å spise plantebasert mat, som grønnsaker, helkorn og frukt. Gå for de magre alternativene når det kommer til meieriprodukter og proteinkilder. Begrens inntaket av fett fra meieriprodukter og kjøtt. Gå heller for enumettede og flerumettede fettsyrer i moderate mengder. Dette finner du i nøtter, fisk og vegetabilske oljer.
  • Spis mindre. De sunne matvarene inneholder også kalorier. Ofte spiser vi mer enn vi trenger, så det å begrense porsjonene kan ha en svært gunstig effekt.
  • Vær i fysisk aktivitet hver dag. Voksne er anbefalt å være i moderat fysisk aktivitet i minimum 150 minutter per uke. Eventuelt 75 minutter om intensiteten er høy. Du kan selvfølgelig også kombinere moderat og høy intensitet. Det viktigste er at du beveger deg.

Vi beklager at vi ikke kunne oppfylle drømmen om å få vekk magefettet på 1 uke. Det er rett og slett ikke mulig, uansett hva andre måtte hevde.

Vi anbefaler at du følger disse rådene, fremfor å hive deg ut på noen ekstreme dietter. Mange av disse kan være ganske helsefarlige, og målet er jo å være en sunn versjon av seg selv!

Kilder

Kristin Aksnes

Kristin Aksnes

Kristin har flere års erfaring som tekstforfatter og oversetter. I tillegg har hun lang erfaring fra helsesektoren, og har god innsikt i ulike kosttilskudd og deres påvirkninger på kroppen. Bak hver tekst som Kristin skriver, ligger det nøye research, så du som leser skal være sikret god og riktig informasjon. På fritiden trives Kristin ute i naturen, hvor hun pleier sin hobby med geocaching.
facebook-social instagram-social xplace-social