Valnøtter: Derfor bør du spise det året rundt!

Valnøtter

Mange spiser valnøtter i løpet av jula. Men visste du at valnøtter faktisk er skikkelig sunt?

Å påstå at valnøtter er sunt er faktisk en liten underdrivelse. Valnøtter inneholder rikelige mengder med både sunt fett, fiber, vitaminer og mineraler.

Både forskerne og legene har lenge vært enige om at en neve nøtter i løpet av dagen kan bidra til å fremme folkehelsen.

Faktisk er det så stor interesse rundt valnøtter at Universitetet i California arrangerer en årlig valnøtt-konferanse. Her møtes kostholdseksperter, leger og forskere for å diskutere siste nytt om valnøtter. Ja, du leste riktig.

Det er altså liten tvil om at valnøtter er sunt.

Men hvorfor er det egentlig så sunt? Og hvilke fordeler får man ved å øke inntaket?

1. Høyt innhold av antioksidanter

Nyere forskning har faktisk vist at valnøtter er av de nøttene som inneholder mest antioksidanter. Valnøttene har et spesielt høyt innhold av både vitamin E, melatonin og polyfenoler.

Polyfenoler er kraftige antioksidanter, som sammen med de andre vitaminene bidrar til å fjerne frie radikaler, og samtidig beskytte cellene våre mot skader.

2. God kilde til Omega-3

Valnøtter inneholder 9 gram omega-3 pr 100 gram. Dette gjør det faktisk til den nøtten som inneholder mest omega-3.

Omega-3 fra plantebaserte kilder, slik som valnøtter, kalles for ALA. Dette er en essensiell fettsyre.

I praksis vil det si at kroppen ikke produserer denne fettsyren selv. Vi er derfor avhengige av å få den tilført via kosten.

Generelt sett anbefales det at man spiser 1,5 gram ALA pr dag. En neve valnøtter vil derfor enkelt dekke dagsbehovet!

3. Kan bekjempe betennelsestilstander

Valnøtter inneholder mye antioksidanter. Dette gjør at nøttene har en betennelsesdempende effekt i kroppen.

Polyfenolene man finner i valnøttene bidrar til å bekjempe oksidativt stress. Det høye innholdet av magnesium har også vist seg å bidra til å bekjempe betennelsestilstander i kroppen.

4. Bidrar til optimal tarmfunksjon

Flere studier har faktisk vist til at valnøtter kan ha en direkte innvirkning på tarmfunksjonen.

Årsaken til dette er med høy sannsynlighet at næringssammensetningen i valnøttene bidrar til å stabilisere tarmfloraen. I tillegg øker produksjonen butyrate. Butyrate er en fettsyre som bidrar til god tarmfunksjon!

5. Kan redusere kreftrisikoen

Studier har vist til at kombinasjonen av vitamin E og omega-3 kan bidra til at kreftsvulster i kroppen vokser tregere.

Studiene ble for øvrig utført på mus, og det er derfor noe usikkerhet tilknyttet hvordan dette utspiller seg hos mennesker.

6. Positiv effekt på blodtrykket

Ved å spise fornuftige mengder valnøtter får du i deg sunne, umettede fettsyrer.

Disse fettsyrene har en svært god effekt på hjertehelsen. Kombinert med et høyt innhold av antioksidanter vil valnøtter kunne bidra til at du får bedre kontroll på blodtrykket ditt!

Oppsummert

Valnøtter er enkelt og greit svært sunt. Det er altså liten grunn til at du ikke skal unne deg en neve eller to om dagen.

De sunne fettsyrene bidrar til å redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer, og det høye innholdet av antioksidanter kan bidra til å redusere risikoen for kreft!

Kristin Aksnes

Kristin Aksnes

Kristin har flere års erfaring som tekstforfatter og oversetter. I tillegg har hun lang erfaring fra helsesektoren, og har god innsikt i ulike kosttilskudd og deres påvirkninger på kroppen. Bak hver tekst som Kristin skriver, ligger det nøye research, så du som leser skal være sikret god og riktig informasjon. På fritiden trives Kristin ute i naturen, hvor hun pleier sin hobby med geocaching.
facebook-social instagram-social xplace-social