Vondt i nakken når du tar sit-ups? Slik unngår du det!

Sit-ups vond nakke

Får du vondt i nakken mens du tar sit-ups? Slik trenger det jo ikke være. Følg disse rådene, og vi nærmest garanterer at øvelsen vil føles bedre!

Sit-ups er en av de mest populære mageøvelsene som finnes. Svært mange treningsprogrammer legger også opp til at du skal ta denne øvelsen.

Til tross for at sit-ups er en veldig vanlig øvelse ser man relativt ofte at øvelsen gjøres feil. Et svært vanlig problem man til stadighet hører om er at man får vondt i nakken mens man trener sit-ups.

For å takle dette problemet har du i praksis 2 alternativer.

  1. Dropp øvelsen. Ja, du leste riktig. Du kan droppe sit-ups og heller bytte den ut med andre mageøvelser. Dette er faktisk et helt greit valg, og det finnes et hav av gode mageøvelser der ute. Du kan klikke her for å se mange gode alternativer!
  2. Fiks teknikken. Om du absolutt vil fortsette med sit-ups bør du såfall gjøre noe med teknikken din. Da bør du lese videre!

Sit-ups: Den typiske feilen mange gjør

De aller fleste holder armene bak hodet mens de trener sit-ups. I utgangspunktet er ikke det et stort problem, men mange har også en tendens til å dytte hodet fremover med hendene.

Problemet med dette er naturligvis at det legges mye uønsket belastning og trykk på muskulaturen i nakken. I tillegg vil du aktivere magemusklene i mindre grad, siden du i praksis bidrar til å dytte kroppen oppover med hendene dine. Sit-ups er jo en mageøvelse, så dette er åpenbart dårlige nyheter.

Løsningen på problemet er heldigvis enkel. Det første du må gjøre er selvfølgelig å unngå at du drar hodet fremover med hendene dine. For å aktivere magemusklene i størst mulig grad bør du også bruke følgende teknikker.

  1. Dra inn magen. Se for deg at du skal dra navlen din ned mot ryggraden. Samtidig strammer du magemusklene så hardt du kan.
  2. Korsryggen skal være i kontakt med underlaget. Mens du tar øvelsen bør du passe på at korsryggen er i kontakt med underlaget. Om du følger det forrige rådet vil dette skje mer eller mindre naturlig.
  3. Ikke fold hendende bak hodet. Du bør heller bare holde fingertuppene inntil bakhodet. Albuene bør peke rett ut til siden. Da unngår du å bruke moment fra armene når du tar øvelsen.

Resultatet av disse endringene blir faktisk at du tar en annen øvelse. Crunches!

Crunches: Dette er teknikken

Crunches teknikk

Selv som crunches tilsynelatende ser ut som en enkel øvelse så kreves det litt trening for å få inn teknikken. Dette er teknikken du bør følge!

  1. Legg deg ned på en treningsmatte. Fotbladene skal være i kontakt med underlaget, og knærne skal være bøyd. Du bør ha omkring èn hoftebreddes avstand mellom føttene.
  2. Plasser fingertuppene dine bak hodet, og pek albuene rett ut til hver sin side.
  3. Stram magemusklene dine, samtidig som du fokuserer på å dra inn navlen.
  4. Bruk deretter magemusklene dine til å løfte skulderbladene dine opp fra underlaget. Korsryggen skal hele tiden være i kontakt med gulvet.
  5. Hold denne posisjonen et lite øyeblikk. Returner deretter rolig og kontrollert til utgangsposisjonen.


Les også: Lyst på synlige magemuskler? Prøv knee tuck på treningsball!

Avatar

Hege

Hege trives spesielt godt inne på treningssenteret, og har gjennom over 5 år med aktiv styrketrening tilegnet seg mye nyttig kunnskap. Hege har gjennomført flere online kurs i forbindelse med trening og kosthold, og gjør samtidig en svært god jobb som produkttester her hos oss.