DASH-dietten: Slik fungerer den i praksis

Dash-dietten

DASH-dietten er spesielt utformet for å motvirke og behandle høyt blodtrykk. Kanskje tiden er inne for at også du skal begynne på DASH-dietten?

DASH er en forkortelse for Dietary Approaches to Stop Hypertension, og er spesielt anbefalt for de som ønsker å redusere eller behandle et høyt blodtrykk. Hva er det egentlig som gjør denne dietten så godt egnet for hjertehelsen, og kan man faktisk spise seg frisk?

Hva er DASH-dietten?

Proteinrike grønnsaker

DASH står altså for Dietary Approaches to Stop Hypertension. Med andre ord er dette dietten for deg som vil motvirke eller behandle hypertensjon, eller høyt blodtrykk som det også kalles.

Ideen bak DASH-dietten kom etter at ulike forskere bemerket seg at forekomsten av høyt blodtrykk var mye lavere blant de som fulgte en plantebasert diett. Eksempelvis så man at veganere og vegetarianere er mindre utsatt for høyt blodtrykk enn mange andre.

Når man følger denne dietten vil hovedfokuset være på frukt, grønnsaker, grove kornprodukter og magert kjøtt. Samtidig finner man lite rødt kjøtt, salt, sukker og fett med DASH-dietten.

Forskerne er ikke helt enige om nøyaktig hva som gjør at DASH-dietten fungerer godt, men mange antar at det kan ha med saltinntaket å gjøre. Ved å redusere inntaket av prosesserte matvarer vil man raskt kunne redusere saltinntaket betraktelig.

På mange måter mener vi faktisk at DASH-dietten nesten ikke bør kalles en diett. Så fort ordet diett kommer opp, tenker man ofte på diverse hurtigløsninger som skal la deg gå ned x antall kilo i løpet av noen få uker. Dette er ikke tilfellet med DASH-dietten. Her er det enkelt og greit varige livsstilsendringer som gjelder!

Ditt daglige kaloriforbruk

Uavhengig av hva slags kostholdsprogram du går i gang med er det én ting du bør ha oversikt over. Ja, vi snakker om det daglige kaloriforbruket.

Hvor mange kalorier du forbrenner i løpet av en dag vil legge føringen for hvor mye du faktisk skal spise. Som med alle andre dietter kan du naturligvis gå både opp og ned i vekt med DASH-dietten.

Om du ønsker å gå opp i vekt er det en grei tommelfingerregel at man spiser omtrentlig 300 – 500 kalorier mer enn man forbrenner. Dersom du heller vil gå ned i vekt reduserer du enkelt og greit kaloriinntaket med 300 – 500 kalorier per dag.

Du kan bruke vår kalorikalkulator for å få et godt estimat på hvor mye du forbrenner i løpet av dagen!

GetFitness Kalorikalkulator

Hvilke fordeler får man?

Ved å følge DASH-dietten er det flere ulike fordeler du potensielt kan oppnå. Vi påstår ikke at du nødvendigvis vil få alle disse fordelene, men forskning har hvertfall vist at man kan få mange helsemessige fordeler av DASH-dietten.

 • Redusert blodtrykk. Som nevnt vil DASH-dietten kunne bidra til å motvirke eller redusere blodtrykket ditt. I følge norske helsemyndigheter bør du sikte deg inn på et blodtrykk som ligger omkring 120 / 80.
 • Vektnedgang. Ved å eliminere mange prosesserte og fettrike matvarer fra kostholdet ditt vil kaloriinntaket i mange tilfeller bli lavere enn tidligere. Dette avhenger naturligvis av hvor mye du spiser, men mange rapporterer om vektnedgang på DASH-dietten.
 • Redusert risiko for kreft. Nyere studier har antydet at de som følger DASH-dietten har en redusert risiko for visse typer kreft.
 • Redusert risiko for diabetes. Andre studier viser til at dietten kan redusere risikoen for diabetes type 2.
 • Redusert risiko for hjerte- og karsykdommer. Ved å redusere blodtrykket vil man også få en lavere helhetlig risiko for hjerte- og karsykdommer.

Fungerer DASH-dietten for alle?

Studier som er utført på DASH-dietten har vist til at de som reduserer saltinntaket mest også er de som får de beste resultatene av dietten. Det er godt bekreftet gjennom forskning at et lavere saltinntak vil kunne redusere et allerede forhøyet blodtrykk.

For de av oss som ikke allerede har høyt blodtrykk er effekten ikke like tydelig. Om man tar en titt på forskningen ser det ut til at effekten vil være mye mindre for denne gruppen.

Hvilke matvarer passer godt på DASH-dietten?

Vi har nå sett på hva DASH-dietten er, og har samtidig listet ut hvilken type mat man bør spise. La oss se litt mer konkret på hvilke matvarer som passer godt på DASH-dietten.

I første omgang bør du fokusere på å styre unna ferdigmat og andre prosesserte matvarer. Styr unna fast food, pizza, hamburger og lignende. Det du allerede vet er usunt, med andre ord.

Med DASH-dietten rettes fokuset mot rene og uprosesserte matvarer. Her er det mye godt å velge i!

 • Fullkornsprodukter.
 • Havregryn.
 • Grønnsaker.
 • Frukt.
 • Magre meieriprodukter.
 • Hvitt, magert kjøtt.
 • Fet fisk.
 • Nøtter.
 • Vegetabilske oljer.

Les også: Ketodietten: Dette bør du vite!

Avatar

Bård Fjeldavli

Bård Fjeldavli lever en aktiv hverdag, og trives spesielt godt ute på sykkeltur. Han er dedikert til å veilede leserne mot de beste valgene, og er spesielt opptatt av trening og kosthold. Bård har bakgrunn fra logistikk, og skilter med en bachelorgrad fra 2013 hvor han dykket dypt inn i emner som lager, transport og salg.
facebook-social twitter-social webpage-social