Hvorfor blir man oppblåst? Vi gir deg 5 vanlige årsaker

Oppblåst mage

Det å føle seg oppblåst er ikke spesielt behagelig, men er dessverre en del av hverdagen for svært mange. Hva kan årsakene være?

Å føle seg oppblåst fra tid til annen er helt normalt. Om det derimot mer eller mindre har blitt en del av hverdagen kan det være at du bør se litt på årsakene.

I denne artikkelen ser vi på 5 typiske grunner til at man føler seg oppblåst, og hva man selv kan gjøre med det.

1. Du spiser for lite fiber

Generelt sett er det anbefalt at kvinner får i seg omtrentlig 25 gram fiber per dag. Menn bør få i seg omkring 35 gram per dag.

Om du ikke får i deg tilstrekkelige mengder fiber, kan dette føre til forstoppelse. En typisk grunn til at man føler seg oppblåst!

Flere ulike typer dietter fører ofte til at fiberinntaket er for lavt, slik som eksempelvis keto-dietter, hvor man ofte unngår matvarer med relativt høye nivåer av karbohydrater. Løsningen er for øvrig enkel.

Fokuser på å spise mer frukt og grønnsaker for å dekke det daglige fiberbehovet!

2. For mye kullsyreholdig drikke

Kullsyren man finner i brus og annen kullsyreholdig drikke har vist seg og kunne føre til både luft i magen, halsbrann og oppblåsthet.

Om du legger merke til at du føler deg mer oppblåst etter å ha drukket Farris, er tiden inne for å bytte til vanlig vann!

3. Du drikker for mye alkohol

Basert på anbefalinger fra Helsedirektoratet, bør alkoholinntaket for kvinner ikke overstige 10 gram alkohol per dag.

Tilsvarende bør menn ikke innta mer enn 20 gram alkohol per dag. Et høyere inntak enn dette kan på sikt føre til en lang rekke helseproblemer.

I tillegg til dette inneholder alkohol kun tomme kalorier, som samlet sett vil øke det totale kaloriinntaket ditt. Akohol er også dehydrerende, som vil føre til at kroppen binder mer vann.

Det er ofte denne effekten som gjør at man føler seg mer oppblåst, og dersom du drikker mye alkohol vil du potensielt måtte leve med en konstant følelse av å være oppblåst.

4. Du spiser for raskt

Når du spiser for raskt, øker du risikoen for at du også svelger relativt store mengder med luft.

Disse luftboblene kan føre til at du føler deg mer oppblåst, samtidig som de også øker risikoen for magesmerter.

Ved å spise for raskt risikerer du også at maten ikke tygges godt nok, og mage- og tarmsystemet vil dermed få problemer med å fordøye maten skikkelig.

5. Du spiser for mye på èn gang

Dersom du spiser få og veldig store måltider i løpet av dagen, vil kroppen ha vanskeligere for å fordøye både karbohydrater, fett, fiber og andre næringsstoffer.

Ekstremt store måltider vil naturligvis bidra til at du føler deg mer oppblåst, og i de aller fleste tilfeller er det hensiktsmessig å spise flere mindre måltider i løpet av dagen.

Avatar

Hege Vestrum

Hege trives spesielt godt inne på treningssenteret, og har gjennom over 5 år med aktiv styrketrening tilegnet seg mye nyttig kunnskap. Hege har gjennomført flere online kurs i forbindelse med trening og kosthold, og gjør samtidig en svært god jobb som produkttester her hos oss.