Blåbær mot høyt blodtrykk: Fungerer det?

Blåbær blodtrykk

Det er mye man kan gjøre på egenhånd for å senke blodtrykket. Kan det å spise blåbær ha en effekt?

Hva er blodtrykk?

Blodtrykk er en måling på hvor hardt blodet presser mot veggene i blodårene. Når man måler blodtrykk er det to tall som brukes. Det første tallet er det systoliske blodtrykket, eller overtrykk som man ofte kaller det. Det andre tallet er det diastoliske blodtrykket. Dette kalles ofte for undertrykk.

Man kan eksempelvis ha 130 over 90 i blodtrykk. Det vil altså si at overtrykket er 130, mens undertrykket er 90. Generelt sett anser man et blodtrykk på rundt 120 over 80 som optimalt. Om blodtrykket ditt er over 140 (overtrykk) eller 90 (undertrykk) har du det legene anser som høyt blodtrykk.

Som oftest merker man ikke noe av at man har høyt blodtrykk. Heldigvis er det likevel enkelt å måle det, og du får kjøpt billige og nøyaktige blodtrykksmålere på apoteket.

Men OK. Du måler blodtrykket ditt, og det viser seg at det er litt høyt. Du vil naturligvis gjøre alt du kan for å senke det. Etter å ha lest litt rundt på nettet ser du flere artikler om at blåbær kan senke blodtrykket. Men er det noe i det?

Kan blåbær senke blodtrykket?

Blåbær inneholder en lang rekke vitaminer og mineraler. Man finner blant annet antioksidanter og stoffer som kan senke blodsukkeret og kolesterolet. Men hva sier egentlig forskningen når det kommer til blodtrykk?

En nyere studie fra The Journals of Gerontology, Series A: Biological Sciences and Medical Sciences konkluderte faktisk med at blåbær kunne ha en gunstig effekt på blodtrykket.

Totalt deltok 40 personer i studien. Halvparten av gruppen inntok 200 gram blåbær daglig, mens de resterende deltakerne kun fikk placebo. Forsøket pågikk over en måned, og resultatene var lovende.

De som spiste 200 gram blåbær daglig hadde oppnådd en betydelig reduksjon i blodtrykket sammenlignet med de som kun fikk placebo. Her er det likevel viktig å merke seg at det kun deltok 40 personer i studien, og at det derfor trengs mer data før man kan konkludere med noe helt sikkert.

På den andre siden har man også flere metaanalyser (en samling av studier) som har konkludert med at blåbær ikke har noen gunstig effekt på blodtrykk.

Resultatene er derfor litt uklare, og det er ingen som anbefaler at man forsøker å behandle høyt blodtrykk med blåbær alene. Varige livsstilsendringer med fokus på sunn mat og aktivitet i hverdagen er fortsatt det som gjelder!

Kilder

Kristin Aksnes

Kristin Aksnes

Kristin har flere års erfaring som tekstforfatter og oversetter. I tillegg har hun lang erfaring fra helsesektoren, og har god innsikt i ulike kosttilskudd og deres påvirkninger på kroppen. Bak hver tekst som Kristin skriver, ligger det nøye research, så du som leser skal være sikret god og riktig informasjon. På fritiden trives Kristin ute i naturen, hvor hun pleier sin hobby med geocaching.
facebook-social instagram-social xplace-social