Vi forklarer: Er rosiner sunt?

Er rosiner sunt?

Er du usikker på om rosiner er sunt? Kan du spise det i ubegrensede mengder, eller bør du begrense deg? Vi gir deg svaret på det du trenger å vite om rosiner!

Rosiner. Disse små, søte og saftige tørkede druene som vi elsker å bruke i en rekke ulike retter, eller bare spise uten noe annet tilbehør. Hvilke effekter kan de ha på helsen? Er egentlig rosiner sunt?

I denne artikkelen ser vi nærmere på både fordeler og ulemper ved å spise rosiner.

Vi forklarer: Er rosiner sunt?

info

Rosiner har blitt spist av mennesker i mange tusen år. Egentlig er rosiner bare tørkede druer, med omtrentlig 15% vanninnhold.

De fleste vet nok at rosiner er tørkede druer. Men vet du hvordan denne prosessen foregår? Eller hvordan rosinens historie er?

Rosiner kan faktisk spores så langt tilbake som rundt 2000 år f.Kr i det gamle Persia. Historien vil ha det til at rosinen ble oppdaget ved en tilfeldighet, ved at noen druer på en vinranke hadde tørket i solen.

Med årene fant de ut hvilke druer som egnet seg for tørking, og prosessen ble perfeksjonert. Rundt 120-900 f.Kr. startet fønikerne med druedyrking i Sør-Spania og Hellas og armenerne gjorde det samme i Persia (dagens Iran, Irak og Tyrkia). Det var ikke uten grunn at det var akkurat disse områdene som ble plukket ut. Her var nemlig forholdene perfekte for avling av druer.

Grekerne og romerne la sin elsk på denne tørkede frukten og brukte den til alt mulig, fra matlaging og medisin, til å premiere vinnere i ulike idrettskonkurranser. Ja, faktisk mente de romerske legene at rosiner kunne kurere både alderdom og soppforgiftning, blant mange andre ting.

Rosinproduksjon i California

Etter som årene gikk, oppdaget man at California hadde et perfekt klima for rosinproduksjon. Også her ble den første «rosinproduksjonen» utført av naturen selv. I 1873 ble nemlig San Joaquin Valley utsatt for en utrolig hete- og tørkeperiode, rett før druene skulle høstes inn. Resultatet var at stort sett hele drueavlingen tørket ut, og dermed ble til soltørkede rosiner.

Én av bøndene nektet å gi opp håpet om inntjening. Derfor tok han med seg rosinene til San Francisco, der han fant en kjøpmann som var villig til å selge dem. Det tok ikke lang tid før befolkningen la sin elsk på rosinene, og siden den dagen har også California vært en storleverandør av rosiner.

Det er vanskelig å stadfeste når de første rosinene kom til Norge, men man regner med at de ble importert med handelsskip så langt tilbake som 1500-tallet.

Hvordan tørkes druene?

For å få rosiner, må man altså tørke druer. Dette kan gjøres enten på stilk eller ved at druene plukkes og legges til tørk. Det vanligste er at druene blir soltørket, men det er også mulig å gjøre det i spesielle tørkerom. Man kan bruke mange ulike druevarianter til rosinproduksjon, men de vanligste druene som blir brukt er sultandruer eller Thompson Seedless.

Når druene tørker, vil de miste omtrent 70 % av vanninnholdet, og de vil få en mørkere farge og rynkete tekstur. Så fra å være en vannrik drue med 83 % vanninnhold, står man igjen med en liten rosin med kun 15 % vann.

Fargen på rosinen avhenger av hvilken type drue som brukes og fargen på denne. Derfor kan du få både sorte, gule, fiolette og røde rosiner. Av samme grunn vil det også variere hvilken størrelse, søthet og tørrhet det ferdige produktet har.

Høyere næringstetthet i rosiner

Siden mye av vannet forsvinner under tørkeprosessen, vil rosinene ha en høyere næringstetthet enn druer. Det betyr at én drue og én rosin vil ha mye av de samme næringsstoffene. Sammenligner vi derimot 100 gram druer og 100 gram rosiner, vil vi se at rosinene har langt flere næringsstoffer.

En populær ingrediens

Rosiner er fortsatt en svært populær ingrediens som brukes i utallige oppskrifter. Du finner den ofte i oppskrifter på både brød, kaker, desserter og salater, og den er også ofte brukt til frokostblandinger. Mange elsker også å spise den rett fra pakken, uten noe annet tilbehør.

Det store spørsmålet: Er rosiner sunt?

info

Det finnes ikke noe entydig svar på om rosiner er sunt. Rosiner er rike på viktige næringsstoffer, og er gode for fordøyelsen. Bare pass på kaloriinnholdet!

Så til det store spørsmålet. Er rosiner egentlig sunt?

Den aldri så lille nedturen er at det ikke finnes noe ensidig svar på det spørsmålet. På én side er det veldig sunt, men rosinene har også sine ulemper.

Fordel: Rik på viktige næringsstoffer

Rosiner er en svært god kilde til flere viktige næringsstoffer. Blant annet finner vi gode mengder med kalium, kobber, kalsium, magnesium, jern, sink, jod og fosfor, som alle faktisk øker i konsentrasjon under tørkeprosessen. Hvis vi sammenligner 100 gram druer og 100 gram rosiner, vil vi se at alle disse næringsstoffene finnes i høyere mengder i rosinene kontra druene.

Det er viktig å påpeke at innholdet av fleste nevnte mineralene, bortsett fra kobber og kalium, er såpass lavt, at det ikke utgjør noen større helsemessig fordel. På den annen side er druer en svært god kilde til både kalium og kobber.

Kalium er blant annet viktig for å opprettholde et godt muskel- og nervesystem, hjerte- og nyrefunksjon og et sunt blodtrykk. Kobber, på sin side, er viktig for dannelsen av røde blodceller.

Fordel: Godt for fordøyelsen

Sliter du med forstoppelse? Da kan rosiner være en redning. De inneholder nemlig et høyt innhold av fiber, som fremmer en god tarmfunksjon og kan forebygge forstoppelse. Et daglig inntak av rosiner, kan derfor hjelpe personer som har trøbbel med fordøyelsen.

Fiber har også en annen positiv fordel. Det bidrar nemlig til å redusere nivået av det dårlige kolesterolet (LDL).

Ulempe: Høyt innhold av kalorier

Hvis vi ser på fett- og proteininnhold, har verken druer eller rosiner mye av dette. På den annen side er mengden karbohydrater, i form av fruktsukker, sterkt til stede. Siden druene ikke mister fruktsukker gjennom tørkeprosessen, vil én rosin ha like mye fruktsukker som én drue.

Omgjort til vekt vil mengden kalorier omtrentlig være som følgende.

  • 100 gram druer inneholder 62 kcal og 15 gram karbohydrater
  • 100 gram rosiner inneholder 271 kcal og 66 gram karbohydrater

Med det i bakhodet, skjønner man at et overdrevent inntak av rosiner ikke er anbefalt. De er derimot perfekt som en energikilde når du trener eller er på tur, der du trenger ekstra energi. Det er her uttrykket «alt med måte» kommer til sin rett.

Andre tips for deg som vil spise sunt

En stor del av å få den helsen og kroppen man har lyst på er å spise sunt. Sjekk gjerne ut noen av artiklene under som gir deg gode råd for hvordan du får et godt kosthold!

Kilder

Kristin Aksnes

Kristin Aksnes

Kristin har flere års erfaring som tekstforfatter og oversetter. I tillegg har hun lang erfaring fra helsesektoren, og har god innsikt i ulike kosttilskudd og deres påvirkninger på kroppen. Bak hver tekst som Kristin skriver, ligger det nøye research, så du som leser skal være sikret god og riktig informasjon. På fritiden trives Kristin ute i naturen, hvor hun pleier sin hobby med geocaching.
facebook-social instagram-social xplace-social