Vi forklarer: Hvordan bruke en massasjepistol?

Hvordan bruke en massasjepistol

Massasjepistoler er i vinden som aldri før, og stadig flere skaffer seg en. Men vet du egentlig hvordan du bør bruke massasjepistolen?

Heldigvis er massasjepistolene relativt enkle i bruk. Likevel er det noen ting du bør tenke på før du hamrer løs på stive muskler.

Her hos GetFitness har vi fått en liten forkjærlighet for massasjepistoler. Det er tross alt ikke uten grunn at vi har testet mange av de mest populære massasjepistolene på markedet.

I denne guiden skal vi se nærmere på hvordan du bør bruke en massasjepistol, og hva du må unngå å gjøre.

Hvordan bruke en massasjepistol: Kort oppsummert

Pass på frekvensen. Bare fordi en massasjepistol klarer å gi fra seg 3200 slag i minuttet, vil det ikke si at du bør kjøre på full effekt hele tiden. Start rolig, og øk frekvensen eventuelt etterhvert.

Bruk riktig massasjehode. Massasjepistoler leveres stort sett alltid med flere massasjehoder. Disse er tilpasset ulike muskelgrupper. Sett deg inn i hvilket massasjehode som passer til de ulike muskelgruppene.

Tenk på slagdybden. Slagdybde, også kalt amplitude, sier noe om hvor dypt massasjepistolen kan penetrere inn i muskulaturen. Slagdybden er typisk fra 8 – 14 mm, avhengig av modell. En massasjepistol med god slagdybde trenger ikke og presses like hardt inntil musklene.

Bruksområder. Massasjepistoler kan ikke brukes overalt på kroppen. Du skal aldri bruke en massasjepistol fra halsen og oppover. Gravide bør ikke bruke massasjepistoler.

Behandlingstid. Du bør begrense bruken av massasjepistolen til 2 minutter per muskelgruppe.

Hvordan bruker man en massasjepistol?

Vi forklarer: Hvordan bruke en massasjepistol

Hvis du ikke har brukt en massasjepistol før, bør du begynne svært forsiktig. Begynn med de store muskelgruppene, som lår, rumpe, legger, skuldre og armer.

Sett pistolen på en lav styrke og prøv deg frem. Det er viktig at du er avslappet i kroppen og ikke spenner musklene som skal masseres. Begynn med 20 sekunder på området som skal masseres.

Hvis det ikke er et spesifikt triggerpunkt / muskelknute som skal løses opp, er det en fordel å bevege massasjehodet litt rundt det ømme området. Pass bare på å ikke bevege for fort. Da vil ikke massasjepistolen få gjort jobben sin.

Når du har prøvd den noen ganger, og ikke opplevd negative effekter, kan du øke både tidsbruken og frekvensen.

Du bør likevel være klar over at du ikke skal overstige 2 minutter per muskelgruppe.

Bruk riktig massasjehode

De fleste massasjepistoler kommer med flere massasjehoder beregnet på ulike muskelgrupper.

Vær nøye med å bruke riktig hode. Massasjehodene er nemlig utformet for å gi best behandling til nettopp den muskelgruppen de er utviklet for.

Vi gir deg nå en oversikt over de 4 mest vanlige massasjehodene, og hvilke muskelgrupper de passer best til.

Massasjehode rundt

Det runde massasjehodet: Dette massasjehodet er best egnet til store muskelgrupper på kroppen.

Første gang du skal bruke en massasjepistol anbefaler vi at du starter med det runde hodet.

Dette er rett og slett en god allrounder.

Massasjehode spiss

Det spisse massasjehodet: Her ser man at massasjehodet har en spissere form.

Det spisse massasjehodet passer perfekt til punktbehandling av stive og ømme muskler.

Når du trenger en god massasje av et trigger-punkt er det spisse hodet et godt valg.

Samtidig er det fint å bruke dette hodet på stedet hvor det ikke er så lett å komme til.

Massasjehode paraply

Paraplyen: «Paraplyen» har litt mykere materiale enn andre massasjehoder. Massasjehodet passer derfor godt til mer sensitive områder på kroppen.

Vi liker personlig å bruke paraplyen på magemusklene, bryst og triceps!

Massasjehode gaffel

Gaffelen: Gaffelhodet passer perfekt til lange og tynne muskler.

Med dette hodet får du god massasje på 2 steder samtidig. Vi anbefaler denne spesielt til nakke, ankler og ryggsøylen!

Massasje av de store muskelgruppene

De store muskelgruppene, som lårmuskelen, rumpemuskelen og store deler av ryggen, tåler en hardere behandling enn de andre musklegruppene.

For å komme dypere ned i muskelfibrene, kan du derfor kjøre på litt høyere hastighet. Beveg deg forsiktig rundt i området du ønsker å behandle.

Massasje av de små muskelgruppene

Det er de små muskelgruppene som ofte føles ømme og stive. Her bør du ikke kjøre på med full styrke.

Start med lav styrke, slik at du får varmet opp området litt først. Deretter kan du øke intensiteten etter hvert, men gjør det sakte og gradvis!

Vær oppmerksom på slagdybden

Massasjepistoler leveres med ulik slagdybde. Om du ikke ser at det står noe om slagdybde, bør du se etter amplitude, som betyr det samme.

En massasjepistol med høyere slagdybde vil penetrere dypere inn i muskulaturen. I utgangspunktet er det en fordel, men det kan være greit å være litt forsiktig i begynnelsen.

Massasjepistoler med amplitude på 12 – 14 mm bør man være ekstra forsiktig med i startfasen, da de går dypt inn i muskulaturen. Men som sagt – høy amplitude er en fordel, så lenge du bruker massasjepistolen riktig!

Følg med på trykksensoren

Enkelte massasjepistoler, slik som eksempelvis Hyperice Hypervolt 2 Pro, leveres med innebygd trykksensor.

Massasjepistolen vil altså automatisk si ifra om du presser for hardt inn til muskulaturen. Dette er gull verdt, og noe du absolutt bør fokusere på!

Kan jeg bruke massasjepistol både før og etter trening?

Ja, det kan du. I forkant av treningsøkten kan massasjepistolen brukes på lav frekvens på de store muskelgruppene. Dette vil bidra til økt blodsirkulasjon og kan gjøre at du føler deg mindre anspent.

Etter trening bør du vente med å bruke massasjepistolen til du har fått roet ned og kroppen har kjølt seg ned. Massasjepistolen kan da brukes til å behandle støle muskler og fremme raskere restitusjon.

Til slutt vil vi presisere viktigheten av å oppsøke lege om du opplever nye typer smerter i kroppen. Ikke begynn å behandle områder av kroppen med massasjepistol om du ikke vet hva smertene skyldes.

Hvem skal ikke bruke en massasjepistol?

Gravide og personer med pacemaker må ikke bruke massasjepistol. Det samme gjelder om du er nyoperert.

Du bør også være ekstra forsiktig med bruken om du er plaget med mer alvorlige muskel- og skjelettsykdommer eller andre sykdommer, som kreft, blødersykdommer og nevropati. Da bør du først rådføre deg med en fysioterapeut eller lignende.

Har du lett for å få sår, bør du være ekstra forsiktig.

Kan jeg bruke massasjepistol på hele kroppen?

Nei! Du må ikke bruke massasjepistolen fra halsen opp. Kun nederste delen av nakken. Kvinner skal ikke bruke den på brystet.

Unngå å hamre løs rett på skjelettet, som for eksempel fremsiden av leggen og langs ryggraden.

Hva er en massasjepistol?

Hyperice Hypervolt 2

En massasjepistol er et håndholdt verktøy, som oftest batteridrevet. Navnet har den fått av utseendet, som kan minne om nettopp en pistol.

Ytterst på tuppen finner du et munnstykke, som gjerne er utskiftbart etter hvilken muskelgruppe du skal myke opp.

Når du starter massasjepistolen, begynner hodet å pulsere i rask hastighet. Metoden er inspirert av trykkbølgebehandling, som blir brukt av mange fysioterapeuter, kiropraktorer og andre som behandler plager i muskel- og skjelettsystemet.

Som regel er det mulig å stille inn styrken på pulseringen, slik at du kan ha en styrke som passer deg. Dette gir en dyptgående massasje som kan bidra til mange ulike fordeler.

  • Økt blodsirkulasjon.
  • Økt bevegelighet.
  • Redusert muskelstivhet og ømhet.
  • Økt oppvarming av muskulatur,
  • Raskere restitusjon,

Hvem passer en massasjepistol for?

Muskel- og skjelettlidelser forekommer svært ofte i den norske befolkningen. Stillesittende arbeid har nok hoveddelen av skylden for dette.

I følge NAV topper muskel- og skjelettlidelser statistikken over sykefravær. Sliter du med «kontorskuldre» eller andre kontorrelaterte muskelplager, kan en massasjepistol være et fint sted å starte.

En massasjepistol er fin til flere formål. Etter en treningsøkt kan du behandle støle muskler og dermed fremme en raskere restitusjon. Du kan også forebygge skader ved å bruke den i forkant av treningen!

Kilder:

Kristin Aksnes

Kristin Aksnes

Kristin har flere års erfaring som tekstforfatter og oversetter. I tillegg har hun lang erfaring fra helsesektoren, og har god innsikt i ulike kosttilskudd og deres påvirkninger på kroppen. Bak hver tekst som Kristin skriver, ligger det nøye research, så du som leser skal være sikret god og riktig informasjon. På fritiden trives Kristin ute i naturen, hvor hun pleier sin hobby med geocaching.
facebook-social instagram-social xplace-social