Forskjellen på eksentrisk og konsentrisk muskelarbeid

Eksentrisk muskelarbeid

Du har kanskje hørt om at det finnes ulike typer muskelarbeid.

To begreper som går igjen er eksentrisk og konsentrisk muskelarbeid. Dette er de 2 typene muskelarbeid du bruker når du trener styrke. Til tross for at begrepene høres kompliserte ut, er det ikke spesielt vanskelig å forstå forskjellen.

Konsentrisk muskelarbeid

Konsentrisk muskelarbeid vil si at kraften som utføres av muskelen er større enn kraften som påvirker den.

La oss se på en populær styrkeøvelse, nemlig benkpress. Det er helt nødvendig at kraften som presser stanga opp fra brystet ditt er større enn motkreftene. Kraften du gir fra deg må altså være større enn den vektbelastningen du trener med.

Når man tenker på det gir jo det mening. Hvordan skulle du klart å presse vektstanga opp fra brystet hvis kraften var mindre?

Når kraften som frigis fra musklene dine er større sier man at muskelen kontraherer. På godt norsk betyr det at muskelen trekker seg sammen.

Kort oppsummert vil altså konsentrisk muskelarbeid si at musklene dine gir fra seg mer kraft enn motbelastning. Det vil igjen føre til at muskelen trekker seg sammen.

Eksentrisk muskelarbeid

Eksentrisk muskelarbeid er det motsatte av konsentrisk muskelarbeid. Dette vil oppstå når kraftutviklingen er mindre enn motkreftene. Eksentrisk muskelarbeid vil føre til at muskelen forlenges.

Vi ser igjen på eksempelet med benkpress. Den eksentriske fasen av løftet oppstår når vi fører stanga ned igjen mot brystet.

Igjen gir det jo mening. Hvordan skal du kunne føre stanga ned igjen mot brystet om kraften du utøver er større enn vektbelastningen?

Eksentrisk muskelarbeid kalles ofte bremsende muskelarbeid. Denne typen muskelarbeid oppstår i den fasen av løftet hvor du senker vektene ned igjen.

Avatar

Anders Olsen

Anders har trent både styrke og kondisjon gjennom mange år, og er spesielt opptatt av kondisjonstrening. Når han ikke er ute på løpetur finner du han i blant på det lokale gymmet, hvor han trives med styrketrening. Lidenskapen er nok likevel kondisjonstrening. Anders vet hvor viktig det er å sette seg realistiske mål, og er opptatt av at trening skal være gøy, uten at man nødvendigvis må kjøre på etter de beste resultatene hele tiden. Utover dette er Anders en ivrig researcher for ulike produkter relatert til trening.