Hva betyr egentlig nøkkelhullsmerket?

Nøkkelhullsmerket

Du har helt sikkert sett et lite grønt nøkkelhull på emballasjen til diverse matvarer. Men hva betyr det egentlig?

Nøkkelhullsmerket, ofte bare kalt nøkkelhullet, er et symbol som sier noe om hvor sunne ulike matvarer er.

Merkeordningen ble tatt i bruk i Sverige allerede i 1989, før det i 2009 også ble innført i Norge og Danmark. I Norge er det Mattilsynet og Helsedirektoratet som har ansvaret for ordningen, som altså skal gjøre det enklere for deg som forbruker å gjøre sunne valg i matbutikken.

Undersøkelser har vist at hele 98% av nordmenn har en viss kjennskap til nøkkelhullsmerket. Folk flest vet at det sier noe om at matvaren er sunn, men kunnskapen stopper ofte der.

I denne artikkelen ser vi nærmere på hva nøkkelhullsmerket faktisk innebærer, og hva som kreves for å få merket.

Hva betyr nøkkelhullsmerket?

Nøkkelhullsmerket for mat er altså en nordisk ordning med mål om å hjelpe oss til å velge sunn og bærekraftig mat.

Merket kan brukes på så godt som alle ferdigpakkede matvarer. Vi nevner blant annet brød, ost, ferdigretter, dressinger, ost og melk. Brus, godteri og annen snacks kan for øvrig ikke få nøkkelhullsmerket.

For at en matvare skal få nøkkelhullsmerket stilles det visse krav. Disse kravene er relatert til innhold av salt, sukker, fett, mettet fett og fiber. For enkelte matvarer er det også satt krav til innhold av frukt, grønnsaker og bær.

Når du ser nøkkelhullsmerket vil det si at matvaren inneholder mindre mettet fett, sukker og/eller salt enn andre produkter i samme matvaregruppe. Eventuelt kan matvaren inneholde mer frukt, grønnsaker, bær eller fiber.

Enkelt forklart tilsier nøkkelhullsmerket altså at matvaren er sunnere enn andre tilsvarende produkter i samme matvaregruppe.

Nøkkelhullsmerket er altså ikke et stempel som tilsier at matvaren nødvendigvis er veldig sunn. Mat vi vanligvis anser som usunn kan også bli merket med nøkkelhullet.

Du har kanskje sett at flere av Grandiosa-pizzaene har fått nøkkelhullsmerket?

Det vil selvfølgelig ikke si at pizza er like sunt som laks og rotgrønnsaker. Det tilsier bare at Grandiosa-pizzaen er sunnere enn de andre frysepizzaene som ikke har merket.

Du bør ikke kun handle etter nøkkelhullsmerket

Nøkkelhullsmerket er altså ment å være et enkelt og forståelig verktøy for de som ønsker å velge sunne matvarer i butikken.

Merket gir god oversikt over produktene som har lavere innhold av salt, sukker og fett. Samtidig fremmes produktene som inneholder mer fiber, frukt, grønnsaker og bær.

Likevel er det viktig å huske på at merket ikke er en erstatning for å lese næringsinnholdet på det man kjøper. En matvare som ikke er merket med nøkkelhullet kan fortsatt være sunnere enn et produkt som har merket.

For husk – matvaren blir jo bare sammenlignet med andre produkter i samme matvaregruppe.

Når du skal handle er det derfor viktig at du ikke bare ser etter nøkkelhullsmerket mat, og lar det være med det. Det finnes både pizza, burger og pølser som er markert med nøkkelhullet. Ikke spesielt sunt, men altså litt sunnere enn de andre tilsvarende matvarene.

En enkel tommelfingerregel er derfor å kjøpe uprossesert og sunn mat, og heller bruke nøkkelhullsmerket som et ekstra verktøy. De gangene du vet at du uansett skal kjøpe pizza, er det jo ingen grunn til at du ikke skal velge en som er merket med nøkkelhullet.

Om valget står mellom torsk uten merke og pizza med merke er valget også enkelt. Torsk er tross alt sunnere enn pizza.

Kort oppsummert

Nøkkelhullsmerket gir en oversikt over matvarer som har lavere innhold av salt, sukker og fett. Samtidig fremmes produkter som inneholder mye frukt, grønnsaker, bær, sunt fett og fiber.

Det er viktig å huske på at nøkkelhullsmerket kun tildeles basert på hvor sunn matvaren er i forhold til andre produkter i samme matvaregruppe. Merket vil ikke nødvendigvis si at matvaren er sunn.

Så lenge du er bevisst på hva du handler, og gjerne sjekker næringsinnholdet samtidig, er likevel nøkkelhullsmerket et godt verktøy for å sikre at forbrukerne velger de sunneste alternativene.

Kilder

Avatar

Anders Olsen

Anders har trent både styrke og kondisjon gjennom mange år, og er spesielt opptatt av kondisjonstrening. Når han ikke er ute på løpetur finner du han i blant på det lokale gymmet, hvor han trives med styrketrening. Lidenskapen er nok likevel kondisjonstrening. Anders vet hvor viktig det er å sette seg realistiske mål, og er opptatt av at trening skal være gøy, uten at man nødvendigvis må kjøre på etter de beste resultatene hele tiden. Utover dette er Anders en ivrig researcher for ulike produkter relatert til trening.