Disse basisvarene bør du alltid ha i kjøleskapet

Basisvarer til kjøleskapet

Sliter du med at du er uopplagt og i dårlig form? Med disse basisvarene i kjøleskapet kan du løfte motivasjonen og komme i bedre form.

Enten du trener eller bare vil leve litt sunnere, så har kostholdet ditt mye å si. Her skal vi se på noen basisvarer du alltid bør ha i kjøleskapet for å få et sunnere og mer variert kosthold. Ingrediensene er ment for å ha stor anvendelighet og være spekket med sunne næringsstoff vi alle trenger.

1. Egg

egg

Det fins nesten ingen matvare som dekker flere behov enn egg.

Den enkle ingrediensen er fullspekket med næringsstoff som vitaminer, proteiner, mineraler, folater, fosfor, selen, jod også videre. Dessuten er egg svært anvendelig.

Egg er hovedingrediens i så mange matretter man enkelt kan putte sammen. Hva med omelett, eggerøre, pannekaker, suppe eller salat? Egg kan brukes til så godt som alle måltider. Enten det er frokost, middag eller kvelds!

2. Grønnsaker

Gode grønnsaker

Grønnsaker er en naturlig kilde til riktig næring. Problemet for mange er at de ikke orker å tilberede grønnsakene.

Det som kan være smart er å finne noen grønnsaker man liker godt, og ta seg litt tid til å forberede dem i måltider. En enkel løsning er å kutte opp grønnsaker i litt store stykker og bruke dem i salater eller smoothie.

Grønnsaker med størst næringsinnhold er tomater, kål, gulrøtter og paprika. Samtidig er grønnsaker viktig å implementere i middagen, fordi mange har en tendens til å bruke for mye kjøtt, og for lite grønt. Kombinasjonen har også en positiv visuell effekt på matlysten.

3. Melk

Det er ikke alle som mener melk er nødvendig for voksne mennesker. Og det kan godt hende man ikke trenger å drikke melk hver dag. Man kommer likevel ikke unna at melk er rikholdig på næring som kalium, kalsium, riboflavin, B12 vitamin og mye mer.

Melk bygger og forsterker skjelettet, og kan forhindre diabetes. Det fins så mange ulike typer melk og meieriprodukter som man kan velge mellom!

4. Frukt og bær

Blåbær blodtrykk

Det er ikke all frukt og bær som skal ligge kjøleskapet, men en huskeregel kan være at de som tåler norsk klima også kan være i kjøleskapet.

Det fins flere fordeler forbundet med frukt og bær, slik som at man kan høste dem gratis i naturen og bruke dem på alt fra middager til desserter.

De er rike næringskilder til naturlig sukker, ikke raffinert sukker. For de som vil leve en aktiv og fartsfylt tilværelse, er kanskje ikke forberedelser det viktigste, men frukt og bær kan man spise både som mellommåltider og blande inn i andre retter.

5. Tran

Tran er en basisvare som ikke enger seg så godt til andre ingredienser, men som har stort innhold av den viktige omega-3 fettsyren fra fisk.

En skje tran om dagen vil tilføre kroppen viktige ingredienser du trenger for å holde deg frisk og sunn!

6. Nøtter

Valnøtter

Nøtter er fulle av sunne fettsyrer og har en god effekt på mange av kroppens funksjoner. Men det er med nøtter som så mange andre ting. Man skal ikke ha for mye av dem.

En håndfull av nøtter som hasselnøtter, mandler, macadamia og pistasjnøtter er bare noen av sortene som gir næring.

Det som er bra med nøtter er at de kan spises som de er uten skallet, eller brukes i mange retter. En salat iblandet nøtter er en kilde til sunt kosthold. Mange bruker også cashewnøtter sammen med retter med ris!

7. Kjøtt og/eller fisk

Fisk og grønnsaker

Et vanlig norsk kosthold bør inneholde en viss andel kjøtt og fisk.

Både kjøtt og fisk er gode kilder til proteiner av høy kvalitet. Samtidig er det anbefalt at du får i deg fet fisk minst 1 – 2 ganger per uke!

8. Sjokolade

En kontroversiell, men viktig basisvare man bør ha i kjøleskapet er sjokolade. For det første er den rik på raske kalorier, som vil gi deg et løft når du trener, men først og fremst er den jo utrolig god på smak.

Man blir glad av en bit sjokolade, som man kan blande med mange av de basisvarene vi har nevnt ovenfor.  Det er ikke uten grunn fjellvante folk har en pose med en blanding av sjokolade, nøtter, bær og frukt i.

Som så mye annet er ikke sjokolade særlig sunt i store mengder, men litt kan man jo unne seg!

Inspirasjon:

Avancia.no

Vektklubb.no

Avatar

Bård Fjeldavli

Bård Fjeldavli lever en aktiv hverdag, og trives spesielt godt ute på sykkeltur. Han er dedikert til å veilede leserne mot de beste valgene, og er spesielt opptatt av trening og kosthold. Bård har bakgrunn fra logistikk, og skilter med en bachelorgrad fra 2013 hvor han dykket dypt inn i emner som lager, transport og salg.
facebook-social twitter-social webpage-social