Hvordan øke forbrenningen

Forbrenning er en kombinasjon av kjemiske prosesser som kroppen bruker til å gjøre om maten vi spiser til energi.

Økt forbrenning gir vekttapHvileforbrenningen er den energien kroppen bruker for å i det hele tatt overleve, den brukes når du puster, når blodet pumpes ut i kroppen og sørger for at organene gjør det de skal for å holde liv i deg.

Vi har også den forbrenningen som vi styrer selv, den brukes når vi går eller løper, gjør husarbeid eller er på trening.

Så hva kan man gjøre for å øke forbrenningen?

Hvileforbrenningen din vil være lik fra dag til dag, men det er noen tips du kan ta i bruk for å øke dagsforbrenningen din.

1. Ikke kutt for mye kalorier

Hvis du spiser for lite og kroppen ikke får nok energi, vil stoffskiftet ditt tro at det er harde tider og dermed minske forbrenningen din for å spare energi. Dersom målet ditt er å gå ned i vekt, vil det lønne seg å være litt over eller på lik linje med hvileforbrenningen din. Du kan regne ut hva hvileforbrenningen din er ved å følge denne formelen;

For menn: 10 x (vekt i kg) + 6,25 x (høyde i cm) – 5 x (alder) + 5
Eksempel – Mann på 90 kg, 185 cm, 30 år
10 x 90 kg + 6,25 x 185 cm – 5 x 30 år + 5 = 1911 kcal

For kvinner: 10 x (vekt i kg) + 6,25 x (høyde) – 5 x (alder) – 161
Eksempel – Kvinne på 60 kg, 165 cm, 25 år
10 x 90 kg + 6,25 x 165 cm – 5 x 25 år – 161 = 1345 kcal

2. Kosttilskudd

Det finnes mange kosttilskudd som skal booste forbrenningen din, men her bør du velge tilskudd med ingredienser som har en dokumentert effekt.

Et av disse er koffein som nevnes litt lenger ned i artikkelen. Koffein er anerkjent for å øke forbrenningen, og kan fås som kosttilskudd dersom man ikke er spesielt glad i kaffe.

En annen ingrediens du bør se etter er klorogensyre, denne gjør at fettcellene brytes ned og frigjør fettsyrer.

Capsaicin, en ingrediens i chili, er også effektiv for å øke forbrenningen. Den stimulerer stoffskiftet, øker varmeproduksjonen, fremmer nedbryting av fett og kan også forhindre fettoppbevaring.

Om du kunne tenke deg å prøve kosttilskudd, sjekk ut disse!

3. Spis proteiner i hvert måltid

Når du spiser, så øker dette forbrenningen i noen timer. Dette kalles TEF (Termic effect of food), og betyr at kroppen bruker energi for å bryte ned og omdanne energien fra maten til energi som kroppen kan bruke eller lagre. Ved å spise mye proteiner vil det gi en økning av TEF som dermed øker forbrenningen med 15-30%, sammenlignet med 5-10% for karbohydrater og 0-3% for fett. Proteinrik mat vil også gi deg en større metthetsfølelse som gjør at du spiser mindre, samtidig som det vil vedlikeholde muskelmassen din.

Her kan du dessuten sjekke ut vår test av proteinpulver, dersom du ikke får nok proteiner fra maten du spiser!

4. Tren styrke

Mange lurer på hvilke øvelser man bør ha i et treningsprogram for nybegynnereStyrketrening er noe av det beste du kan gjøre for å øke forbrenningen din. Trener du regelmessig og øker muskelmassen din, så vil forbrenningen din på sikt øke fordi muskler forbrenner mer enn fettvev. Jo mer muskler, jo mer energi kreves. Rett etter en treningsøkt så vil også etterforbrenningen være høyere enn ved mange andre treningsformer (opptil 6 timer). Sjekk ut vårt treningsprogram for å gå ned i vekt her!

5. Fyll opp med kaffe og te

Studier viser at koffeinet i kaffe kan øke forbrenningen ved å øke utskillelsen av fett fra fettceller. Det er vist at det kan øke forbrenningen med 3-11% da det stimulerer sentralsystemet og gir høyere puls, som igjen gjør at man bruker mer energi. Grønn te, i likhet med kaffe, virker oppkvikkende og inneholder rikelig med antioksidanter som får fart på forbrenningen din.

6. Få nok søvn!

Mangel på søvn er knyttet til større risiko for overvekt, og det kan skyldes de negative effektene man får ved søvnmangel. Dette kan gi økt blodsukkernivå og insulinresistens, som igjen gir høyere risiko for diabetes type 2. Mangel på søvn gir også en økning av sulthormonet ghrelin som gjør at du føler deg mer sulten, samtidig som metthetshormonet leptin synker. Dette kan forklare hvorfor de som lider av søvnmangel sliter med å gå ned i vekt.

Følger du disse tipsene vil du se en positiv effekt på vektnedgangen din!

Lykke til!