4 enkle grep for å få raskere restitusjon!

Restitusjon

Når man vil mye, er det lite som skal til før man rett og slett glemmer å hvile nok mellom treningsøktene. Vi gir deg rådene du trenger for å få raskere restitusjon!

1. Benytt deg av aktiv hvile

Aktiv hvile kan være så mangt, og en av de store fordelene med denne formen for hvile er at det er helt opp til deg hvordan du velger å gjennomføre det.

Det kan enten være rolige gåturer, yoga, svømming, sykling og lignende.

Det som kjennetegner aktiv hvile er altså at du holder kroppen i bevegelse til tross for at du i utgangspunktet har fri fra treningen.

Intensiteten skal være langt lavere enn for de vanlige treningsøktene dine, og du skal ikke kjenne at melkesyren kommer krypende.

Hvilke øvelser som utføres er for øvrig helt opp til deg.

De fleste av oss vil nok trives best med en løsning hvor man utfører helt andre aktiviteter enn det man ellers gjør på trening.

Den reduserte belastningen som trenes med under aktiv hvile gir deg fortsatt mulighet til å restituere, samtidig som du oppnår gevinster ved å holde kroppen i bevegelse.

2. Revurder hvor tungt du trener

Enarms stangroing

Når det er snakk om styrketrening, hører man veldig ofte begrepet volum bli nevnt.

Med hensyn på styrketrening er det totale volumet bestående av antall sett og repetisjoner, samt hvor tunge vekter du trener med.

Feilen mange gjør er at de kjører på maksimal belastning hver eneste treningsøkt, og aldri benytter seg av det som kalles periodisering.

I korte trekk innebærer periodisering simpelthen at du varierer belastningen fra uke til uke, hvor du typisk har egne uker hvor du trener med lett, medium og tung belastning.

Et enkelt oppsett for periodisering kan eksempelvis være:

  • Uke 1: 4 sett x 6 repetisjoner, 70% belastning.
  • Uke 2: 5 sett x 5 repetisjoner, 75% belastning.
  • Uke 3: 5 sett x 3 repetisjoner, 80% belastning.
  • Uke 4: 3 sett x 5 repetisjoner, 65% belastning (hvileuke).

Ved å periodisere treningsprogrammet ditt unngår du å stagnere tidlig, og det vil i mange tilfeller bidra til at du på sikt får mye bedre resultater!

3. Få i deg nok mat

Den beste maten for å bygge muskler

Hvordan og hvor mye du trener har en direkte innvirkning på hvor mange kalorier du bør få i deg i løpet av èn dag.

Videre har matinntaket ditt en stor innvirkning på hvor raskt du restituerer mellom hver treningsøkt, og mange spiser rett og slett for lite, noe som totalt sett vil føre til at du presterer dårligere på trening – og samtidig ikke restituerer like raskt som du kunne ha gjort.

På den andre siden er det naturligvis også viktig at man ikke ser på mat som et slags belønningssystem, hvor man typisk overspiser etter å ha vært «flink» og gjennomført de treningsøktene man skal.

Som med alt annet gjelder det å finne en balanse, og det er ikke til å komme unna at en av de vanligste årsakene til dårlig restitusjon er for lite mat.

Dette tilsier selvfølgelig ikke at du skal kaste i deg alt du kommer over av mat, men heller øke inntaket av sunne og uprosseserte matvarer!

4. Få nok søvn

Trening og søvn

Til tross for at kroppen sier ifra hver eneste dag om at den trenger søvn, ser det likevel ut til at mange glemmer hvor viktig søvn er i sammenheng med trening.

Søvn er svært viktig for at nervesystemet ditt skal fungere optimalt, og får du ikke nok søvn vil du enkelt og greit ikke restituere godt nok.

Mens du sover går kroppen gjennom en lang rekke kompliserte prosesser, og utskillelsen av både testosteron og veksthormon økes når vi sover.

Dersom du derimot ikke får nok søvn, kan potensielt utskillelsen av kortisol øke.

Kortisol er for mange kjent som stresshormonet, og har blant annet en nedbrytende effekt på musklene.

I praksis forstår man altså at søvn er ekstremt viktig for at man skal kunne oppnå de beste resultatene, og den generelle helsetilstanden vil i svært mange tilfeller bli dårligere dersom du lider av kronisk søvnmangel.

Oppsummert

Det er altså mye du kan gjøre på egenhånd for å forbedre restitusjonen, og med kun noen enkle grep kan du enkelt få mer ut av treningen din!

Kilder

  1. StrongFitnessMag.com

GetFitness

GetFitness er en nettside hvor det publiseres nyttig informasjon om trening, kosthold og kosttilskudd. Vi ønsker å bidra med kunnskap og informasjon, slik at du kan gjøre de beste valgene for deg selv og din egen helse. Artiklene som publiseres på vårt nettsted er ment for å være informative, og flere av artiklene er publisert av frivillige som ønsker å dele sin kunnskap om trening og kosthold. Kontakt oss gjerne dersom du ønsker å publisere en artikkel hos oss!