Tøye magemusklene: Sjekk ut disse tøyeøvelsene

Kvinne som tøyer magemusklene

Sterk kjerne- og magemuskulatur er viktig for både generell styrke og velvære. Men vet du hvordan du tøyer magemusklene?

Når det kommer til tøying blir ofte magemusklene oversett. Kanskje har det å gjøre med at mange tror det ikke finnes gode tøyeøvelser for magen?

Magemusklene er minst like viktige som andre muskelgrupper. Når du skal trene eller har trent magemusklene bør du derfor ta like godt vare på disse musklene som andre muskelgrupper. Før treningsøkten bør du varme opp musklene med både generell og dynamisk oppvarming, og etter økten kan du gjerne ta noen gode tøyeøvelser for magen.

I denne artikkelen ser vi nærmere på hvorfor det er viktig å opprettholde myke og fleksible magemuskler, og gir deg samtidig noen gode tøyeøvelser som du enkelt kan gjennomføre hvor som helst!

Hva er fordelene med å tøye magemusklene?

Generelt sett er det viktig å tøye musklene med både dynamiske og statiske tøyeøvelser.

Dynamisk tøying innebærer at man beveger kroppen i løpet av øvelsen. På motsatt side har man statisk tøying, som enkelt og greit vil si at kroppen holdes i samme posisjon gjennom hele øvelsen.

Men OK. Hvorfor trenger man egentlig tøye magemusklene, da?

 1. Mindre ryggsmerter. For å redusere risikoen for ryggproblemer bør man bruke en kombinasjon av styrketrening og tøying. Stive og støle muskler vil gi dårligere bevegelighet, og tøying av magemusklene kan bidra til å redusere dette.
 2. Økt fleksibilitet. Å tøye muskulaturen etter en treningsøkt kan bidra til å forbedre fleksibiliteten. Dette gjelder også for magemusklene.
 3. Raskere restitusjon. Flere hevder at det å tøye magen etter trening kan bidra til raskere restitusjon. Det er i det minste verdt et forsøk!
 4. God oppvarming. Dynamiske tøyeøvelser er et perfekt verktøy for å forberede musklene på en treningsøkt. Når musklene er gode og varme før økten vil du også redusere risikoen for skader.

Gode øvelser for å tøye magemusklene

Det finnes flere gode øvelser som kan bidra til mer fleksible magemuskler. Dette er våre favoritter!

1. Cobra Pose

Cobra Pose
Kilde: HealthLine.com

Cobra Pose passer perfekt for å løsne opp stiv muskulatur i både hofte og mage.

 1. Legg deg ned på magen på en treningsmatte eller lignende. Plasser håndflatene i gulvet, under skuldrene dine.
 2. Press deretter overkroppen opp fra underlaget ved hjelp av armene dine. La blikket være vendt rett fremover.
 3. Hold denne posisjonen i omtrentlig 30 sekunder.

2. Cat-Cow

Cat-cow er en god øvelse for både rygg og mage. Her vil du kjenne at det løsnes opp i hele kjernen!

 1. Forbered deg til øvelsen ved å stå på alle 4 på en treningsmatte. Knærne skal plasseres rett under hoften, og hendene skal plasseres rett under skuldrene.
 2. Blikket vendes rett nedover, med toppen av hodet vendt rett fram.
 3. Strekk deretter halebenet bakover, samtidig som du presser hendene dine ned i underlaget og fører magen nedover. Både bryst og ansikt skal vendes oppover mot taket. Pass på at du puster inn gjennom denne delen av bevegelsen.
 4. Deretter puster du ut igjen, samtidig som du trekker magen inn og krummer øvre del av ryggen. Se for deg at du prøver å føre den øvre delen av ryggen så nærme taket som mulig.
 5. Gjenta i omtrent ett minutt.

3. De skrå magemusklene

Tøying av de skrå magemusklene

Ikke glem de skrå magemusklene. Denne øvelsen passer perfekt for å løsne opp i obliques. Du trenger ikke sitte som vist på illustrasjonsbildet. Det går helt fint å stå oppreist mens man tar øvelsen.

 1. Sett deg ned, eller stå rett opp og ned med bena samlet.
 2. Løft den ene armen opp over hodet, samtidig som du holder deg på hofta med den andre hånden.
 3. Bøy så overkroppen litt til siden. Du skal kjenne at det tøyer på siden av magen.
 4. Hold posisjonen i omtrentlig 30 sekunder, og gjenta på motsatt side.

Les også: 7 behagelige tøyeøvelser før leggetid

Kilder

Avatar

Anders

Anders har trent både styrke og kondisjon gjennom mange år, og er spesielt opptatt av kondisjonstrening. Når han ikke er ute på løpetur finner du han i blant på det lokale gymmet, hvor han trives med styrketrening. Lidenskapen er nok likevel kondisjonstrening. Anders vet hvor viktig det er å sette seg realistiske mål, og er opptatt av at trening skal være gøy, uten at man nødvendigvis må kjøre på etter de beste resultatene hele tiden. Utover dette er Anders en ivrig researcher for ulike produkter relatert til trening.