Ketodietten: Dette bør du vite før du går igang

Ketodietten: Dette bør du vite

Har du hørt om ketodietten? Vurderer du å starte på den? Da bør du lese videre, så skal vi gi deg noen av svarene og se på hva ekspertene sier.

For noen år siden snakket «alle» om lavkarbodietten. Det er fortsatt noen som følger den, men den har også kommet i en ny variant, nemlig ketodietten!

Hva er ketodietten?

Ketodietten går ut på at man spiser mye fettrik mat og har et lavt inntak av karbohydrater. Men før vi går videre. Hva er egentlig karbohydrater?

Karbohydrater

Om du i det hele tatt skal vurdere å begynne med ketodietten, er det greit å vite hva karbohydrater er, om du ikke allerede vet det. Karbohydrater er det vi kan referere til som «kroppens drivstoff». Når vi spiser mat som er rik på karbohydrater, vil fordøyelsessystemet omdanne det til enkle sukkerarter, som eksempelvis fruktose, glukose og galaktose.

For å frakte glukosen fra blodet og inn til cellene, trenger vi insulin. Dette produseres i bukspyttkjertelen. I cellene blir glukosen brukt som energi. Overskuddet blir lagret i muskler, fettceller og lever som glykogen, og ligger her som energireserver til senere bruk.

Det er både komplekse («sunne») og enkle («usunne») karbohydrater. De komplekse finner vi blant annet i belgfrukter, kornprodukter, grønnsaker, frukt og bær. Enkle karbohydrater finner vi i matvarer som er tilsatt sukker, f.eks. hvit pasta, hvetebrød, sukkerbrus, godteri osv. Man finner også en viss mengde av de enkle karbohydratene i frukt og lignende, men heldigvis får man mange sunne næringsstoffer med på kjøpet.

De komplekse karbohydratene er ikke bearbeidet og derfor inneholder de også naturlige fibre og vitaminer, noe de enkle karbohydratene ikke gjør. Derfor refereres det ofte til enkle karbohydrater som «tomme kalorier»!

Ketose

Nå som du vet hva karbohydrater er, er det enklere å forklare ketodietten. Når du bytter ut karbohydrater med fett lurer du kroppen til å bruke fettet som energikilde, i stedet for karbohydrater. I teorien skal det kunne bidra til at kroppen din brenner mer fett.

Når du reduserer på karbohydratene, vil blodsukkeret ditt senkes. På den måten vil kroppen din «sultes», uten at du nødvendigvis føler deg sulten. Mange rapporterer også om at de går raskere ned i vekt.

Helt enkelt er altså ketose en tilstand man går inn i dersom man spiser svært lite karbohydrater (20 – 50 gram per dag). Med ketodietten er målet at man skal la kroppen være i en konstant tilstand av ketose. Dette vil definitivt kunne bidra til at man går ned i vekt – men hvor bra dietten er for helsa er mer omdiskutert. Man fjerner jo tross alt et av de viktigste næringsstoffene for kroppen, nemlig karbohydratene.

Hvilke matvarer inngår i ketodietten?

Ketodietten: hva er det?

På ketodietten kan du spise grove grønnsaker, slik som grønne bønner, erter, brokkoli og blomkål. Ellers er det også vanlig å innta moderate mengder av oliven, egg, avokado, fisk- og skalldyr, fjærkre, ost, kjøtt, smør og nøtter, i tillegg til proteinrike yoghurter. Protein- og fettrik mat, med andre ord!

De aller fleste grønnsaker er innafor, men grønnsaker som vokser under bakken inneholder ofte for mye stivelse til å kunne være en del av ketodietten.

Det er viktig å få i seg rikelige mengder med vann. Du kan også drikke sukkerfri brus, som Pepsi max og Cola zero, men det anbefales å holde det på et minimum!

Hva kan jeg ikke spise?

Du kan ikke spise noen form for godteri, kaker og desserter. Frukt bør man også spise lite av på ketodietten, siden innholdet av karbohydrater er relativt høyt. I tillegg må du sette til side frokostblandinger og kornblandinger, brød, pasta, ris, pizza og lignende.

Når det kommer til drikke, må du holde deg unna alt av sukkerholdige drikker, som juice, sukkerbrus, melk, vin og øl. Alt som er godt, med andre ord!

Ikke alt fett er like sunt

Selv om ketodietten går ut på å bytte ut karbohydrater med fett, er det likevel greit å tenke litt over hva slags fett du spiser. Det anbefales at du spiser umettet fett som du finner i avokado, fet fisk, oliven og planteoljer.

Du bør derimot være mer forsiktig med å stappe i deg store mengder av mettet fett. Ketodietten er altså ikke en unnskyldning for å hive innpå med bacon, smør, fløte og ost!

Er jeg garantert vektnedgang med ketodietten?

Nei. Det er ikke bare å stappe i seg masse fett og tenke at kiloene vil rase av. Det er viktig at fettet du forbrenner ikke kun er fra maten, men faktisk kommer fra kroppen din.

For å oppnå vektnedgang må du derfor ikke spise flere kalorier enn du forbrenner. Klarer du det, vil du mest sannsynlig oppleve at kiloene forsvinner.

Er ketodietten farlig?

«I mange slike dietter øker man inntaket av fett. Hvis dette er mettet fett, øker risikoen for høyt LDL-kolesterol og hjerte- og karsykdommer»

Dette uttalte Jøran Hjelmesæth til forskning.no. Han er senterleder ved senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst, Sykehuset i Vestfold og professor i avdeling for endokrinologi, sykelig overvekt og forebyggende medisin på Universitet i Oslo.

En studie fra Yale University underbygger denne uttalelsen. Etter å ha testet dietten på mus, fant de ut at en kortvarig ketodiett hadde helsefordeler, mens det allerede etter en uke begynte å vises negative effekter. Kaloriene musene fikk servert bestod av 90 % fett og mindre enn én prosent karbohydrater.

Redusert blodsukker og betennelser

Når én uke var gått kunne man se helsefordeler hos musene, i form av redusert betennelse og blodsukker. Etter dette begynte de negative effektene å vise seg. Musene fikk i seg mer fett enn de klarte å forbrenne. Resultatet var at flere av dem utviklet fedme og diabetes. Forskerne mener dette skyldes at de fikk mindre mengder immunceller.

Det er derimot viktig å huske at det er forskjell på menneske og mus. Studien er foreløpig ikke utført på mennesker!

Den gylne middelvei

Det ser altså ut til at ketodietten kan være veien å gå for noen, så lenge de vet hva de driver med og ikke holder på for lenge. Vi vet jo at vi i den vestlige verden spiser altfor mye fett og karbohydrater og at det resulterer i både diabetes og fedme. I tillegg fører det med seg flere tilleggssykdommer, som hjerte- og karsykdommer, leddgikt og diabetes.

Derfor er det viktig at vi kommer fedmen til livs, og her kan kanskje ketodietten være en god start, før man går over til litt mer trygge matvaner.

Det er uansett svært viktig at du snakker med legen din før du begynner på en ekstrem omlegging av kosten din. Og ikke glem at karbohydrater er svært viktig for viktige organer, som hjernen og resten av sentralnervesystemet!

Kilder

Kristin Aksnes

Kristin Aksnes

Kristin har flere års erfaring som tekstforfatter og oversetter. I tillegg har hun lang erfaring fra helsesektoren, og har god innsikt i ulike kosttilskudd og deres påvirkninger på kroppen. Bak hver tekst som Kristin skriver, ligger det nøye research, så du som leser skal være sikret god og riktig informasjon. På fritiden trives Kristin ute i naturen, hvor hun pleier sin hobby med geocaching.
facebook-social instagram-social xplace-social