4 grep for en bedre livsstil!

Artikkel om trening og kosthold for bedre livsstil

Mange føler nok ofte at de «går i ring», og ikke kommer seg ut av dårlige rutiner, med lite aktivitet, et usunt kosthold og en generelt dårlig livsstil.

For enkelte kan det nærmest føles som at det er umulig å bryte ut av disse dårlige rutinene – men fortvil ikke, for det kan faktisk være enklere enn du tror!

I denne artikkelen gir vi deg 4 grep du kan gjøre for å få en bedre livsstil!

1 – Gjør endringer du kan leve med

Endringer i kosthold kan gi en sunnere livsstilDette er nok en av de største feilene mange gjør når de prøver å få en bedre livsstil.
Man gjør research for å eksempelvis finne den beste dietten, og man ender gjerne opp med en svært restriktiv og hard diett, som er tilnærmet umulig å følge over tid.

Tenk at du eksempelvis begynner på 5:2-dietten.
For deg som ikke har hørt om denne dietten, går den enkelt og greit ut på at du spiser vanlig 5 dager i uken, og faster de resterende 2 dagene.

Selv om denne dietten gir gode resultater, og faktisk fungerer for enkelte i lengden, må du spørre deg selv; kan jeg leve med en diett hvor jeg må faste 2 dager hver eneste uke?

Poenget her er at det ikke har noe som helst å si hvor god en diett er, om du ikke følger den over tid.

Vårt råd til deg som ønsker å få en bedre livsstil er derfor at du heller bør fokusere på endringer som du kan leve med over tid – som for eksempel å kutte ut hamburgeren du spiser etter jobb, til fordel for en salat.
En annen god og relativt enkel endring er å bytte ut ferdigmat med mindre prosessert mat, som inneholder mindre sukker, salt og usunt fett.

Det trenger altså ikke være så vanskelig å endre kostholdet som det ofte høres ut som – bare sørg for å ha et fokus på sunne matvarer, fremfor usunn ferdigmat og den slags!

2 – Aktivitet

Mer aktivitet gir en bedre livsstilDet kommer vel ikke som noen overraskelse at aktivitet er et punkt på listen.
Og dette er faktisk et ekstremt viktig punkt, både for mental og fysisk helse.

Og nei, du trenger ikke bli en gymrotte som er på treningssenteret 2 timer om dagen for å få tilstrekkelig med aktivitet i hverdagen.

Anbefalingen for fysisk aktivitet hos voksne er, i henhold til LHL, minst 150 minutter med moderat fysisk aktivitet per uke.
Det høres kanskje mye ut, men i gjennomsnitt tilsier det faktisk kun 20 minutter per dag!

Eksempler på aktiviteter med et moderat aktivitetsnivå er gåing, støvsuging, snømåking, klipping av plenen og lignende.
Som du ser er alt dette hverdagslige aktiviteter, som du antageligvis bør få unnagjort uansett.

Skal du på butikken? Dropp bilen, og gå isteden!
Må plenen klippes? Spar x antall tusen kroner for en robotklikker, og gjør det selv!

I tillegg anbefales det også at man trener styrke jevnlig, 2-3 dager i uken.
Dette kan både gjøres hjemmefra, eller med et treningsprogram på treningssenteret.

3 – Ikke gjør alt på en gang

Mange gjør den feilen at når de skal endre livsstil, så skal det skje nå.
Man bestemmer seg kanskje plutselig for at det er på tide med en livsstilsendring, og man skulle helst blitt både slank og veltrent på et par dager.

Som regel ender ikke dette spesielt bra, og resultatet blir at man prøver å gjøre alt på en gang.
Mange ender opp med å miste motivasjonen etter kort tid, og går tilbake til de gamle vanene.

Rådet er derfor enkelt – begynn med en ting om gangen, og innfør endringene gradvis.
Ikke bare vil det på denne måten bli enklere for deg å nå målet ditt, men du vil også kunne føle på den gode mestringsfølelsen underveis.

Et godt tips for å holde motivasjonen oppe, er å skrive ned de målene man setter seg, og henge de opp på et sted hvor du ser de til daglig, som for eksempel på kjøleskapsdøren.
På denne måten minner du deg selv på målene du har satt deg, og at du er på god vei til en bedre livsstil.

4 – Du kan kose deg

Man kan spise kake på diettMange tror at dersom man skal ha en sunn livsstil, så kan man aldri skeie ut med usunne matvarer og snacks.

Slik er det altså ikke.
Det er ikke hva du spiser en gang i blant som har noe å si for livsstilen.
Det er helheten som avgjør hvilke resultater du får, og hvor sunn du er.

Det er altså ingen grunn til å ha en innstilling som tilsier at du må ha en så restriktiv livsstil at du ikke engang kan forsyne deg med kake i et selskap.
Selvfølgelig kan du gjøre det, bare ikke gjør det til en vane!

Budskapet her er altså at du helt fint kan kose deg en gang i blant, uten at det har noe å si for hverken utseendet eller helsen din!
Bare husk på, alt med måte!

GetFitness

GetFitness er en nettside hvor det publiseres nyttig informasjon om trening, kosthold og kosttilskudd. Vi ønsker å bidra med kunnskap og informasjon, slik at du kan gjøre de beste valgene for deg selv og din egen helse. Artiklene som publiseres på vårt nettsted er ment for å være informative, og flere av artiklene er publisert av frivillige som ønsker å dele sin kunnskap om trening og kosthold. Kontakt oss gjerne dersom du ønsker å publisere en artikkel hos oss!