Proteinshake til frokost: En god start på dagen

Proteinshake frokost

Vil en proteinshake til frokost gi deg en optimal start på dagen? Og hvorfor er det så viktig med proteiner tidlig på morgenen? Les mer om fordelene med proteinshake som dagens første måltid. Vi går også en del myter nærmere i sømmene. 

Mange tyr til proteinshake til frokost. Noen velger det fordi det er raskt å lage og enkelt å ta med seg på vei til jobb eller skole. Andre tenker at det er mye sunnere enn den tradisjonelle brødskiva. Men hvor sunt er det egentlig?

Hvorfor er proteiner viktig om morgenen?

Proteinshake til frokost: En god start på dagen

Vi vet at proteiner er viktig for oss, men hvilke positive effekter vil du merke ved å spise en mer proteinrik frokost?

I Norge har vi ofte en frokost bestående enten av brødskiver eller ulike typer frokostblandinger. Likefullt er det mange som sliter med rumlende og sulten mage lenge før lunsj. Hvorfor?

Svaret er enkelt. Det handler om proteininntak. Hvis frokosten din ikke inneholder nok proteiner, vil du bli raskere sulten. Dermed er det også lettere å ty til småspising eller at du spiser altfor mye til resten av dagens måltider.

Får du i deg nok proteiner, vil du ikke ha samme problemet med sultfølelse. Samtidig fører proteiner til at blodsukkerstigningen er mer stabil.

Gir økt dopaminnivå

Trenger du en annen god grunn til å inkludere mer proteiner i frokosten din? Det er nemlig forsket på effektene proteiner har på kroppen. Her fant man ut at en proteinrik frokost også gir økt dopaminnivå. Dopamin er ofte omtalt som «lykkehormonet», og er altså et hormon som får oss til å føle glede og belønning.

Protein får du fra animalske matvarer, som egg, melkeprodukter, fisk, biff, og kylling. Det finnes også vegetabilske kilder med mye proteiner, slik som nøtter, frø og belgfrukter. Eller du kan gjøre det enkelt og lage deg en proteinshake. Dette kan være spesielt nyttig for deg som kanskje ikke har den aller beste matlysten om morgenen.

Trenger du en god oppskrift på proteinshake? Det skal du selvfølgelig få av oss.

Oppskrifter på proteinshake

Proteinshake før eller etter trening

Det aller enkleste er selvfølgelig om du har proteinpulver for hånden. Da slipper du å dra frem blenderen, og proteinshaken er ferdig etter drøyt 30 sekunder.

Om du ikke allerede har kjøpt proteinpulver anbefaler vi at du sjekker ut 100% Whey Protein fra Proteinfabrikken. Du kan lese vår test av produktet her!

1. Proteinshake med peanøttsmør og kakao

Denne oppskriften har vi funnet på Tine.no, og den viser seg å være svært populær blant folket. Mange melder om at smaken minner litt om Snickers!

Ingredienser til 1 porsjon

 • 1 banan.
 • 1 ss peanøttsmør.
 • 2 ss kakao.
 • 2,5 dl lettmelk.
 • 2 dl mager cottage cheese.
 • 1 ss granola til topping.

Slik gjør du det 

 1. Ha alle ingrediensene (minus granolaen) i en blender. Bland til du har fått en glatt konsistens.
 2. Hell shaken i et glass og strø eventuelt granolaen på toppen.

2. Proteinshake med havregryn og banan

Havregryn er sunt – det er det liten tvil om. Hva med en proteinrik shake med banan, havregryn og cottage cheese?

Ingredienser til 2 porsjoner

 • 1 ts kakaopulver.
 • 1 stk banan.
 • 25 g havregryn.
 • 150 g cottage cheese.
 • 4 dl melk.

Slik gjør du det

 1. Ha alle ingrediensene i en blender.
 2. La blenderen jobbe til alt er godt blandet, cirka 30 sekunder.
 3. Hell proteinshaken i store glass.

Tips til godt proteinpulver

100% whey proteinfabrikken

Å lage proteinshaker kan jo fort ta litt tid. Om du vil spare tid kan du heller kjøpe ferdig proteinpulver som du blander ut med melk eller vann. Det finnes utallige proteinpulver- og shaker på markedet. Personlig har vi funnet en favoritt hos 100% Whey Protein fra Proteinfabrikken, som vi også har omtalt her.

100% Whey er fremstilt av myseprotein. I tillegg til å inneholde rikelige mengder med BCAA, som er viktig for økt muskelmasse, vil du få i deg alle de essensielle aminosyrene kroppen din trenger for optimal funksjon.

Det kan fort bli ensformig med samme smaken dag ut og dag inn. Heldigvis kan du få 100% Whey i flere ulike smaker. Vi nevner blant annet banan, jordbær, mocca-chocolate, peanut-chocoloate, bringebær, sjokolade, sweet mango og vanilla dream.

Pulveret blandes enkelt ut i vann eller melk. Vi anbefaler melk om du ønsker en litt fyldigere smak. Én enkelt servering gir deg hele 22 gram proteiner!

Myter om proteinshake

Som med så mye annet, verserer det en rekke myter om proteinshake. Vi skal her komme noen av dem til livs.

1. For å ha effekt av treningen, bør jeg innta protein umiddelbart etterpå

Det er riktig nok sånn at kroppen absorberer protein mer effektivt rett etter trening. På den annen side vil musklene dine fortsette å tilpasse seg og vokse i 2-3 dager etter en treningsøkt. Med mindre du er toppidrettsutøver, vil det derfor være det generelle kostholdet som avgjør resultatet.

2. Det er kun protein som kan lede til muskelvekst

For å bygge muskler, som jo er laget av protein, må man naturligvis innta nok proteiner om man skal få noen resultater. Likevel vil det ikke hjelpe å hive innpå masse proteiner, om du ellers har et kaloriunderskudd. I så tilfelle vil nemlig proteinet bli brukt til forbrenning, fremfor å bidra til økt muskelvekst.

3. For mye protein kan gi overflødig fett

Det er riktig. Protein inneholder tross alt energi, og det vi ikke forbruker vil bli lagret som fett. Hvis du øker inntaket av proteiner, må derfor energiinnholdet i resten av kosten nedjusteres.

4. Proteintilskudd kan skade nyrene

Det er riktig at mennesker med nedsatt nyrefunksjon ikke bør overdrive inntaket av proteiner. Dette gjelder for eksempel de med høyt blodtrykk, overvektige og diabetikere.

Har du derimot velfungerende og friske nyrer, er det ingen fare forbundet med å innta proteintilskudd.

5. De som trener styrke har større proteinbehov enn de som driver med kondisjonstrening

All idrett medfører større energiomsetning, uavhengig av om du trener styrke eller kondisjon. Likevel vil de som ønsker å bygge muskler altså trenge ekstra inntak av proteiner.

Proteiner leder til bedre glykogenlagring. Dette karbohydratet forbrennes under trening og fremmer en raskere restitusjon. Derfor vil alle som trener ha god nytte av ekstra proteiner.

Oppsummering

Proteiner er helt nødvendig for at vi skal fungere. Ved å innta en proteinrik frokost, for eksempel en proteinshake, vil du ofte kunne føle deg mett lengre. I tillegg fremmer protein dopaminproduksjonen, som er det vi omtaler som selve «lykkehormonet». Det er altså ikke dumt å starte dagen med ekstra proteiner. Gjerne i form av en proteinshake!

Kilder

Kristin Aksnes

Kristin Aksnes

Kristin har flere års erfaring som tekstforfatter og oversetter. I tillegg har hun lang erfaring fra helsesektoren, og har god innsikt i ulike kosttilskudd og deres påvirkninger på kroppen. Bak hver tekst som Kristin skriver, ligger det nøye research, så du som leser skal være sikret god og riktig informasjon. På fritiden trives Kristin ute i naturen, hvor hun pleier sin hobby med geocaching.
facebook-social instagram-social xplace-social