Derfor er fett sunt for deg!

Bloggartikkel om fett i kostholdet når du trener

Mange anser fett som noe negativt, og prøver å unngå det så langt det lar seg gjøre – uavhengig om det er snakk om umettet eller mettet fett.

Mye av årsaken til at fett sees på som noe negativt, er nok den tunge markedsføringen av diverse magre produkter.
Fett inneholder også mer kalorier enn både proteiner og karbohydrater – faktisk hele 9 kcal per gram, i motsetning til proteiner og karbohydrater, som kun inneholder omkring 4 kalorier per gram.

Mange har også en oppfatning av det kun er proteiner man bør fokusere på dersom man trener styrke.

Slik er det altså ikke.
Fett er et helt essensielt næringsstoff for at du skal nå målene dine, og for å holde kroppen i balanse!

Hva gjør fett for kroppen?

Fett er sunt for kroppen, og viktig for hormonbalansenDe fleste av oss har et forhold til fett, og vet at det finnes fett i de aller fleste matvarer.

Men hva gjør egentlig fett for kroppen?

Fett er et helt kritisk næringsstoff for cellene i kroppen, og alle celler er bestående av en cellemembran som er oppbygd av fettsyrer.

For å sikre at cellemembranene skal fungere optimalt – ved blant annet å sende de signalene de skal – er det viktig at du inntar tilstrekkelig med fettsyrer gjennom kosten.

Fettet du inntar gjennom diverse matvarer bidrar også til at fettløselige vitaminer, slik som vitamin A og D, blir tatt opp i tarmen, og gjort nytte av i kroppen.

Dersom du ikke spiser nok fett, vil kroppen få problemer med opptaket av de fettløselige vitaminene, slik som vitamin D.
Mangel på vitamin D kan videre føre til et begrenset kalsiumopptak, som tilsier at du også kan få kalsiummangel.

Fett har altså en indirekte virkning på en lang rekke prosesser i kroppen, og du gjør deg selv en tjeneste ved å sikre at du har tilstrekkelig fettinntak!

Foruten de negative effektene nevnt ovenfor, er det også godt kjent at ulike fettsyrer, slik som Omega-3, bidrar til å opprettholde en sunn og god hjertefunksjon.

Hormonbalansen

Dersom du ikke inntar nok essensielt fett, vil mange prosesser i kroppen bli påvirket.

Essensielle fettsyrer er, som navnet tilsier, helt essensielle for å opprettholde en normal hormonproduksjon og – funksjon.

For lite fett i kosten kan, i ekstreme tilfeller, faktisk føre til en tilstand kalt hypogonadisme.
Dette er en tilstand hvor testiklene hos menn, og eggstokkene hos kvinner, ikke produserer nok hormonerer, som i verste fall kan føre til sterilitet.

Som om ikke det var nok, vil også et lavt fettinntak kunne føre til at det skilles ut større mengder SHGB i kroppen.
SHGB, sex hormone-binding globulin, fungerer ved at det binder seg til steroid-hormoner, slik som østrogen og testosteron.
Denne sammenknytningen mellom SHGB og steroid-hormoner vil føre til at hormonene ikke får utført den jobben de normalt skal gjøre.

I praksis betyr dette både lavere testosteron- og østrogenproduksjon.
Dette er svært viktige hormoner, for både menn og kvinner – og har også en direkte påvirkning på resultatene du får fra trening!

Hvor mye fett bør man innta?

En generell anbefalning er at omkring 25-35% av ditt daglige kaloriinntak bør komme fra fett.
I praksis, for å gjøre det enkelt, vil dette si at du bør innta omkring  1 gram fett per kilo kroppsvekt.

En mann på 80 kilo bør altså innta 80 gram fett per dag!

Gode kilder til sunt fett

Fett er en viktig del av et sunt kostholdAlt fett er ikke sunt, akkurat som at all mat ikke er sunn.
Primært bør man ha et fokus på å innta umettede fettsyrer, og ikke minst – unngå transfettsyrer, som man blant annet finner i palmeolje.

Noen eksempler på gode kilder til sunt fett er som følger:

  • Avokado, som har et høyt nivå av sunne en- og flerumettede fettsyrer.
  • Nøtter, som er en god kilde til sunne og essensielle fettsyrer.
  • Fet fisk, slik som for eksempel laks. Her finner man et høyt nivå av omega-3, som har en lang rekke positive helseeffekter.
  • Tran. Dette er ikke en matvare i seg selv, men det er et helt ypperlig kosttilskudd dersom du ikke er så glad i fisk!
  • Egg. Foruten å ha et høyt innhold av sunt fett, finner man også en rekke vitaminer og mineraler i egg. Høyt proteininnhold er det også!
  • Vegetabilske oljer, slik som solsikke- og olivenolje. Disse har et høyt innhold av sunne fettsyrer. Styr unna palmeolje og kokosfett, da man finner mye av det usunne fettet i disse oljene.

Vi håper denne artikkelen ga deg informasjon om hvorfor fett er viktig for deg, og at du ikke styrer unna fettholdige matvarer i fremtiden!

GetFitness

GetFitness er en nettside hvor det publiseres nyttig informasjon om trening, kosthold og kosttilskudd. Vi ønsker å bidra med kunnskap og informasjon, slik at du kan gjøre de beste valgene for deg selv og din egen helse. Artiklene som publiseres på vårt nettsted er ment for å være informative, og flere av artiklene er publisert av frivillige som ønsker å dele sin kunnskap om trening og kosthold. Kontakt oss gjerne dersom du ønsker å publisere en artikkel hos oss!