8 tegn på overtrening du ikke bør ignorere

Overtrening

Overtrening kan oppstå når du ikke får nok restitusjon. Om du når et visst punkt, kan faktisk for mye trening virke mot sin hensikt.

På sikt kan overtrening generelt sett øke risikoen for at du drar på deg diverse belastningsskader. Mange vil oppleve at progresjonen går «feil vei», altså at man over tid klarer å trene med mindre belastning enn tidligere. Et enkelt grep for å unngå overtrening er å lytte til kroppen. Du bør hele tiden passe på at du hviler nok mellom hver økt.

Hva du velger å spise er naturligvis også en svært viktig faktor. Generelt sett bør du sikte deg inn på å ha et velbalansert kosthold, bestående av sunt fett, proteiner og langsomme karbohydrater.

Det er for øvrig ikke alltid like lett å tolke om man faktisk er overtrent. Vi gir deg derfor 8 typiske tegn på overtrening!

1. Lavt energinivå

Dette er nok en av de mest vanlige tegnene på at man bør kutte litt ned på treningen.

Dersom du aldri tillater kroppen å hente seg ordentlig inn igjen etter en treningsøkt, vil rett og slett ikke musklene kunne restitueres. Resultatet blir dermed at musklene heller brytes ned.

2. Ingen progresjon

Nok et vanlig tegn på at man trener for mye.

Om du til stadighet gir alt på trening og ikke ser noe som helst av de resultatene du ønsker deg, kan forklaringen være så enkel som at du rett og slett trener for mye.

Den utløsende faktoren trenger likevel ikke nødvendigvis være at du er for ofte på trening. Årsaken kan også være at du ikke spiser nok, eller at maten du spiser rett og slett ikke har de næringsstoffene kroppen trenger.

3. Du er irritabel

Med lavt energinivå følger ofte også irritabilitet. Typiske tegn på at man er overtrent er som nevnt at man mister overskuddet i hverdagen, og svært mange av oss vil da også oppleve å bli mer irritable.

Plutselige humørsvingninger og problemer med konsentrasjonen er derfor typiske tegn på overtrening.

4. Du sover dårligere

Når man trener alt for mye, uten å hvile nok, risikerer man at kroppen går inn i en konstant stresstilstand. Denne stresstilstanden fører på sikt til at det utskilles ulike hormoner i kroppen, som sammen vil kunne gjøre det vanskelig for deg å slappe av i hverdagen.

Typisk ser man at de som er overtrent sliter med å få tilstrekkelig med søvn, og resultatet blir en ond sirkel hvor du ender opp med å føle deg enda mer utslitt.

5. Økt søtsug

Enkelte studier har vist til at nivåene av kortisol øker i kroppen dersom man ikke får nok hvile.

Kortisol omtales ofte som stresshormonet, og har blant annet den effekten at det virker muskelnedbrytende. En av oppgavene til hormonet kortisol er å øke blodsukkeret, og dersom vi sover for lite kan kortisolproduksjonen påvirke denne balansen.

Resultatet blir at man opplever økt søtsug, og det vil dermed være mye vanskeligere å motstå diverse fristelser.

6. Høyere hvilepuls

Det finnes mange årsaker til at hvilepulsen plutselig kan stige i perioder, hvor en av årsakene er overtrening. Dersom kroppen kontinuerlig er overarbeidet, vil hvilepulsen kunne stige betraktelig, noe som er et tydelig tegn på at du bør roe ned litt i en periode.

Økt hvilepuls kan for øvrig også være et symptom på mer alvorlige tilstander, og vi anbefaler derfor at du tar kontakt med legen din dersom du opplever dette.

7. Svakere immunforsvar

For hard trening over lengre tid har faktisk vist seg å kunne påvirke kroppen i så negativ grad at også immunforsvaret påvirkes. Typiske tegn på et svekket immunforsvar er at man lettere drar på seg forkjølelser og infeksjoner.

Med et svakt immunforsvar vil også forkjølelsene ofte oppleves som sterkere, og det vil typisk ta lengre tid før man klarer å hente seg inn igjen.

8. Det verker i musklene

Ømme og verkende muskler, som ikke blir bedre over lengre tid, er ofte et typisk tegn på at man er overtrent.

Hvile mellom treningsøktene er helt essensielt dersom du ønsker å føle deg så bra som mulig. Ved hjelp av et balansert kosthold og en fornuftig treningsplan kan du drastisk redusere risikoen for overtrening.

Avatar

Bård Fjeldavli

Bård Fjeldavli lever en aktiv hverdag, og trives spesielt godt ute på sykkeltur. Han er dedikert til å veilede leserne mot de beste valgene, og er spesielt opptatt av trening og kosthold. Bård har bakgrunn fra logistikk, og skilter med en bachelorgrad fra 2013 hvor han dykket dypt inn i emner som lager, transport og salg.
facebook-social twitter-social webpage-social