Søtpotet vs potet: Er søtpotet sunnere?

Søtpotet og potet

Både søtpotet og potet er populære grønnsaker som ofte er å finne på middagsbordet. Men hvilken av dem er egentlig sunnest?

Stadig flere sverger til at søtpotet er sunnere enn vanlig potet. Den vanlige poteten har rett og slett fått et litt kjedelig rykte. Forståelig nok – poteten har jo vært en del av det norske kostholdet i flere århundre.

I denne artikkelen ser vi nærmere på forskjellen mellom søtpotet og potet. Vi sammenligner næringsinnholdet, og finner ut av om søtpotet faktisk er sunnere enn vanlig potet.

La oss lære om poteten

Poteter

Potet er en av verdens mest brukte grønnsaker, og er en viktig del av kostholdet til mennesker over hele verden. Poteter er rike på både karbohydrater, fiber, vitaminer og mineraler.

Historisk sett kan poteten spores tilbake til Sør-Amerika, der den ble dyrket for omkring 4 000 – 7 000 år siden. Et ekte stykke historie på tallerkenen der, altså.

Som nevnt er poteten rik på karbohydrater, som gir kroppen energi. Den inneholder også bra med fiber, som bidrar til å regulere fordøyelsen og å holde deg mett lengre. Poteter er også en god kilde til vitamin C, vitamin B6, kalium og folat.

Kort om søtpoteten

Søtpotet

Søtpotet er en næringsrik grønnsak som har blitt mer populær de siste årene. Søtpoteten har en mer oransje farge enn vanlig potet.

Søtpoteten er rik på kostfiber, vitaminer, mineraler og antioksidanter. Den er en god kilde til vitamin A, som er viktig for både huden og synet.

Som det ligger i navnet har søtpoteten en litt søtere smak enn vanlig potet. Dette er nok kanskje litt av grunnen til at barn ofte liker søtpotet bedre enn vanlig potet.

Uten at det har så mye å si for hvor sunn den er, er det vel også et faktum at søtpoteten er mer trendy enn vanlig potet. Foreløpig, hvertfall.

Søtpotet vs potet: Hvilken er sunnest?

Søtpotet eller potet: Hva skal man velge, da? Begge er populære og sunne grønnsaker som er gode for helsa. La oss ta en titt på næringsinnholdet for å finne ut hvilken av de som er det ultimate superfoodet.

Makronæringsstoffene

Om man ser på makronæringsstoffene er det ikke så mye forskjell mellom søtpotet og potet. Med makronæringsstoffer menes altså karbohydrater, fett og proteiner.

Både søtpotet og potet er relativt fattige på proteiner. Poteten inneholder 1,9 gram per 100 gram, mens søtpotet inneholder 1,6 gram / 100 gram.

Karbohydratinnholdet er omtrentlig 17 gram / 100 gram for begge grønnsakene, og innholdet av fett er minimalt.

Når makronæringsstoffene er ganske så like, vil også kaloriinnholdet være likt. Begge inneholder omtrentlig 80 kcal per 100 gram.

Vitaminer og mineraler

Både søtpotet og potet inneholder rikelige mengder vitaminer og mineraler. Vi ser på noen av de.

Vitamin A

Først ser vi litt på innholdet av vitamin A. Her stikker søtpoteten av med en soleklar seier.

I søtpotet finner man mye vitamin A, mens poteten faktisk inneholder mindre enn 1% av det anbefalte dagsinntaket.

Fiber

Når det kommer til fiber inneholder begge grønnsakene en god mengde. Potet inneholder omtrentlig 1,6 gram / 100 gram, mens søtpoteten inneholder 3 gram / 100 gram.

Også her stikker søtpoteten av med en knepen seier!

Vitamin C

Vitamin C er viktig for immunforsvaret, og man finner spesielt mye av det i frukt. Heldigvis inneholder også søtpotet og potet vitamin C.

Her er det poteten som stikker av med seieren. Vanlig potet inneholder 13 mg / 100 gram, mens søtpotet kun inneholder 2 mg / 100 gram.

Kalium

Kalium er viktig for å regulere blodtrykket, og begge grønnsakene inneholder en god mengde. Faktisk inneholder potet litt mer kalium enn søtpotet.

Innholdet av kalium er 337 mg / 100 gram for søtpotet, og hele 522 mg / 100 gram for potet!

Full oversikt for potetnerdene

Om du virkelig vil fordype deg i næringsinnholdet kan du jo alltids pugge tabellen under.

Det er jo tross alt litt imponerende om man vet nøyaktig hvor mye kalium en potet inneholder – eller?

PotetSøtpotet
Kcal80 kcal80 kcal
Protein1,9 g1,6 g
Karbohydrater17,1 g16,8 g
Fett0,1 g0 g
Flerumettet fett0,1 g0 g
Stivelse15,4 g12,6 g
Kostfiber1,6 g3 g
Vitamin E0,1 Alfa-TE0,3 Alfa-TE
Niacin1,9 mg0,6 mg
Folat 22 µg11 µg
Vitamin C13 mg2 mg
Kalsium9 mg30 mg
Jern0,7 mg0,6 mg
Natrium2 mg55 mg
Kalium522 mg337 mg
Magnesium34 mg25 mg
Sink0,3 mg0,3 mg
Kopper0,12 mg0,15 mg
Fosfor59 mg47 mg
Vitamin A~0551 RAE

Hva skal man konkludere med, da?

Man kan strengt talt ikke si at hverken søtpotet eller potet er sunnest. Noen av næringsstoffene finner man mest av i potet, mens andre er det mer av i søtpotet.

Om man kun ser på makronæringsstoffene er søtpotet og potet nesten identiske.

Vårt råd er enkelt. Velg den du liker best, og prøv å spise litt av begge deler!

Kilder

Kristin Aksnes

Kristin Aksnes

Kristin har flere års erfaring som tekstforfatter og oversetter. I tillegg har hun lang erfaring fra helsesektoren, og har god innsikt i ulike kosttilskudd og deres påvirkninger på kroppen. Bak hver tekst som Kristin skriver, ligger det nøye research, så du som leser skal være sikret god og riktig informasjon. På fritiden trives Kristin ute i naturen, hvor hun pleier sin hobby med geocaching.
facebook-social instagram-social xplace-social