Gerilja kardio – Intensive kortintervaller

Mann som gjør seg klar for kardiotrening

La oss være helt ærlige. Kardiotrening kan være ekstremt kjedelig. Men, utholdenhetstrening trenger faktisk ikke være så ille!

GetFitness Medlemskap

Meld deg inn og motta tilgang til gratis treningsprogrammer, rabattkoder og mye mer!

Om du er lei av 60-minutters joggeturer, kan det være at gerilja kardio er noe for deg.

Gerilja kardio er en form for høyintensiv intervalltrening (HIT) som utføres med en serie korte intervaller, og er en perfekt måte for å svi av litt ekstra fett.

Og ikke nok med det. Øktene gjennomføres på svært kort tid, helt nede i 12 minutter!

Slik fungerer gerilja kardio

Det finnes flere måter man kan trene gerilja kardio på, og du er ikke låst til en spesiell treningsform.

Du bestemmer faktisk helt selv hva slags form for kardio du skal gjennomføre programmet med. Gode eksempler er løping, sykling, svømming og roing. Her er det kun fantasien som setter grensene!

En av de store fordelene med gerilja kardio er at programmet bidrar til å øke det maksimale oksygenopptaket, men det kommer ikke gratis. Du må presse deg selv hardt!

Gerilja-intervallene tar veldig kort tid å gjennomføre, og strategien er som følger:

  • Minutt 1-4: Varm opp i et komfortabel tempo, ca 50% av makspuls. Du skal ikke bli sliten, men du skal kjenne at kroppen blir varm.
  • Minutt 5-8: Sprint i 20 sekunder, hvil i 10 sekunder. Dette er knallhardt, og krever at du er villig til å virkelig slite deg ut!
  • Minutt 9-12: Nedtrapping i et komfortabelt tempo. Her skal du roe ned igjen pulsen, og ligge på ca. 50% av makspuls.

Som du ser er altså programmet veldig enkelt i teorien, men bare vent til du faktisk prøver det. Om du faktisk gir alt på intervallene så er gerilja kardio et knallhardt program som krever mental styrke for å gjennomføre.

Dersom programmet skulle vise seg å være litt for hardt, er det så klart ingenting i veien for at du gjør det litt enklere. Du kan eksempelvis øke hvileprioden til 20 – 30 sekunder!

Hvorfor fungerer det?

Gerilja kardio er et populært treningsprogram for å forbrenne fett. Hvorfor er det slik?

En studie fra Nasjonalinstituttet for helse og kosthold i Tokyo har konkludert med at intensiv intervalltrening kan gi bedre effekt enn vanlig kardio.

Intensive intervaller vil for øvrig ikke forbrenne like mye fett som moderat trening i løpet av selve økten.

Men, ved hjelp av intervalltrening oppnår man faktisk økt forbrenning i restitusjonsfasen. Enkelte studier har faktisk funnet ut at man kan få hele 50% høyere forbrenning etter økten!

Så, enkelt og greit.
Om du er lei den vanlige joggeturen oppfordrer vi deg til å i det minste teste ut gerilja kardio – om du tør!

GetFitness

GetFitness er en nettside hvor det publiseres nyttig informasjon om trening, kosthold og kosttilskudd. Vi ønsker å bidra med kunnskap og informasjon, slik at du kan gjøre de beste valgene for deg selv og din egen helse. Artiklene som publiseres på vårt nettsted er ment for å være informative, og flere av artiklene er publisert av frivillige som ønsker å dele sin kunnskap om trening og kosthold. Kontakt oss gjerne dersom du ønsker å publisere en artikkel hos oss!