Hva er generell og dynamisk oppvarming?

Generell og dynamisk oppvarming

Er du en av de som kun løper på tredemøllen i 5 – 10 minutter før du setter i gang med treningsøkten?

Svært mange ser ut til å være av den oppfatningen av at det holder å jogge noen minutter før man går i gang med en intensiv treningsøkt.

Ofte er dessverre ikke dette nok, og i mange tilfeller er årsaken til diverse treningsskader at man rett og slett ikke har varmet opp godt nok.

Fellesnevneren for mange av de som ikke varmer opp godt nok er at de kun utfører generell oppvarming.

For å forberede musklene på tung belastning, og samtidig redusere risikoen for skader, bør du også gjennomføre det som kalles for dynamisk oppvarming.

Men hva er det egentlig?

Og hva er det som skiller dynamisk oppvarming fra andre former for oppvarming?

Generell oppvarming

Som nevnt er dette den formen for oppvarming de aller fleste av oss utfører før en treningsøkt.

Generell oppvarming innebærer simpelthen at man beveger kroppen for å øke kjernetemperaturen.

Øvelser som typisk benyttes ved generell oppvarming er altså fullkroppsbevegelser, som øker pulsen og blodomløpet i kroppen – uten at det fokuseres på èn spesiell muskelgruppe.

Vanlige eksempler på generell oppvarming er jogging, gåing, sykling og lignende.

I løpet av den generelle oppvarmingen skal du naturligvis ikke få spesielt høy puls, og tempoet bør oppleves som rolig og behagelig.

Som en god tommelfingerregel bør den generelle oppvarmingen gjennomføres før den dynamiske.

Dynamisk oppvarming

Dynamisk oppvarming er mer langt mer målrettet enn generell oppvarming, og gjennomføres typisk for at kroppen skal forberedes på de øvelsene som skal utføres senere i treningsøkten.

I motsetning til hva mange tror, trenger ikke den dynamiske oppvarmingen vare spesielt lenge.

5 – 10 minutter er mer enn nok, og øvelsene du faktisk utfører er på mange måter viktigere enn hvor lenge du holder på.

Felles for alle øvelsene du utfører under dynamisk oppvarming er at de skal legge til rette for bevegelighet og kontroll.

Mange velger også å kalle dynamisk oppvarming for bevegelighetsoppvarming, da det i praksis er ulike bevegelighetsøvelser som skal gjennomføres.

Øvelsene som kan benyttes er altså klassiske uttøyningsøvelser, som utføres dynamisk.

I praksis vil dette altså si at du beveger deg i løpet av øvelsen, ulikt fra statisk tøying, hvor du opprettholder samme posisjon hele tiden.

Lykke til med treningen!

GetFitness

GetFitness er en nettside hvor det publiseres nyttig informasjon om trening, kosthold og kosttilskudd. Vi ønsker å bidra med kunnskap og informasjon, slik at du kan gjøre de beste valgene for deg selv og din egen helse. Artiklene som publiseres på vårt nettsted er ment for å være informative, og flere av artiklene er publisert av frivillige som ønsker å dele sin kunnskap om trening og kosthold. Kontakt oss gjerne dersom du ønsker å publisere en artikkel hos oss!