Hva er forskjellen på Whey 80 og Whey 100?

Målebeger med Whey Protein

Proteinpulver og proteinbarer er av de mest populære kosttilskuddene på markedet. Den desidert vanligste utgaven av proteinpulver er Whey protein, som tilbys som både Whey 80 og Whey 100.

Whey protein er egentlig det vi på norsk kaller for myse. Myse er et konsentrert protein som utvinnes fra et biprodukt ved osteproduksjon.

Nærmere forklart er dette biproduktet egentlig en væske som blir igjen etter osteproduksjonen. For at det faktisk skal bli proteinpulver av dette biproduktet, tas væsken gjennom flere renseprosesser.

Eksempler på disse renseprosessene pasteurisering, raffinering og filtrering.

I løpet av denne prosessen blir proteinet skilt bort fra andre stoffer, som eksempelvis fett og karbohydrater. Etter at dette er utført blir den gjenstående væsken tørket til pulverform – og vipps, man har whey proteinpulver!

Forskjellen på Whey 80 og Whey 100 ligger i hvordan fremstillingsprosessen utføres.

Tester av Whey 80 og Whey 100

100% whey proteinfabrikken

Her hos GetFitness har vi testet både Whey 80 og Whey 100. Whey 80-pulveret vi har testet er fra Star Nutrition, mens Whey 100 er levert av Proteinfabrikken.

Begge proteinpulverene har fått god vurdering fra vårt testpanel, men Whey 100 stikker altså av med en knepen seier.

Whey 80 vs Whey 100

Når proteinpulveret er ferdig produsert, kan man sitte igjen med 2 typer av whey protein. Enten whey konsentrat, eller whey isolat.

Whey konsentrat er kjennetegnet ved at det ferdige sluttproduktet har en proteinkonsentrasjon på mellom 30 – 80%. De resterende 20% er gjenværende næringsstoffer etter renseprosessen, som stort sett er karbohydrater og fett.

Whey isolat har et høyere proteininnhold enn whey konsentrat. Isolat har faktisk en proteinandel på hele 90%, og er derfor et renere produkt enn konsentrat.

For å produsere whey isolat trenger man altså flere og mer avanserte filtreringsmetoder. I praksis sitter man altså igjen med et renere produkt, med høyere proteininnhold og lavere kaloriinnhold.

Tabellen under viser et typisk næringsinnhold per 100 gram for både isolat og konsentrat.

Whey konsentratWhey isolat
ProsesseringMindreMer
Protein18 gram23 gram
Karbohydrater3-4 gram1 gram
Fett1-2 gram0-1 gram
LaktoseOpptil 3.5 gramOpptil 1 gram
PrisLavereHøyere

Whey 100% – Isolat

100% whey proteinfabrikken måleskje

Proteinpulver som selges under kategorien Whey 100 er egentlig whey isolat. Whey 100 er altså et renere produkt, som har høyere proteininnhold enn whey 80.

Whey 100 har gjennomgått en grundigere renseprosess, og har derfor også lavere innhold av både fett og karbohydrater. Det lave fettinnholdet bidrar til at det totale kaloriinnholdet også er lavere.

En annen fordel er at det er et meget lavt innhold av laktose i Whey 100. Dette gjør blant annet pulveret bedre egnet for laktoseintolerante. Men husk – det er fortsatt laktose i pulveret. Her kommer det an på hvor sensitiv du er for laktose, og det finnes selvfølgelig proteinpulver uten laktose også!

Totalt sett er altså Whey 100 et renere og bedre proteinpulver enn Whey 80. Du får et høyere innhold av protein, og et lavere innhold av blant annet karbohydrater, fett og laktose.

Ulempen med Whey 100 er at prisen ofte er noe høyere enn for Whey 80.

Proteinfabrikken

Proteinfabrikken.no

Se tilbud på 100% Whey fra Proteinfabrikken!

Whey 80% – Konsentrat

Star Nutrition Whey 80 Proteinpulver

Proteinpulver som faller inn under kategorien Whey 80 er i praksis Whey konsentrat. Whey 80 proteinpulver har altså et lavere proteininnhold og et høyere kaloriinnhold.

Hovedårsaken til at kaloriinnholdet er høyere er at det totale fettinnholdet er høyere. Innholdet av karbohydrater er også høyere i Whey 80 – men det er ikke snakk om mer enn 2-3 gram. For laktoseintolerante er det viktig å merke seg at det er et høyere innhold av laktose i whey 80 enn det er i whey 100.

Generelt er kostnaden på Whey 80 lavere enn for Whey 100. Så, dersom du ikke har sterk laktoseintoleranse, kan du helt trygt bruke whey 80.

Den eneste ulempen er altså at proteininnholdet er noe lavere. Fordelen er at whey konsentrat så godt som alltid er billigere!

GymGrossisten

Gymgrossisten.no

Se tilbud på Whey 80% fra Gymgrossisten!

Vi håper denne artikkelen har klarnet opp for deg hva som er forskjellen på Whey 80 og Whey 100!

Avatar

Anders

Anders har trent både styrke og kondisjon gjennom mange år, og er spesielt opptatt av kondisjonstrening. Når han ikke er ute på løpetur finner du han i blant på det lokale gymmet, hvor han trives med styrketrening. Lidenskapen er nok likevel kondisjonstrening. Anders vet hvor viktig det er å sette seg realistiske mål, og er opptatt av at trening skal være gøy, uten at man nødvendigvis må kjøre på etter de beste resultatene hele tiden. Utover dette er Anders en ivrig researcher for ulike produkter relatert til trening.