5 råd for å dempe søtsuget

Man som trenger tips for å dempe søtusgetDersom man ønsker å gå raskt ned i vekt, eller bare stramme opp litt og kvitte seg med noen kilo, er søtsuget ofte ens verste fiende.
Søtsug gjenkjennes ved at man får intenst lyst på en bestemt matvare, som også gjerne er usunn.

Hva man får lyst på når man opplever et søtsug er naturligvis variabelt, men typisk er vel sjokolade eller typisk “junk-food” som pizza og hamburger (McDonalds, anyone?)

Det høres kanskje trivielt ut, men et ukontrollerbart søtsug er ofte en av de viktigste grunnene til at man ikke klarer å gå ned i vekt / holde vekten.

Vi vet hvor vanskelig det kan være å dempe søtsuget, og presenterer derfor 5 go-to tips for at du skal kunne holde deg unna søtsakene.

1. Drikk mer vann

Når man er tørst, blir dette ofte forvekslet med at man er sulten og har et behov for mat.

Dersom du skulle havne i en situasjon hvor du får en plutselig og sterk trang for en bestemt matvare (brownies?), bør du rett og slett drikke et stort glass vann.
Ofte vil man oppleve at søtsuget blir borte, fordi det kroppen egentlig trengte var litt væske!

Foruten å bidra til å dempe søtsuget, har vann mange helsemessige fordeler. Foruten å inneholde viktige mineraler, kan et glass vann før et måltid bidra til at appetitten reduseres, og derav bidra til vekttap.

2. Spis mer protein

Mann som drikker det beste proteinpulveret på markedetÅ innta mer protein kan uten tvil redusere appettitten din, og bidra til at du unngår å overspise.

Det er også vitenskapelig bevist at et høyt proteininntak bidrar til at du holder deg mett lenger.

Proteiner er også, som mange vet, “kroppens byggestener”. Protein bidrar altså til økt muskelvekst. Og desto mer muskler man har, desto høyere blir forbrenningen!

Et godt tips for å øke proteininntaket, samtidig som man får tilfredsstilt søtsuget, er å spise proteinbarer. Du kan se en oversikt over beste proteinbarer i vår proteinbar-test.

Tips: Protein-shakes er også et nyttig hjelpemiddel dersom du ønsker et høyere proteininntak, uten å måtte spise mer.

3. Ikke sult deg selv

En kvinne som trenger råd for å dempe søtsugetSult er en av de største grunnene til at vi opplever et søtsug. Du har vel antageligvis vært på handletur i butikken mens du har vært sulten? Er det ikke rart hvordan man alltid ender opp med å ta med noe snacks?

For å unngå å bli ekstremt sulten, bør man spise regelmessige måltider. Små, hyppige måltider kan altså være en god løsning for å dempe søtsuget.

Vi anbefaler også at man forsøker å ha sunn snacks i skapet hjemme, istedenfor diverse sukkerbomber som for eksempel smågodt. Dersom man først skulle bli fysen på no’, har man på denne måten kun sunne valg tilgjengelig!

4. Få nok søvn

Søvn er ekstremt viktig for å kontrollere søtsugetAppettitten til oss mennesker blir i stor grad påvirket av hormoner.

Nivåene av disse hormonene svinger til enhver tid, og søvnmangel kan føre til forstyrrelse av disse svingningene. På sikt kan dette føre til dårlig appettitregulering, og cravings!

Det er utført flere studier som støtter dette.
Man har faktisk sett i enkelte studier at personer med søvnmangel har opptil 55% høyere sannsynlighet for å bli overvektige!

5. Ta krom-tilskudd mot søtsug

Krom bidrar til nedbryting av både karbohydrater, fett og protein i kroppen. Og ikke minst; Krom hjelper kroppen med å regulere blodsukkeret, da mineralet har en påvirkning på hormonet insulin.

Det er denne påvirkningen som fører til at krom er en viktig støttespiller dersom man ønsker å redusere sultfølelsen. Man kan altså benytte krom mot søtsug!

Matvarene som bidrar til at man får i seg krom via “vanlig mat” er blant annet kjøtt, frukt, grønnsaker og diverse fullkornsprodukter. Dersom man følger anbefalingene fra de norske helsemyndighetene, (kostsirkelen), bør man altså være godt på vei mot å dekke det daglige behovet.

Krom er forøvrig også tilgjengelig som kosttilskudd, fra blant annet Proteinfabrikken.no!

Krom fra proteinfabrikken.no