Hvordan kan man sove med isjias? Enkel guide!

Sitter i sengen med isjias

Informasjonen i denne artikkelen er ment som generelle, ikke-medisinske råd. 

Er du lei av søvnløse netter på grunn av ryggplager? Trenger du tips til hvordan du kan få sove med isjias?

Hva er isjias?

I ryggen ligger ryggsøylen som består av ryggvirvler. Mellom hver av disse finner du skiver av bindevev, som kan minne om gelé. Det er denne substansen som demper belastningen på ledd og muskler. I tillegg skal den gi bedre bevegelighet og fleksibilitet.

Noen ganger kan én av ryggens mellomvirvelskiver sprekke. Da vil innholdet sive ut og det er det som fører til smerter. Det er dette som kalles prolaps. Langt de fleste tilfellene av prolaps oppstår i korsryggen. I dette tilfellet kan innholdet legge press på isjiasnerven, som er den største nerven vi har i kroppen. Den går hele veien fra ryggmargen, ned gjennom hoftene og rumpa og videre nedover baksiden av hvert bein.

Når dette skjer vil du kunne oppleve smerter som stråler nedover i ett av beinene. Isjias kan gi ryggsmerter, men oftere vil man kjenne det mest i sete, lår og/eller legg, enn i selve ryggen. Siden nerven kan svekkes, kan isjias også føre til at man får nedsatt følelse og kraft.

Isjias kan oppstå helt plutselig. I noen tilfeller kan man imidlertid få et forvarsel, i form av smerter og stivhet i ryggen.

Når må jeg kontakte lege?

Det er viktig å konstatere at det faktisk er isjias / prolaps du er rammet av. Husk at smertene ofte kan forveksles med andre plager, som kan stamme fra bekken- og leddrelaterte rygg- eller hofteplaget.

Man bør generelt oppsøke lege ved nyoppståtte smerter. Samtidig er det visse situasjoner hvor det er spesielt viktig å oppsøke lege.

  • Du får sterke ryggsmerter som ikke bedres av smertestillende eller avlastning.
  • Du opplever nedsatt kraft i fot, legg eller lår.
  • Du har smerter som følge av å ha skadet ryggen i en ulykke.
  • Du har feber, ufrivillig vekttap eller har redusert allmenntilstand.
  • Du er redd og føler deg utrygg på hva smertene skyldes.

Hvordan få sove med isjias?

Hvordan få sove med isjias

Søvn er viktig og man har sett at over halvparten av de med kroniske ryggsmerter har søvnproblemer. Har man isjias, kan det dessverre være vanskelig å oppnå en god natts søvn. Du har sikkert merket at visse stillinger omtrent er uutholdelige. Grunnen til at det gjør vondt, er at man legger press på nerven som er irritert.

Det er dessverre ingen bestemt stilling som garanterer deg god søvn. Likevel er det noen stillinger som har vist seg å være bedre enn andre, så det kan være lurt å teste dem ut.

1. Ligge på siden

Du kan oppleve lindring ved å legge deg på siden med den vonde siden opp. Da unngår du å legge press på isjiasnerven.

Hvis du føler at midjen ikke ligger helt nedpå madrassen, kan du forsøke å legge en liten pute der. Dette vil gi en mer korrekt ryggstilling!

2. Legg en pute mellom knærne

Når du ligger på siden, vil det hjelpe å ha ryggen og bekkenet i en nøytral og rett posisjon. Dette kan du oppnå ved å legge en pute mellom knærne.

Du kan få kjøpt egne puter til dette formålet, eller du kan bare ta en vanlig, tynn hodepute du har til overs.

3. På ryggen

Ved å ligge på ryggen, vil vekten fordeles jevnt. Du kan forsøke å legge en pute under korsryggen eller knærne, eller begge deler.

Ved å legge en pute under ryggen, vil du få en bedre avlastning og en nøytral posisjon. En pute under knærne, der hælene hviler mot madrassen, bidrar til at ryggraden får en naturlig krumning.

4. I fosterstilling

Legg deg på siden og legg knærne opp mot brystet. I fosterstilling vil mellomrommet mellom ryggvirvelen åpnes. Dette kan redusere ryggsmertene.

Det kan hende du oppnår enda mer behag ved å legge en pute under midjen eller knærne!

5. Legg deg på gulvet

Uansett hvor rart det høres ut, kan det å ligge på gulvet gjøre at du føler mindre ubehag fra ryggen. Du kan for eksempel bruke et liggeunderlag, en strandmadrass eller en yogamatte på gulvet. Test ut de ovenstående stillingene eller en annen posisjon du har funnet ut at fungerer for deg.

Noen av stillingene over kan gi deg ubehag. Da bør du prøve ut de andre. Det er svært lite sannsynlig at du kan ligge på deg mer skade, så det handler om å finne det som gir deg best lindring!

Kilder

Kristin Aksnes

Kristin Aksnes

Kristin har flere års erfaring som tekstforfatter og oversetter. I tillegg har hun lang erfaring fra helsesektoren, og har god innsikt i ulike kosttilskudd og deres påvirkninger på kroppen. Bak hver tekst som Kristin skriver, ligger det nøye research, så du som leser skal være sikret god og riktig informasjon. På fritiden trives Kristin ute i naturen, hvor hun pleier sin hobby med geocaching.
facebook-social instagram-social xplace-social