Hva er generell og dynamisk oppvarming?

Generell og dynamisk oppvarming

Er du en av de som kun løper på tredemøllen i 5 – 10 minutter før du setter i gang med treningsøkten?

Det er veldig vanlig å jogge noen minutter før trening. Men er det egentlig nok?

Ofte er ikke det nok. I mange tilfeller er årsaken til skader at man rett og slett ikke har varmet opp godt nok. Fellesnevneren for mange av de som ikke varmer opp nok er at de kun utfører generell oppvarming.

For å forberede musklene på tung belastning bør du også gjennomføre det som kalles for dynamisk oppvarming.

Men hva er det egentlig? Og hva er det som skiller dynamisk oppvarming fra andre former for oppvarming?

Generell oppvarming

Dette er den oppvarmingen de fleste er best kjent med. Generell oppvarming går ut på at man beveger hele kroppen for å øke kjernetemperaturen. Øvelser for generell oppvarming er altså gjerne fullkroppsøvelser, som både øker pulsen og blodomløpet.

Vanlige eksempler på generell oppvarming er jogging, gåing, sykling og lignende.

I løpet av den generelle oppvarmingen skal du naturligvis ikke få spesielt høy puls. Tempoet bør oppleves som rolig og behagelig.

Som en god tommelfingerregel bør den generelle oppvarmingen gjennomføres før den dynamiske.

Dynamisk oppvarming

Dynamisk oppvarming er langt mer målrettet enn generell oppvarming. Oppvarmingen gjennomføres for at kroppen skal forberedes på de øvelsene som skal utføres senere i økten.

Den dynamiske oppvarmingen trenger likevel ikke vare spesielt lenge. 5 – 10 minutter er mer enn nok. Øvelsene du tar er på mange måter viktigere enn hvor lenge du holder på.

Felles for alle øvelsene du tar under dynamisk oppvarming er at de skal legge til rette for bevegelighet og kontroll. Ofte kalles det faktisk for bevegelighetsoppvarming. Dette gir mening, da det i praksis er ulike bevegelighets-øvelser man tar.

Øvelsene som kan benyttes er altså vanlige uttøyningsøvelser som utføres dynamisk. Dette er ulikt fra statisk tøying, hvor du ikke beveger kroppen underveis i øvelsen.

Avatar

Anders Olsen

Anders har trent både styrke og kondisjon gjennom mange år, og er spesielt opptatt av kondisjonstrening. Når han ikke er ute på løpetur finner du han i blant på det lokale gymmet, hvor han trives med styrketrening. Lidenskapen er nok likevel kondisjonstrening. Anders vet hvor viktig det er å sette seg realistiske mål, og er opptatt av at trening skal være gøy, uten at man nødvendigvis må kjøre på etter de beste resultatene hele tiden. Utover dette er Anders en ivrig researcher for ulike produkter relatert til trening.