Måltidsfrekvens: Hvor ofte bør man spise?

Mange små måltider på et bord

Hvor ofte man bør spise er noe som svært ofte blir diskutert.

Enkelte følger en såkalt «steinalder»-diett, og spiser kun 1-2 måltider per dag. På den andre siden har man de som tar det til det ekstreme i andre enden av skalaen, som gjerne spiser 7 – 8 måltider hver dag.

Et av de vanligste argumentene for at man bør spise mange små måltider er at det vil gi økt forbrenning.
Rent logisk gir det jo mening. Man gir kroppen mat ofte, og kroppen skal da reagere på dette ved å øke forbrenningen.

Men er det egentlig noe i det? Og har egentlig måltidsfrekvensen noe å si for resultatene?

Økt forbrenning av å spise ofte?

Ketodietten: hva er det?

Personer som spiser mange små måltider i løpet av dagen tenker ofte at det vil gi økt forbrenning.
Men får man egentlig høyere forbrenning av å spise ofte?

Heldigvis er dette et ganske heftig diskutert tema, og studiene på området er mange. Og konklusjonen er nok faktisk en god del enklere en du kanskje har trodd.

Uavhengig av om man spiser 6 eller 2 måltider per dag, er det i det store og hele det totale antall kalorier som har noe å si.

Om du spiser 2000 kalorier gjennom 6 måltider, så vil kroppen fortsatt ta opp nøyaktig 2000 kalorier. Den samme logikken gjelder  altså om du spiser kaloriene gjennom 2 måltider.

Studiene som er utført viste at det ikke var noen stor forskjell i forbrenningen, uansett hvor ofte man spiste.

Det som har noe å si er altså hvor mange kalorier du totalt inntar i løpet av dagen, og ikke hvor mange måltider du spiser!

Bidrar flere måltider til økt muskelvekst?

Nok et argument for at mange måltider i løpet av dagen er den beste løsningen.

Ofte begrunnes det med at man får et jevnt inntak av proteiner, som igjen vil føre til at man lettere kan legge på seg muskler.

Dersom man derimot ser på studiene som er utført på temaet, ser det heller ikke her ut som at antall måltider har veldig mye å si.

Studiene som er utført varte i 2-8 uker, og inkluderte både overvektige og normalvektige personer.

I studiene ble det til og med konkludert med at de som var på diett heller ikke fikk noen nevneverdig effekt av å spise mange små måltider.

Det som for øvrig bør nevnes er at disse studiene ikke ble utført på personer som jevnlig trente vekter.

Det finnes ikke mye forskning på akkurat det temaet. De få studiene som finnes antyder likevel at man kan få noe bedre effekt av å dele opp proteininntaket i flere små måltider.

Konklusjon

Basert på studiene som er utført, ser det altså ut til at måltidsfrekvens har lite å si dersom man ønsker å gå ned i vekt.

Om man derimot ønsker å legge på seg mer muskler, har enkelte studier konkludert med at man muligens kan få bedre effekt av å spise flere små måltider.

Her må det rett og slett utføres flere forsøk før man kan si noe sikkert.

Èn ting er uansett sikkert. Det er viktigste er at du dekker det daglige kalori- og næringsbehovet ditt!

Kilder

Avatar

Anders

Anders har trent både styrke og kondisjon gjennom mange år, og er spesielt opptatt av kondisjonstrening. Når han ikke er ute på løpetur finner du han i blant på det lokale gymmet, hvor han trives med styrketrening. Lidenskapen er nok likevel kondisjonstrening. Anders vet hvor viktig det er å sette seg realistiske mål, og er opptatt av at trening skal være gøy, uten at man nødvendigvis må kjøre på etter de beste resultatene hele tiden. Utover dette er Anders en ivrig researcher for ulike produkter relatert til trening.