Stillesittende jobb? Slik kan du enkelt bevege deg mer!

Kvinne med en stillesittende jobb

Vi har vel alle hørt at man bør bevege seg mer i hverdagen. I denne artikkelen gir vi deg noen enkle tips for hvordan du kan få inn litt mer aktivitet i løpet av arbeidsdagen!

Forskning har vist at det å sitte mye i ro ikke er særlig bra for oss. Risikoen for å utvikle ulike livsstilssykdommer øker betraktelig, og vi nevner blant annet diabetes, kreft, høyt blodtrykk og diverse muskelplager. Det hersker altså liten tvil om at man så absolutt bør bevege seg litt mer i løpet av dagen.

De fleste av oss jobber 8 timer om dagen, og ofte tilbringes store deler av arbeidsdagen sittende foran en PC-skjerm. Vi vet jo egentlig at vi bør bevege oss litt, men samtidig er det jo så enkelt og behagelig om man bare blir sittende.

I teorien er det enkelt. Du må rett og slett komme deg opp av kontorstolen og bevege deg litt mer. I denne artikkelen gir vi deg 8 gode tips du kan ha i bakhodet neste gang du kjenner at bena begynner å bli litt stive på jobben!

1. Stå ved pulten

Hjemmekontor kontorpult

Hvem har sagt at man må sitte ved pulten hele dagen? Det er fullt mulig å stå oppreist også!

For at du ikke skal få vondt i ryggen av å bøye deg fremover bør du naturligvis helst ha en hev/senk-pult. Om du ikke har en slik pult på kontoret er det bare å legge frem forslaget for sjefen. Lavere sykefravær og mer fornøyde ansatte, finner man et bedre argument?

2. Ta trappene

Det enkleste og kanskje mest effektive tipset? Ja, vi snakker selvfølgelig om å ta trappene.

Det å gå / løpe i trapper er faktisk ekstremt god trening, samtidig som det er veldig enkelt. Det er bare å ikke gå inn i heisen, og vipps. Du er i gang!

Å bruke trappene når du har mulighet til det er forsåvidt et godt råd ellers i hverdagen også. Er det en vanlig trapp ved siden av rulletrappene på kjøpesenteret? Da er det bare å ta trappene, enkelt og greit.

3. Prøv en kontormølle

Flere og flere er blitt klar over at man bør bevege seg mer i hverdagen. Et genialt verktøy for å takle en stillesittende jobb er en kontormølle. Med en kontormølle kan du gå samtidig som du jobber på PC-en, og de fleste modellene er både kompakte og letthåndterlige.

4. Legg til rette for bevegelse

Om du ønsker å bevege deg mer i løpet av arbeidsdagen vil det bli mye enklere om du faktisk legger til rette for det.

Det kan være noe så enkelt som å bruke en printer som står i en annen etasje, eller å ta en liten omvei hver eneste gang du skal i kantina. Eventuelt kan du «glemme» igjen noe i bilen med vilje, slik at du må gå ut igjen en liten tur senere på dagen. Enkelt!

5. Parker bilen et stykke unna

Greit nok, ikke alle har en slik luksus at de kan parkere hvor de vil på arbeidsplassen. Om du har mulighet til det råder vi deg likevel til å parkere bilen et lite stykke unna.

Er det en ledig parkeringsplass rett ved inngangsdøren, og en annen ledig 50 meter unna, er det liten tvil om hvilken plass du bør gå for. Den som er 50 meter unna, naturligvis!

6. Stående møter

Nei, man må ikke sitte mens man har et møte. Mange bruker faktisk «stand-up meetings» for å gjennomføre mer effektive møter, siden det er mindre sjanse for at man bruker for lang tid om man må stå oppreist hele møtet.

Her slår man med andre ord 2 fluer i en smekk. Mer aktivitet og mer effektive møter!

7. Ta korte pauser

Joda, du er sikkert et realt arbeidsjern som helst vil jobbe konstant fra 08:00 – 16:00. Men hva med å ta noen korte pauser utenom lunsjen?

I løpet av disse pausene kan du bevege litt på deg. Det trenger ikke være store greiene, det holder å gå en liten runde inne på kontoret eller lignende. Det er jo så enkelt!

8. Gå deg en tur

Det å gå seg en kort tur er ikke bare bra for helsa. Studier har også vist at man blir mer kreativ når man beveger på seg.

Om du jobber i et kreativt yrke kan det være spesielt lurt å gå en liten tur i løpet av arbeidsdagen. Turen trenger ikke vare mer enn 5 – 10 minutter. Det holder å ta en kort tur rundt kvartalet!