Proteinpulver og proteinbarer er av de mest populære kosttilskuddene på markedet.

Den desidert vanligste utgaven av proteinpulver er Whey protein, henholdsvis Whey 80 og Whey 100.

Whey protein er egentlig det vi på norsk kaller for myse.
Myse (eller whey, da) er et konsentrert protein som utvinnes fra et biprodukt ved osteproduksjon – nærmere bestemt en væske som blir igjen etter osteproduksjonen.

For at det faktisk skal bli proteinpulver av dette biproduktet, tas væsken gjennom flere rensningsprosesser – eksempelvis pasteurisering, raffinering og filtrering.
I denne prosessen blir proteinet man ønsker at skal inngå proteinpulveret skilt bort fra andre stoffer, som eksempelvis fett og karbohydrater.

Etter at dette er utført blir den gjenstående væsken tørket til pulverform – og vipps, man har whey proteinpulver!

Forskjellen på Whey 80 og Whey 100 ligger i hvordan fremstillingsprosessen vi har beskrevet over utføres.

Whey 80 vs Whey 100

Når proteinpulveret er ferdig produsert, kan man sitte igjen med 2 typer av whey protein – enten Whey konsentrat, eller Whey isolat.

Whey konsentrat er kjennetegnet ved at det ferdige sluttproduktet innehar en proteinkonsentrasjon på mellom 30 – 80%.
De resterende 20% er gjenværende næringsstoffer etter renseprosessen – altså stort sett karbohydrater og fett.

Whey isolat derimot, har et høyere proteininnhold enn whey konsentrat.
Isolat har et så høyt proteininnhold at over 90% av egenvekten er protein!

For å produsere Whey isolat trenger man altså flere og mer avanserte filtreringsmetoder enn det man trenger for å produsere Whey konsentrat.
I praksis sitter man altså igjen med et renere produkt, med høyere proteininnhold og lavere kaloriinnhold.

Tabellen under viser et typisk næringsinnhold per 100 gram for Whey konsentrat og Whey isolat.

 Whey konsentratWhey isolat
ProsesseringMindreMer
Protein18 gram23 gram
Karbohydrater3-4 gram1 gram
Fett1-2 gram0-1 gram
LaktoseOpptil 3.5 gramOpptil 1 gram
PrisLavereHøyere

Whey 100% – Isolat

100% whey proteinpulver er en av de beste kosttilskuddeneProteinpulver som selges under kategorien Whey 100 er egentlig Whey isolat.

Whey 100 er altså et renere produkt, som har et nevneverdig høyere proteininnhold enn Whey 80.

Proteinpulver av typen Whey 100 har gjennomgått en grundigere renseprosess, og har derfor også lavere innhold av både fett og karbohydrater.

Det lave fettinnholdet bidrar til at det totale kaloriinnholdet også er lavere.

En annen fordel at det er et meget lavt innhold av laktose i Whey 100 – noe som gjør pulveret egnet for laktoseintolerante.

Totalt sett er altså Whey 100  et renere og bedre proteinpulver enn Whey 80.

Se tilbud på Whey 100 proteinpulver her!

Du får et høyere innhold av protein, og et lavere innhold av blant annet karbohydrater, fett og laktose.

Ulempen med Whey 100 er at prisen ofte er noe høyere enn for Whey 80.

Whey 80% – Konsentrat

Whey 80 proteinpulver fra Star NutritionProteinpulver som faller inn under kategorien Whey 80 er i praksis Whey konsentrat.

Whey 80 proteinpulver har altså et lavere proteininnhold og et høyere kaloriinnhold.

Hovedårsaken til at kaloriinnholdet er høyere er at det totale fettinnholdet er høyere.

Innholdet av karbohydrater er også høyere i Whey 80 – men det er ikke snakk om mer enn 2-3 gram.

For laktoseintolerante er det viktig å merke seg at det er et høyere innhold av laktose i Whey 80 enn det er i Whey 100.

Generelt er kostnaden på Whey 80 lavere enn for Whey 100.

Se tilbud på Whey 80 proteinpulver her!

Så, dersom du ikke har en sterk laktoseintoleranse, og kan leve med at du går glipp av noen gram med proteiner til fordel for høyere karbohydrat-, fett- og kaloriinnhold, kan du helt trygt benytte deg av Whey 80.

Fordelen er at du også får en lavere totalpris.

Vi håper denne artikkelen har klarnet opp for deg hva som er forskjellen på Whey 80 og Whey 100!