Krom mot søtsug: Fungerer det?

Krom, kjemisk betegnelse

Mange aktører innenfor kosttilskuddsbransjen hevder at krom hjelper mot søtsuget, ved å redusere appetitten. Annonsørene hevder altså at krom er et godt hjelpemiddel dersom man forsøker å gå ned i vekt.

Krom sees ofte som en del av en rekke kostholdsprogrammer hvor det er fokus på at klienten (deg!) skal ned i vekt.
Men er det noe i dette? Er det hensiktsmessig å benytte krom mot søtsug?

Noen studier tyder på at krom bidrar til å redusere appetitten, som naturligvis vil bidra på veien mot et vekttap.

I denne artikkelen tar vi for oss hva krom egentlig er, og om det er fakta i påstandene fra kosttilskuddsbransjen.

Hva er krom?

Kort sagt. Krom er et mineral som hjelper kroppen med å regulere blodsukkeret, som bidrar til redusert sultfølelse.

At kroppen vår trenger mineraler er ikke noe nytt for de fleste av oss. Primært skilles det mellom to typer mineraler.

  • Ordinære mineraler
  • Spormineraler

De ordinære mineralene er definert ved at det trengs mer enn 200 mg daglig, mens spormineraler trenger vi mindre enn 200 mg daglig av.

Krom er et spormineral.

Kroppen trenger altså relativt små mengder av krom daglig, som tilsier at man ikke nødvendigvis har behov for tilskudd av akkurat dette mineralet.

Matvarene som bidrar til at man får i seg krom via «vanlig mat» er blant annet kjøtt, frukt, grønnsaker og diverse fullkornsprodukter. Dersom man følger anbefalingene fra de norske helsemyndighetene (kostsirkelen) bør man altså være godt på vei mot å dekke det daglige behovet.

Når dette er sagt, inneholder forøvrig disse matvarene isolert sett svært små mengder krom. Mindre enn 2 mikrogram per porsjon, faktisk!

Sett opp imot det dalige behovet, som anslås å være mellom 25 – 35 mikrogram pr dag, kan det være at det likevel er et behov for tilskudd i tillegg til den vanlige kosten.

Vi vet nå hva krom er, hvilke matvarer som inneholder krom, og har en formening om hvor mye krom vi trenger pr dag.

Men hva gjør egentlig krom? Hva er det godt for?

Krom bidrar til nedbryting av både karbohydrater, fett og protein i kroppen. Og ikke minst. Krom hjelper kroppen med å regulere blodsukkeret, da mineralet har en påvirkning på hormonet insulin.

Det er denne påvirkningen som fører til at krom er en viktig støttespiller dersom man ønsker å redusere sultfølelsen. Man kan altså benytte krom mot søtsug!

Trenger jeg krom?

Primært sett anses krom som trygt. Krom er et spormineral som kroppen har behov for, som tilsier at dersom man inntar mineralet i små mengder, vil man ikke oppleve bivirkninger.

Det er likevel verdt å nevne at det som med alt annet kan bli for «mye av det gode». Det foreligger noen rapporter om alvorlige bivirkninger, som blant annet nyre- og leverskader. Krom kan også reagere dersom du tar andre tilskudd og/eller medisiner, så anbefalingen er derfor klar.

Du bør alltid forhøre deg med legen din før du supplerer med kromtilskudd i tillegg til vanlig mat.

Kilder

Avatar

Bård Fjeldavli

Bård Fjeldavli lever en aktiv hverdag, og trives spesielt godt ute på sykkeltur. Han er dedikert til å veilede leserne mot de beste valgene, og er spesielt opptatt av trening og kosthold. Bård har bakgrunn fra logistikk, og skilter med en bachelorgrad fra 2013 hvor han dykket dypt inn i emner som lager, transport og salg.
facebook-social twitter-social webpage-social