Derfor bør du spise havregryn hver dag!

Derfor bør du spise havregryn

Havregryn er etter vår mening den ultimate frokosten, enten det er en enkel bolle med havregryn og melk, eller havregrøt. En bolle med dette er full av gode karbohydrater og fettsyrer, fiber, protein, vitaminer og mineraler. Med dette som utganspunkt har du en frokost som holder deg mett lenge.

Havre er 100% fullkorn, og derfor er havregryn en god, rimelig og enkel kilde for å nå det daglige fiberbehovet. Et bra inntak av fiber hver dag er med og bidrar til å senke kolesterolet, kontrollere blodsukkeret, reduserer risikoen for tarmkreft og stabiliserer tarmfloraen.

Senker kolesterolet

I tillegg inneholder havre betaglukan, som er et kostfiber med en rekke gode helsegevinster.
Betaglukan vil ta med seg gallesafter når den passerer gjennom tarmen, som igjen forsvinner med avføringen. Nye gallesafter dannes ved at leveren henter kolesterol fra blodet, som da fører til at kolesterolnivået i blodet senkes.
Derfor har betaglukan en gunstig effekt på kolesterolet, og som følge av dette reduseres risikoen for hjerte- og karsykdom.

Betaglukan er et kostfiber som tas langsomt opp i tarmen, som i tillegg til at det gir en langvarig metthetsfølelse også gir en jevn blodsukkerstigning. Samtidig er det også påvist at det har en positiv effekt på immunforsvaret ditt.

For at betaglukan skal ha en effekt bør du spise 3 gram per dag. Dette tilsvarer 1,5 dl havregryn.

Store eller lettkokte gryn?

Uansett hvilken type havre du velger, så vil du få alle helsegevinstene den medfører.
Større gryn bruker lenger tid på å fordøyes, og vil derfor gi mer langvarig stabilt blodsukker og metthetsfølelse. Til frokost eller før en lengre treningsøkt vil dette være gunstig, da energien holder lengre.

Lettkokte havregryn gir et raskere påfyll av karbohydrater, og passer utmerket etter en økt eller som et raskt mellommåltid.

Enda bedre

Egenskapene til havre gjør at den gir en langvarig metthetsfølelse, men den har et relativt lavt energiinnhold.
Du kan enkelt tilsette andre ting til grøten som både tilfører smak, energi og næring.

Ved å tilsette frukt eller nøtter gjør du frokosten enda litt bedre. Frukt er som alle vet godt og bra for kroppen, og kan samtidig fungere som søtning om du eksempelvis bruker banan. Tørkede frukter gir smak og konsistens, men vær obs på sukkerinnholdet!
Nøtter er rikt på proteiner og sunne fettsyrer, og gir konsistens og smak. Energiinnholdet i nøtter er forsåvidt veldig høyt, så lite rekker langt!

Når grøten nærmer seg slutten av koketiden kan du gjerne tilsette et egg. Egg inneholder nesten alt kroppen trenger, og gjør grøten til en superfrokost! Ta gjerne egget av platen før du rører inn egget, sånn at egget ikke koagulerer før du rekker å røre det inn.

For ekstra proteiner kan man gjerne tilsette 1-2 scoop med proteinpulver. Hva med en deilig havregrøt med smak av sjokolade?

Til helgefrokosten kan du gjerne prøve havregrynsgrøt med litt sukker, kanel og et lite smørøye i midten. Sukker og smør er jo ikke det aller sunneste, men havregrøten i seg selv er proppfull av gode saker og da synes vi det er greit innimellom.

I tillegg kan havre brukes til så mangt. Bruk det gjerne i bakevarer, i vaflene eller i smoothien. Havre er et rimelig og bærekraftig produkt med en rekke gode helsegevinster som du absolutt kan spise med god samvittighet!