3 nybegynnerfeil på diett: Disse bør du unngå!

Feil på diett

Går ikke dietten helt som planlagt? Da bør du sjekke om du gjør noen av disse klassiske nybegynnerfeilene!

Alle kan forandre kroppen sin til det bedre, gitt at de gjør de rette tingene over tid. For å gjøre de rette tingene må du naturligvis unngå de mest klassiske nybegynnerfeilene. Her er våre topp 3 nybegynnerfeil på diett!

1. Du kjenner ikke tallene dine

Dette er faktisk en av de vanligste nybegynnerfeilen på diett. Enten du prøver å legge på deg mer muskler eller gå ned i vekt, så er det helt kritisk at du har en viss formening om hvor mye kalorier du trenger å få i deg.

Nøkkelen er naturligvis å finne ut av hvor mange kalorier du forbrenner i løpet av en gjennomsnittlig dag. Om du ønsker å legge på deg mer muskler bør du innta litt mer enn du forbrenner. Hvis målet er å gå ned i vekt, bør du naturligvis innta litt mindre enn du forbrenner.

Det er selvfølgelig vanskelig å vite nøyaktig hvor mange kalorier man forbrenner hver eneste dag. For å få et godt anslag anbefaler vi at du bruker kalorikalkulatoren vår!

GetFitness Kalorikalkulator

Når du har funnet ut hvor mye du forbrenner hver dag, gjenstår det bare å ha en viss over hvor mange kalorier du faktisk spiser. Du trenger ikke veie all maten, men det kan være greit å gjøre et lite overslag hver gang du spiser. Alternativt kan du bruke en app til å logge matinntaket gjennom dagen. Du trenger ikke være i overkant nøyaktig, og for hvermansen er det sjeldent behov for å logge all mat ned på grammet. Det viktigste er at du i det minste har en formening om hvor mye du faktisk spiser.

Nøkkelen til gode resultater ligger ofte i kostholdet. Ikke overse det!

2. Du spiser ikke nok proteiner

Proteiner. Det omtales ofte som det viktigste makronæringsstoffet, men likevel er det mange som sliter med å få i seg nok. Et tilstrekkelig inntak av proteiner sikrer optimale forhold for muskelvekst, og bidrar også til at man mister mindre muskler på diett.

Greit nok. Du trenger nok ikke like mye proteiner som noen av kosttilskuddsleverandørene vil ha deg til å tro. Enkelte går så langt som å hevde at man trenger 3 – 4 gram per kilo kroppsvekt. Ikke bare blir det dyrt, det er helt unødvendig!

Men, man skal likevel ikke glemme viktigheten av å få i seg nok proteiner. Det er litt uenighet blant forskerne om nøyaktig hvor mye proteiner man trenger, men generelt sett anbefales et inntak mellom 1,6 – 2,2 gram per kilo kroppsvekt.

3. Du vil se resultater med en gang

Hvem vil vel ikke ha raske resultater? Det hadde jo vært en drøm om man kunne skimte vaskebrett-magen allerede etter 2 uker med litt strengt kosthold.

Slik fungerer det naturligvis ikke i praksis. Livsstilsendringer er et maraton, ikke en sprint. Så enkelt er det!

Men hva skal man gjøre for å holde motivasjonen oppe når resultatene ikke kommer med en gang? Nøkkelen er å sette seg klare, tydelige og oppnåelige mål. Resultatene kan faktisk komme ganske så raskt. Du må bare vite hvor du skal se etter dem.

Før du går i gang med dietten bør du derfor sette deg ned og tenke litt gjennom hva du faktisk ønsker å oppnå. Gå ned i vekt? Smalere midje? Mer muskelmasse?

Så snart du har funnet ut av hva som er målet ditt, bør du dele opp disse målene i mindre delmål. Disse delmålene bør være relativt enkle å oppnå, og alle målene bør inngå som en del av den større planen du har med dietten.

Kanskje du har lyst til å gå ned 10 kilo totalt. Hva med å dele opp det i 10 delmål, hvor hvert mål oppnås når du har gått ned 1 kilo? Da vil du raskt se at resultatene kommer på løpende bånd, og hovedmålet ditt vil ikke lenger virke like uoppnåelig.

Nøkkelen til å holde kontroll på disse delmålene er selvfølgelig at du logger resultatene dine. Bruk gjerne en app, eller skriv enkelt og greit opp målene dine i en notatblokk. På denne måten holder du oversikt over progresjonen!

Avatar

Hege Vestrum

Hege trives spesielt godt inne på treningssenteret, og har gjennom over 5 år med aktiv styrketrening tilegnet seg mye nyttig kunnskap. Hege har gjennomført flere online kurs i forbindelse med trening og kosthold, og gjør samtidig en svært god jobb som produkttester her hos oss.