Hvor mange skritt bør man gå om dagen?

Går med skritteller

Man må bevege seg for å holde seg i form. Så enkelt er det.

Kanskje har du også hørt at du bør gå minst 10 000 skritt om dagen for å holde formen. Men er det egentlig noe i det? Og hvor kommer egentlig dette tallet fra?

Forskere fra Harvard University i USA har undersøkt nettopp dette temaet. Nemlig hvorfor det har blitt en slags standard at man bør gå minst 10 000 skritt om dagen.

Konklusjonen var ganske overraskende. Tallet kommer fra et japansk produkt som ble solgt på 1960-tallet. Nærmere bestemt en skritteller. Skrittelleren hadde navnet «10 000-skritts-meter». Og vipps så var befolkningen overbevist om at man bør gå minst 10 000 skritt hver dag.

Om man ser på forskningen er det likevel lite som tilsier at man trenger å gå riktig så mye. Om du har en stillesittende jobb er det faktisk også ekstremt vanskelig å finne tid til å ta så mange skritt.

Så. Hvor mange skritt bør man gå hver dag, da?

4400 skritt om dagen?

En nyere studie fra det medisinske tidsskriftet JAMA konkluderer med at man ikke trenger 10 000 skritt hver dag for å holde formen.

Gjennomsnittsalderen til deltakerne i studien var 72 år. Konklusjonen ble at de som gikk omkring 4500 skritt per dag hadde betydelige høyere levealder enn de mindre aktive deltakerne. Levealderen fortsatte å stige i takt med antall skritt, men ikke lenger enn til 7500 skritt om dagen. Etter dette så man ingen forandring i forventet levealder.

Det interessante man bør ta med seg her er at man kan gå betydelig færre skritt enn 10 000 per dag og fortsatt nyte godt av mange helsefordeler!

8000 skritt om dagen?

En annen gruppe amerikanske forskere ønsket også å undersøke hvor mange skritt man bør gå hver dag. De analyserte derfor data fra mer enn 5000 menn og kvinner over 40 år.

I løpet av en 3-års periode målte deltakerne antall skritt de gikk hver eneste dag. Forskerne så deretter på hvilke av deltakere som var døde siden studien ble startet.

Konklusjonen ble at de som gikk omkring 8000 skritt per dag hadde betydelige lavere dødsrisiko enn de som gikk 4000 eller færre. Interessant nok viste det seg at intensiteten hadde liten eller ingen betydning!

Konklusjonen

Det finnes altså ikke et fasitsvar på hvor mange skritt man bør gå om dagen.

Forskningen har likevel vist oss èn viktig ting. Du behøver ikke å bevege deg ekstremt mye for å oppnå en viss effekt.

Den ene studien antyder at du bør gå omkring 7 500 skritt om dagen for å oppnå de største helsefordelene. Den andre studien antyder at de største helsefordelene oppnås ved rundt 8 000 skritt per dag.

Gladnyheten er likevel at man vil nyte godt av helsegevinstene med så lite som 4 400 skritt per dag. Dette er overkommelig, selv for de av oss som har en stillesittende arbeidshverdag!

Avatar

Hege

Hege trives spesielt godt inne på treningssenteret, og har gjennom over 5 år med aktiv styrketrening tilegnet seg mye nyttig kunnskap. Hege har gjennomført flere online kurs i forbindelse med trening og kosthold, og gjør samtidig en svært god jobb som produkttester her hos oss.