Hjelper C-vitamin mot forkjølelse?

C-vitamin mot forkjølelse

Vitamin C er bra for kroppen, det er det liten tvil om. Men hjelper egentlig dette vitaminet mot forkjølelse?

Hva er vitamin C?

C-vitamin er et svært viktig vitamin for menneskekroppen, og faller innunder kategorien antioksidanter.

Forskning har vist at et tilstrekkelig inntak av antioksidanter kan bidra til å motvirke en lang rekke kreftformer og andre sykdommer, og man ser at vitamin C inngår i en lang rekke prosesser i kroppen.

Primært skilles det mellom to ulike kategorier av vitaminer – nemlig vannløselige og fettløselige vitaminer.

Vitamin C er et av de vannløselige vitaminene, noe som i praksis betyr at overskuddet vil skilles ut via urinen.

Slik som de andre vitaminene, er også vitamin C et essensielt næringsstoff – som i praksis innebærer at vi må ha visse mengder av dette i kroppen for å overleve.

Dersom man lider av kraftig mangel på vitamin C, kan man faktisk få den dødelige sykdommen skjørbuk.

Det er for øvrig svært lav risiko for å få dette dersom du har et passelig fornuftig kosthold, og man ser typisk at sykdommen oppstår hos alkoholikere med alvorlig vitaminmangel.

Utover dette har vitamin C vist seg å ha en gunstig effekt på immunforsvaret vårt, og det er nok derfor stadig flere sverger til at C-vitamin kan motvirke og behandle forkjølelse.

Men har egentlig vitamin C noen beskyttende effekt mot forkjølelser, og fungerer det mot allerede pågående infeksjoner?

C-vitamin mot forkjølelse

Det er utført mange studier som ser på sammenhengen mellom inntaket av C-vitamin og forkjølelse.

Dersom man samlet sett ser på resultatene fra disse studiene, er det mye som tyder på at C-vitamin antageligvis ikke har særlig stor innvirkning på forkjølelser – både når det kommer til forebygging og behandling av eksisterende forkjølelser.

Flere av studiene har konkludert med at vitamin C ikke ser ut til å forebygge forkjølelse hos voksne mennesker, men dette vil ikke nødvendigvis si at det ikke har noen effekt.

I en av studiene så man blant annet at C-vitamin hadde en viss effekt mot forkjølelse for en mindre subgruppe – nemlig svært aktive personer.

Her var det for øvrig ikke snakk om vanlige mosjonister, men heller eksempelvis eliteutøvere og maratonløpere.

Dette tilsier allikevel ikke at C-vitamin ikke har noen effekt mot forkjølelser for den vanlige mannen i gata.

For å fatte en tydelig konklusjon trengs det rett og slett flere studier, og det trengs også flere studier for å avklare hvor stor dose man eventuelt vil trenge.

På bakgrunn av at C-vitamin er et vannløselig vitamin, er det for friske personer generelt sett liten risiko ved å øke inntaket i en viss periode.

Dersom du får en forkjølelse, og ellers er frisk, er det derfor ingenting i veien for å prøve med et litt høyere inntak av vitamin C i en liten periode.

Hvem vet, kanskje gir det deg en viss effekt?

GetFitness

GetFitness er en nettside hvor det publiseres nyttig informasjon om trening, kosthold og kosttilskudd. Vi ønsker å bidra med kunnskap og informasjon, slik at du kan gjøre de beste valgene for deg selv og din egen helse. Artiklene som publiseres på vårt nettsted er ment for å være informative, og flere av artiklene er publisert av frivillige som ønsker å dele sin kunnskap om trening og kosthold. Kontakt oss gjerne dersom du ønsker å publisere en artikkel hos oss!