Diett og treningsprogram – ikke gjør denne feilen!

diett og treningsprogram

Mange av oss har vært på diett, og vi vet hvor vanskelig det kan være.

Det er på ingen måte umulig å få gode resultater, men det er allikevel mange ting man kan gjøre som rett og slett gjør det vanskeligere å oppnå de resultatene man ønsker.

Ofte ser man at de som forsøker å gå ned i vekt gjør drastiske endringer i treningsprogrammet sitt, og da gjerne i form av både høyere volum og økt intensitet – typisk ved hjelp av kortere pauser mellom settene, eller eventuelt supersett.

Misforstå oss rett – vi sier ikke at dette ikke fungerer.
Ved å øke både treningsmengde og -intensitet vil du utvilsomt oppnå et høyere energibehov, som i praksis også vil føre til et større kaloriunderskudd.
Mer intensive treningsøkter har faktisk også vist seg å øke utskillelsen av adrenalin, som vil hjelpe kroppen til å forbrenne mer kalorier også etter økten er ferdig.

Når det er sagt, så mener vi allikevel ikke at dette er den beste treningsmetoden når man er på diett.

Tenk deg om; dersom du begynner med denne strategien og går all out med en gang – hva skal du da gjøre når vektnedgangen stagnerer? Skal du øke intensiteten enda mer?

Dette er den typiske feilen man ser veldig mange av de som ønsker å gå ned i vekt gjør.
De går rett og slett for hardt ut, som ikke bare gjør det vanskeligere å bryte gjennom platåer på et senere tidspunkt – det vil også øke risikoen for at du mister motivasjonen!

Foruten den psykiske faktoren, vil også overdreven intensitet og treningsmengde over tid kunne øke nivået av kortisol i kroppen – som er noe du utvilsomt ønsker å unngå dersom målet ditt er å beholde så mye muskler som mulig.

Når det kommer til trening, er det faktisk flere faktorer som kan føre til en uønsket økning av kortisol i kroppen:

  1. Volum: Økt treningsvolum vil på sikt kunne føre til at det skilles ut mer kortisol.
  2. Intensivitet: Økt intensivitet, altså flere repetisjoner og færre pauser, vil også kunne øke utskillelsen av kortisol.
  3. Psykisk stress: Dersom du går for hardt ut, er det fort gjort å bli litt stresset. Psykisk stress har flere ganger vist seg å øke nivået av kortisol i kroppen.
  4. Belastning: Det har gang på gang vist seg at du ikke bør trene til failure i hvert eneste sett, da det også vil bidra til økte kortisolnivåer.

Løsningen

Dersom du ønsker å beholde så mye muskelmasse som mulig, samtidig som du går ned i vekt, bør du fokusere på et treningsprogram hvor det totale volumet er relativt lavt.

Dette er forøvrig ikke en unnskyldning for å legge seg på latsiden, og vektene skal som alltid være tunge.

Svært mange har også fått gode resultater av å legge om til et fullkroppsprogram, da det vil føre til at du får trent de samme muskelgruppene flere ganger per uke.

Med et kaloriunderskudd er det svært viktig å stimulere musklene, slik at du ikke mister alle de resultatene du har jobbet så hardt for – og et fullkroppsprogram vil kunne bidra til dette!

Lykke til med vektnedgangen!

GetFitness

GetFitness er en nettside hvor det publiseres nyttig informasjon om trening, kosthold og kosttilskudd. Vi ønsker å bidra med kunnskap og informasjon, slik at du kan gjøre de beste valgene for deg selv og din egen helse. Artiklene som publiseres på vårt nettsted er ment for å være informative, og flere av artiklene er publisert av frivillige som ønsker å dele sin kunnskap om trening og kosthold. Kontakt oss gjerne dersom du ønsker å publisere en artikkel hos oss!